EFFECTS OF TREE INCLINATION ANGLE ON THE GROWTH, YIELD AND FRUIT QUALITY OF MANFALOUTY POMEGRANATE UNDER ASSIUT ENVIRONMENTAL CONDITIONS.

Document Type : Original Article

Authors

1 Dept. of Horticultural, Fac. Agric., Assiut University, Egypt.

2 Structural Engineering Department of Civil Engineering, Fac. of Engineering, Assiut University, Egypt.

Abstract

This study was carried out during the three successive seasons of 2005, 2006 and 2007 at the Experimental Orchard, Assiut University, Egypt on Manfalouty pomegranate cultivar.  Four tree groups were selected each of which have almost the same inclination angle of 90° (control), 60°, 45° and 30° from the soil surface in order to study the effect of tree inclination angle on the growth, yield and fruit quality. The increase in the tree-inclination led to a significant increase in the number of suckers in the other direction of inclination of the main trunk. The 90 degree angle of inclination led to a significant increase in the upper shoot length (cm), fruit set (%), yield (kg), commercial yield (%), average fruit weight (g), grains weight (%), total soluble solids (%), reducing sugars (%) in addition to significant reductions in both of fruit splitting (%) and total acidity (%).  Whereas, the reverse occurred as the inclination angle decreased gradually to 60° or 45° or 30° especially in the following seasons. The results recommended keeping the growth of trees approximately vertical (90° inclination angle) in order to reduce the growing of suckers on the strong trunk.  This can be done through training a single trunk which would consequently increase the fruit set, yield and fruit quality and decrease fruit-splitting (%) under the conditions of experiment.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير زاوية ميل الأشجار على نمو ومحصول وخصائص ثمار الرمان المنفلوطى تحت ظروف أسيوط البيئية

Authors [العربیة]

  • حسن عبدالجليل 1
  • حيرى عبدالكريم 2
1 قسم البساتين كلية الزراعة ، جامعة أسيوط ، مصر.
2 قسم الهندسة الإنشائية - كلية الهندسة المدنية. الهندسة ، جامعة أسيوط ، مصر.
Abstract [العربیة]

تمت الدراسة خلال مواسم 2005 ، 2006 ، 2007 بمزرعة كلية الزراعة – جامعة أسيوط على أربعة مجموعات من الأشجار أفراد كل مجموعة منها متماثلة فى زاوية ميلها تقريباً عن سطح التربة كالآتى 90° (الكنترول) ، 60°، 45° ، 30° ، لدراسة تأثير زاوية الميل على نمو ومحصول وخصائص ثمار الرمان المنفلوطى .
أدت زيادة ميل جذع الأشجار إلى زيادة معنوية فى عدد السرطانات فى الجانب العكسى من جانب الميل . كما أعطت زاوية الميل 90° (تقريباً) زيادة معنوية فى طول الأفرع العليا الحاملة للمحصول ونسبة العقد وكمية المحصول ( كجم ) ونسبة المحصول التجارى وزيادة وزن الثمرة ونسبة الحب والمواد الصلبة الذائبة والسكريات المختزلة مع نقص معنوى فى نسبة التشقق والحموضة ، بينما حدث عكس ذلك تدريجياً كلما تناقصت زاوية الميل إلى 60° أو45° أو30° تقريباً وخاصة فى السنوات التالية .
توصى النتائج بالمحافظة على ميل جذع الأشجار بزاوية 90° تقريباً ( النمو القائم ) لتقليل خروج السرطانات على الجذع  ويتحقق ذلك بالتربية على جذع واحد قوى قائم مما يؤدى إلى زيادة نسبة العقد والمحصول مع تقليل نسبة التشقق وتحسين جودة ثمار الرمان المنفلوطى تحت ظروف هذا البحث .