EVALUATION OF SOME PLANT GROWTH-PROMOTING YEASTS AND RHIZOBACTERIA FOR PROTECTING TOMATO PLANT AGAINST FUSARIUM WILT

Document Type : Original Article

Authors

1 Plant Pathology Dept. Faculty of Agriculture, Assiut University - 71526, Assiut, Egyp

2 Dept. of Soils ; Water, Faculty of Agriculture, Assiut University

Abstract

Three plant growth-promoting yeasts (PGPY) and two rhizobacteria (PGPR) were tested for controlling tomato wilt under greenhouse and field conditions. Before transplanting, seedlings were treated with suspension of the tested antagonistic local isolate of PGRY or PGPR. Under greenhouse and field conditions, all treatments significantly reduced disease severity of tomato wilt relative to the infected control. The highest disease reductions in pots (75.0, 67.4 %) and field (52.5, 42.4%) were achieved by Azospirillum brasilense and Bacillus subtilis in comparison with seedlings inoculated with the pathogen alone. Also, these two treatments produced the highest tomato yield compared to the control plants inoculated with the pathogen under field condition. The lowest disease reductions were caused by Candida sake and Pichia membranifaciens (40.9 and 41.0%, respectively). All inoculation treatments with tested strains scored significant increases in shoot fresh and dry weight of tomato plants compared to the infected control, and the most promotive were those inoculated with A. brasilense followed by B. subtilis.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقييم بعض سلالات من الخمائر والبكتريا المشجعة للنمو على حمايه نباتات الطماطم ضد الذبول الفيوزاريومى

Authors [العربیة]

  • كمال ابواليسر 1
  • هاشم محمد 2
1 قسم أمراض النبات ، كلية الزراعة ، جامعة أسيوط - 71526 ، أسيوط ، مصر
2 قسم الاراضى والمیاه ، کلیة الزراعة ، جامعة أسیوط
Abstract [العربیة]

تحت ظروف الصوبة والحقل تم دراسة استخدام ثلاث انواع من الخمائر المشجعة للنمو وكذلك اثنين من البكتريا المشجعة للنمو على مقاومة مرض الذبول الفيوزاريومى فى الطماطم . تم معاملة الشتلات بالغمر فى معلق كل من الخمائر والبكتريا المعزولة محليا. وتحت ظروف الصوبة ادت جميع المعاملات الى خفض شدة المرض بالمقارنة بالنباتات المعدية والغير معاملة. وكانت اعلى نسبة للحد من المرض المعاملة بعزلات  Azospirillum brasilense ثم  Bacillus Subtilis  حيث كان مقدار الخفض فى المرض فى تجارب الاصص %75 ، 67.4 ٪ و تحت ظروف الحقل 52.5% و 42.4 % على التوالي فضلا عن انتاج اعلى محصول من الطماطم تحت ظروف الحقل مقارنة بالنباتات الغير معاملة والمعدية بالمسبب المرضى. وكانت اقل المعاملات فى الحد من شدة المرض هى المعاملة بـ Candida sake , Pichia membranifaciens  حيث خفضت شدة المرض بمقدار  41.0 % و 40.9 ٪ على التوالي فى تجارب الاصص.
ادت جميع المعاملات الى زيادة فى  الوزن الاخضر و الجاف لنباتات الطماطم بالمقارنة بالنباتات المصابة. وكانت اكثر العزلات فى زيادة الوزن الرطب والجاف العزلات  A. brasilense تليها B. Subtilis. وايضا ادت هذه العزلات الى زيادة ملحوظة فى المحتوى الكلى للنتيروجين فى النباتات.