Possibility of Board bean crop production map reform in A.R.E!

Document Type : Original Article

Author

Agricultural Research Center Central Laboratory For Design And Statistical Analysis Research

Abstract

Legume considers one of the most important food commodity , where it satisfies a portion of human food. Legume production in A.R.E depends on board bean and lentil , but board bean considered the most wide spread of legume production in A.R.E , which most Egyptian depends on it in breakfast .
In spite of increasing the total production of board bean , it is still insufficient to satisfy the domestic consumption. Therefore, vertical expansion should be emphasized, but due to the scarcity of land , possibility of board bean crop production map reform in A.R.E must be been . Thus, the objective of this research was to study possibility of board bean crop production map reform in A.R.E .
The research indicated that , we can reform the board bean crop production map in A.R.E  by cultivating 50 thousands feddan  board bean in the arable land and intercropping board bean with sugar beet in 141.129 thousands feddan . By this area it is possible to achieve about 36.1 % of production and saving 62.523 million dollars annually of board bean importing .
By these levels self-sufficiency of board bean  in A.R.E  can be increased to about 99.1 %  .

Main Subjects


Article Title [العربیة]

إمكانية تعديل الخريطة الإنتاجية لمحصول الفول البلدي في ج. م.ع

Author [العربیة]

  • ٌيوسف محمد حمادة عبد الرحمن
باحث – المعمل المركزي لبحوث التصمٌيم والتحلٌيل الاحصائًى – مركز البحوث الزراعٌية
Abstract [العربیة]

تعانى مصر كواحدة من الدول النامية من العديد من الفجوات الغذائية ، والتي من أهمها الفجوة الغذائية القمحية والزيتية والبقولية 0 ولقد أصبح تحقيق الأمن الغذائي من أول اهتمامات الدولة لما له من تأثير مباشر على الأوضاع السياسية والاقتصادية وما يرتبط به من قرارات ومسارات تنموية 0ونتيجة للزيادة المستمرة في عدد السكان واعتماد كثير من فئات الدخول المنخفضة والمتوسطة في غذائها على محصول الفول البلدي وعدم ملاحقة إنتاجه لتلك الزيادة انخفضت نسبة الاكتفاء الذاتي لذلك المحصول من نحو 98% كمتوسط للفترة (1984 - 1987) إلى نحو 63 % كمتوسط للفترة (2000 - 2003) ، مما دفع بالدولة إلى زيادة كميات وارداتها منه لسد الفجوة الغذائية الناتجة وبالتالي ارتفاع فاتورة الاستيراد 0