FEEDING PREFERENCE FOR SEVEN TYPES OF BEE BREAD BY HONEY BEES (Apis mellifera L.) UNDER LABORATORY CONDITIONS.

Document Type : Original Article

Authors

1 Plant Protection Research Institute, Agricultural Research Centre, Dokki, Giza, Egypt.

2 Plant Protection Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut 71516, Egypt.

Abstract

In the first hybrid of Carniolan bees, feeding preference on different types of bee bread from monofloral sources was studied in the apiary of Faculty of Agriculture, Assiut University. In the tests of feeding preference, newly emerged bee workers were given a choice among seven types of bee bread from maize, coriander, canola, caper, broad bean, Egyptian clover and fennel plants. Generally, in the period of 1-3 days, bees consumed the highest percentage of total pollens (51.36%) followed by the period of 4-6 days (36.25%) then the pollen consumed sharply decreased at the period of 7-9 days (9.22%). There were significant differences in pollen consumption of bee workers among all pollen types. The total consumption of pollen was 16.9, 14.4, 11.2, 9.7, 8.0, 5.4 and 0.6 mg/bee/18 days for bees fed on maize, coriander, canola, caper, broad bean, Egyptian clover and fennel pollens, respectively. The results indicated that honey bee workers exhibit a preference for pollen types more than the others. The present results suggested to divide the pollen consumed into three groups dependant on preference level of pollen feeding by bee workers. The first group (more preferred), pollen consumption was more than 20% from total pollen consumed, included maize (25.53%) and coriander pollen (21.75%). The second (considerably preferred), the pollen consumption ranged from 10-20%, included canola (16.92%), caper (14.65%) and broad bean pollen (12.08%). Whereas, the third (slightly preferred), the consumption percentage was less than 10%, included Egyptian clover (8.16%) and fennel pollen (0.91%). It can be summarized that the maize and coriander pollens were the most favourable and best attractant pollens than other tested pollens. While fennel pollen was less favourable and bad attractant.

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التفضيل الغذائى لسبعة أنواع من خبز النحل بواسطة نحل العسل تحت ظروف المعمل

Authors [العربیة]

  • أدهم مصطفى مصطفى 1
  • محمد محمد خضيرى 2
1 معهد بحوث وقاية النبات – مركز البحوث الزراعية – الدقى – الجيزة - مصر
2 قسم وقاية النبات – كلية الزراعة – جامعة أسيوط – أسيوط ٧١٥١٦ – مصر
Abstract [العربیة]

جريت هذه الدراسة بمنحل كلية الزراعة بجامعة أسيوط فى موسم ٢٠٠٦م بغرض دراسـة الاستهلاك الغذائى ودرجة التفضيل بواسطة تغذية شغالات النحل حديثة الخروج على سبعة أنواع من خبز النحل من مصادر نباتية رئيسية فى منطقة مصر العليا وهى الذرة الـشامية والكزبـرة والكانولا والكبر والفول البلدى والبرسيم المصرى والشمر . أوضحت النتائج أنه توجد اختلافات معنوية بين الأنواع المختلفة من حيث التفضيل والاستهلاك الغذائى بصفة عامة سجلت أعلى نسبة للاستهلاك الغذائى (٣٦,٥١ (%من إجمالى الاستهلاك خلال التجربة فى الفترة من ١-٣ يوم من عمر النحل تلي ها الفترة من ٤-٦ يوم (٢٥,٣٦ (%ثم قل الاستهلاك الغذائى بصورة حـادة بعـد ذلك. وأوضحت الدراسة أن إجمالى الاستهلاك الغذائى لخبز النحل كان ٩,١٦ ، ٤,١٤ ،٢,١١ ، ٧,٩ ، ٠,٨ ، ٤,٥ ، ٦,٠ ملجرام / نحلة / ١٨ يوم للشغالات التى تغذت على خبز النحل لكل من الذرة الشامية والكز برة والكانولا والكبر والفول البلدى والبرسيم المصرى والشمر على التوالى . ومن خلال النتائج أمكن تقسيم أنواع خبز النحل إلى ثلاث مجموعات بناءاً على درجـة تفـضيل واستهلاك النحل لها وهى: المجموعة الأولى (أكثر تفضيلاً ) وتكون نسبة استهلاك خبز النحل فى هذه المجموعة أكثر من ٢٠ %من الاستهلاك الكلى لجميع أنواع خبز النحل المختبرة وتضم هذه المجموعة خبز نحل كل من الذرة الشامية (٥٣,٢٥ (%والكزبرة (٧٥,٢١ (%والمجموعة الثانية ( تفضيل معقول ) وتتراوح نسبة الاستهلاك لخبز النحل من ١٠-٢٠ %من إجمـالى الاسـتهلاك وتضم خبز النحل لكل من ا لكانولا (٩٢,١٦ (%والكبر (٦٥,١٤ (%والفول البلدى (٠٨,١٢ ، (% بينما المجموعة الثالثة ( أقل تفضيلاً ) نسبة استهلاك خبز النحل أقل مـن ١٠ %مـن إجمـالى الاستهلاك وتضم خبز النحل لكل من البرسيم المصرى (١٦,٨ (%والشمر (٩١,٠ . (%من خلال ذلك كان أعلى استهلاك وأكثر تفضيلاً فى التغذية على خبز النحل للذرة الشامية والكزبرة بينمـا كان أقل استهلاك وأدنى تفضيل خبز نحل الشمر . وفى الحقيقة ليس من الضرورة أن يكون كل غذاء جاذب أن يكون له مستوى غذائى عالى مثل خبز نحل الذرة الشامية أكثر تفـضيلاً وأقـل غذائياً فيجب أن يوصى مربى النحل أن يقدم دعماً غذائياً عالى القيمة فى الفترات التى تنتشر فيها هذه المصادر الفقيرة . كما يوصى بإضافة خبز النحل الجاذب فى حالات استخدام تغذية صناعية بديلة