ECONOMETRIC ANALYSIS FOR SOME PRODUCING AND MANUFACTURING INDICATORS OF SUGAR BEET IN EGYPT

Document Type : Original Article

Authors

1 *Agri. Econ. Res. Instit- Agric. Res. Center, Dokki, Egypt.

2 Dep. of Agricultural Economics, Fac. Agric., Assiut Univ. Egypt

Abstract

Sugar beet is considered one of the important crops in Egypt because the production of sugar depends mainly on it as the second crop in production. There is a wide gap between the local production of sugar and its consumption.
The main objective of this study aimed to know the cause of this gap and decrease its size through increasing the production of sugar beet. The study depends mainly on available published data during (1990-2007). It showed that about 21% of sugar production due to sugar beet. It showed also that the total production of sugar beet was about 2024 Th.Tons. The total production of sugar was about 1223 Th.Tons, the consumption was about 1833 Th.Tons and the gap represented about 610 Th.Tons at the same period of study. The rate of self-sufficient of sugar was about 67%. The results show that this would be 82% if we add 4550 Th.Tons sugar to the total production.
With regard to sugar beet industry in Egypt, the study revealed that there are many problems faced the sugar beet. Some of it related to decrease the total production of crop than the capacity of factories. While the others related to low in operating effeciency of factories. Finally the study suggested some recommendations to achieve the equilibrium between production of sugar and its consumption.

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحليل اقتصادي قياسي لبعض مؤشرات إنتاج وتصنيع بنجر السكر في مصر

Authors [العربیة]

  • جمال محمد 1
  • سوزان على 2
Abstract [العربیة]

يعتبر محصول بنجر السكر من المحاصيل الزراعية الهامة في العالم، حيث يساهم بنحو 27% من الإنتاج العالمي للسكر، وتجود زراعته في المناطق الشمالية المعتدلة من العالم، فهو من نباتات البحر المتوسط. كما يعد المصدر الثاني لإنتاج السكر فى مصر إذ يلي قصب السكر في الأهمية، فقد بلغت نسبة مساهمته في الإنتاج حوالى 20.5% (5). وتحتل مصر المرتبة الأولى بين دول العالم من حيث إنتاجية القصب حيث بلغت إنتاجيته الفدانية حوالى 51 طن/ فدان في عام 2007 (3). وقد بدأ الاهتمام بزراعته في مصر في الثمانينات كمحصول شتوي ثنائي الغرض، حيث يستخرج السكر من الجذور ويستخدم المجموع الخضري كعلف أخضر. ويعتبر المحصول بمثابة الأمل في تقليل الفجوة الغذائية من السكر، نظراً لأنه يتميز عن قصب السكر في أن فترة بقائه بالتربة تتراوح بين 6-7 أشهر، واحتياجاته المائية تقدر بحوالى 4200 م‎‎‎3/ فدان، فضلاً علي أن زراعته تنجح في الأراضى الحديثة وعلي ذلك فان التوسع في زراعته لن يكون علي حساب المحاصيل الرئيسية. في حين أن القصب يعطي الإنتاج بعد 12 شهراً، واحتياجاته المائية تقدر بحوالى 16000 م‎‎‎3/ فدان (2)، بينما أصبح يستهلك حوالى 8000 م‎‎‎3/ فدان، بعد تطبيق مشروع النهوض بالقصب واستخدام نظام الرى المطور والتسوية بالليزر (1).