EFFECT OF NAPHTHALENE ACETIC ACID ON YIELD AND FRUIT QUALITY OF BARHEE AND SHAHL DATE PALM CULTIVARS

Document Type : Original Article

Authors

Plant production Dept. Faculty of Food and Agricultural Sciences – King Saud University. P. O. Box 2460, Riyadh 11451, Saudi Arabia

Abstract

Effect of different concentrations of Naphthalene Acetic Acid (NAA) on Barhee and Shahl date palm cultivars was studied on the bunch weight and both physical and chemical properties during two successive seasons 2005 and 2006. NAA ( 0, 50, 100, 150 and 200 ppm ) applications were sprayed on fruits of Barhee and Shahl cvs. 10 weeks after fruit set at depressed period. Results showed that NAA treatments significantly increased bunch weight, improved physical properties (fruit weight, height, diameter, and size and flesh weight percentage) and also increased the moisture percent of the fruit flesh of both Barhee and Shahl cvs. compared with untreated bunches. However, TSS, total and reducing sugars were decreased significantly by NAA treatments in fruit juice compared with the control in both seasons. Seed weight per fruit, acidity percentage and nonreducing sugars of both cultivars were not affected significantly by NAA treatments in both seasons. Results of this work suggest that 150- ppm NAA application could be used to increase the yield and improve fruit quality of Barhee and Shahl date palm cultivars

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير نفثالين حامض الخليك علي المحصول و جودة الثمار في صنفي نخيل التمر البرحي و الشه

Authors [العربیة]

  • محمد محمد حرحش
  • راشد سلطان العبيد
قسم الإنتاج النباتي – كلية علوم الأغذية و الزراعة- جامعة الملك سعود ص ٠ب ٢٤٦٠ الرياض ١١٤٥١ -المملكة العربية السعودية
Abstract [العربیة]

اجري هذا البحث في محطة البحوث و التجارب الزراعية بديراب التابعة إلي كل يـة علـوم الأغذية و الزراعة - جامعة الملك سعود بالرياض لدراسة تأثير نفثالين حـامض الخليـك علـي المحصول وجودة ثمار نخيل التمر صنفي البرحي و شهل خلال موسمي النمو ٢٠٠٥و ٢٠٠٦م و تم رش الثمار بتركيز صفر و ٥٠ و ١٠٠و١٥٠و ٢٠٠ جزء في المليون بعد ١٠ أسابيع مـن التلقيح خلا ل فترة النمو البطيئة للثمار . أوضحت أهم النتائج أن وزن العذق قد زاد معنويا عند معاملة الثمار بنفثالين حامض الخليك (NAA (مقارنة بالمعاملة القياسية ( الشاهد ) ٠وأعطـت معاملة الثمار بتركيز ١٥٠و ٢٠٠ جزء في المليون أعلي قيمة مـن وزن العـذق ٠ كمـا أدي استخدام NAA بتركيز ١٥٠و ٢٠٠ جزء في المليون إلي زيادة معنويـة فـي صـفات الثمـار الطبيعية (وزن- حجم- طول- قطر- النسبة المئوية للحم )و نسبة الرطوبة في كلا الموسـمين . بينما أنخفض محتوي الثمار من نسبة المواد الصلبة الكلية TSS و السكريات الكلية و المختزلة و لم يتأثر معنويا وزن البذرة و محتوي الثمار من السكريات غير المختزلة و نسبة الحموضة. و ينصح تحت ظروف الدراسة باستخدام نفثالين حامض الخليك ( NAA (بتركيز ١٥٠ جزء في المليون لزيادة المحصول و تحسين صفات ثمار الطبيعية مثل وزن، حجم ، إرتفاع ، قطرالثمار و نسبة اللحم في صنفي التمر البرح ي و الشهل و إن قللت إلي حد ما نسبة الـسكريات و المـواد الصلبة الذائبة الكلية و إن كان يمكن تدارك ذلك بتأخير الجمع أسبوعان. الكلمات الدالة: نخيل التمر- برحي- شهل – نفثالين حامض الخليك- المحصول و جودة الثمار