INFLUENCE OF NITROGEN FERTILIZER AND ELMENTAL SULPHUR LEVELS ON PRODUCTIVITY AND TECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SUGAR BEET UNDER MIDDLE EGYPT CONDITIONS

Document Type : Original Article

Authors

1 Home Economic Dept, Fac. Specific Education. South Valley Univ., Egypt

2 Dept. of Agron., Fac. Agric. South Valley Univ., Egypt.

Abstract

This work was conducted at Mallawi Agric. Res. Station, Minia Governorate, Egypt, during 2005/2006 and 2006/2007 seasons to study the effect of three nitrogen fertilizer levels , i.e. 60, 90 and 120 kg /fed and three sulphur fertilizer levels (0, 100 and 200 kg /fed.) on the yield and quality traits of Oscar poly sugar beet variety to define the treatments needed to achieve the highest yield and quality of sugar beet under Middle Egypt conditions (El Minia Governorate conditions). In addition, improving the processing season quality of sugar factory (Abou Kourkas factory) is another objective.
The obtained results indicated that nitrogen fertilizer and elemental  sulphur levels exhibited a highly significant effect on all growth characters , i.e. length,diameter and weight of root , quality parameters such as  pol%, a -N,K contents,quality index, sugar recovery % of sugar beet as well as yield traits, i.e. roots  and recoverable sugar yields (ton/ fed) , except a -N and quality index was not significant in related to sulphur fertilizer levels in both seasons .
Therefore, application of 100 kg S / fed. with 90 kg N / fed. for sugar beet  under Middle Egypt conditions are recommended because it gave the highest value of recoverable sugar yield ton/fed per fed .

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير مستويات السماد النيتروجينى و الكبريت العنصرى على الإنتاجية والصفات التكنولوجية لمحصول بنجر السكر تحت ظروف مصر الوسطى

Authors [العربیة]

  • مصطفى على عوض الله 1
  • عصام الدين عبداللطيف 2
  • محمد سيد حسن احمد 2
1 قسم الاقتصاد المنزلي التعليم الخاص. جامعة جنوب الوادي ، مصر
2 قسم المحاصيل، كلية الزراعة. جامعة جنوب الوادي ، مصر.
Abstract [العربیة]

أقيمت تجربتين حقليتين بمحطة البحوث الزراعية بملوى ،محافظة المنيا ،مصر خلال موسمى2005 /2006،   2006/2007  لدراسة تأثير ثلاث مستويات من السماد النيتروجين هي 60 ، 90 و 120 كجم / ف وثلاثة مستويات من الكبريت العنصرى هى 0 ، 100 و 200 كجم / ف في تصميم قطع منشقة مرة واحدة على الصفات الخضرية ، المحصولية وكذلك صفات الجودة التكنولوجية  لجذور صنف اوسكار بولى ، لتحديد المعاملات المثلي تحت ظروف مصر الوسطي( ظروف محافظة المنيا )  التى تحقق الجودة والإنتاجية العالية من محصول بنجر .
أوضحت النتائج المتحصل عليها الأتي :
 1 - أحدثت كلا من مستويات السماد النيتروجينىومستويات الكبريت العنصري تأثيرا معنويا على جميع الصفات الخضرية ( طول ، سمك ووزن الجذر ) ، صفات الجودة التكنولوجية مثل نسبة السكر في جذور البنجر ، كميات ألفا أمنيو نتروجين ،البوتاسيوم ، معامل الجودة ،  نسبة استخراج السكر ، وكذلك الصفات الإنتاجية } ناتج الجذور النظيفة و ناتج السكر القابل للاستخراج (طن /فدان){ عدا كميات ألفا أمنيو نتروجين ومعامل الجودة كانت غير معنوية  بالنسبة  لمستوى السماد النيتروجينىفي كلا الموسمين الزراعيين.
2 -  سجلت المعاملة المكونة من  مستوى السماد النيتروجينى  ( 90 كجم نيتروجين / ف ) و مستوى الكبريت العنصرى ( 100 كجم كبريت / ف ) القيمة الأعلى من السكر القابل للاستخراج
 ( 5.44 طن/ ف)  .
3-       بناء على ذلك وجد ان هذة المعاملة تحت ظروف التجربة  تؤدى الى زيادة كمية وجودة البنجر المورد للمصنع وبالتالى زيادة كفاءة تشغيل مصنع ابوقرقاص.