GROWTH AND NUTRIENT CONTENT OF SOME WHEAT AND BARELY GENOTYPES IRRIGATED WITH SALINE WATER IN SANDY CALCAREOUS SOIL

Document Type : Original Article

Authors

1 Soils and Water Dept. Faculty of Agriculture, Sohag University

2 Soils and Water Dept. Faculty of Agriculture, Assiut University

3 Soils and Water Dept. Faculty of Agriculture, South Valley University

Abstract

A completely randomized design pot experiment with four replications was used to assess the effects of six salinity levels of irrigation water on growth parameters (plant height and fresh and dry weight) and elemental composition of two genotypes of wheat (Triticum sativum) and two of barley (Hordeum vulgare) under greenhouse conditions. Seeds of genotypes under study are collected from the Plant Materials Center, Arizona, USA. Saline irrigation water was artificially prepared using a mixture of NaCl and CaCl2 salts. The levels of salinity were 500, 1000, 1500, and 2000 mg/l. The fifth treatment was the irrigation with ground water having a salinity level; of 3430 mg /l. The control treatment was the fresh water of 390 mg/l. Seeds of the two genotypes of wheat (‘‘A’’ and ‘‘B’’) and the two genotypes of barley (‘‘C’’ and ‘‘D’’) were sown in a sandy calcareous soil. Plant growth parameters and mineral concentrations were determined after 12 weeks from planting. The obtained results showed a negative relationship between plant growth and the irrigation water salinity. Increasing the irrigation water salinity level led to a significant reduction in N and P uptake but an increase in K uptake by plants. Iron, Mn, Cu and Zn uptake were significantly decreased in all genotypes of barley and wheat. Barley plants is more able to grow than wheat plants under the similar conditions. The barley genotype D had a great ability to build up more dry matter in their tissue under such unfavorable conditions. This barley genotype is relatively more tolerant to saline conditions than wheat genotypes and could be recommended to grow on the sandy calcareous soils.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

النمو والمحتوى العنصرى لبعض أصناف القمح والشعير النامية فى تربة رملية جيرية وتروي بمياه مالحة

Authors [العربیة]

  • محمد سليمان ابراهيم 1
  • محمد الدسوقى 2
  • حسين محمد حداد 3
1 قسم الاراضى والمياه – كلية الزراعة- جامعة سوهاج
2 سم الاراضى والمياه – كلية الزراعة- جامعة اسيوط
3 قسم الاراضى والمياه – كلية الزراعة - جامعة جنوب الوادى
Abstract [العربیة]

تم إجراء تجربة أصص في تربة رملية جيرية بصوبة مزرعة كلية الزراعة جامعة جنوب الوادي بقنا لدراسة تأثير الري بمستويات مختلفة من المياه المالحة علي النمو الخضري و المادة الجافة وعلـي تركيز العناصر الغذائية لصنفين من القمح (A،B (وصنفين من الشعير (C،D -(تم احضارهما من ولاية اريزونا بالولايات المتحدة الامريكية . ولقد استخدام ٦ مستويات ملحية من مياه ري محضرة باستخدام خليط من ملحي كلوريد الصوديوم و كلوريد الكالسيوم. والمستويات المستخدمة في هذه التجربة هي: مياه عذبة (٣٩٠ ملليجرام /لتر معاملة الكنترول ) ، ٥٠٠ ،١٠٠٠ ،١٥٠٠ ،٢٠٠٠)،٣٤٣٠ ملليجرام /لتر- مياه جوفيه). ويمكن تلخيص النتائج المتحصل عليها كما يلي : ١ -أدي الري بالمياه المالحة إلي انخفاض كلا من الوزن الطازج والجاف وطول النبات لكل من صنفي القمح والشعير وقد ازداد الانخفاض في كل من الوزن الطازج والجاف وطول النباتات مقارنة بالكنترول بزيادة مستويات ملوحة مياه الري من ٥٠٠ إلى ٣٤٣٠ ملليجرام/لتر. كما أظهرت نباتات القمح والشعير التي تم ريها بالمياه الجوفية (٣٤٣٠ ملليجرام/لتر) أقل قيم لهذه القياسات. ٢ -أعطى صنف القمح B أعلي قيم لكل من الوزن الطازج والجاف وطول النباتات مما يوضـح أن الصنف B له قدرة عالية علي تكوين المادة الجافة في أنسجته تحت هذه الظروف وبالتالى القدرة علي تحمل الملوحة عن الصنف A. ٣ -أعطي صنف الشعير D اعلي قيم لمتوسطات كل من الوزن الطازج والجاف وطول النباتات مما يدل على أنه يفوق الصنف C في قدرته علي تكوين المادة الجافة في أنسجته وبالتالي علي تحمله للملحية. ٤ -توجد فروق معنوية لكل الصفات المختبرة نتيجة للتفاعل بين مستويات الملوحة وأصـناف القمـح والشعير. فنجد أن صنف القمح B وصنف الشعيرD قد أعطيا أعلي قيم لكل من الوزن الطازج والجاف وطول النباتات كما أن هذه الانخفاضات في القياسات المدروسة عند مستويات الملوحة المرتفعة لمياه الري لا تصل إلي ٥٠ .% ٥ -انخفض الممتص من عنصري النيتروجين والفوسفور في أصناف القمح والشعير بزيادة مستويات ملوحة ميا ه الري. وهذا الانخفاض ربما يعزي إلى ارتفاع الضغط الإسموزي لمحلول التربة الذي يعتبر العامل الأساسي في نقص امتصاص الماء وبالتالي العناصر. ٦ -ازداد الممتص من عنصر البوتاسيوم بنباتات القمح والشعير معنويا بزيادة مستويات ملوحة مياه الري. ٧ -أدت زيادة مستويات الملوحة ف ي مياه الري إلى انخفاض الممتص من العناصر الصغرى ( الحديد والمنجنيز والزنك والنحاس) في كل من أصناف القمح والشعير