GROWTH, YIELD AND CHEMICAL COMPOSITION OF Foeniculum vulgare, MILL. AS AFFECTED BY NITROGEN, DRY YEAST AND TRYPTOPHAN APPLICATION

Document Type : Original Article

Authors

1 Hort. Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt

2 *Soil and Water Dept., Fac. Agric., Al-Azhar Univ., Assiut, Egypt.

3 Hort. Res. Institute, A.R.C., Giza, Egypt.

Abstract

This study was conducted in the two successive seasons of 2005/2006 and 2006/2007 at the Experimental Farm of Floriculture, Faculty of Agriculture, Assiut University. The aim of this study was to investigate the effect of three rates of each of nitrogen (0, 50 and 100 kg/fed.), active dry yeast (0, 2 and 4 g/l) and tryptophan (0, 50 and 100 ppm) on the growth, fruit and oil yield and chemical composition of fennel plants. The obtained results revealed that the application of nitrogen, active dry yeast and/or tryptophan resulted in a significant increase in vegetative growth, fruit and oil yield as well as fruit content of total carbohydrates, N, P and K compared to the controls. It was interesting to observe that the application of active dry yeast at 4 g/l as biofertilizer with 100 ppm tryptophan as organic nitrogenous source gave nearly equal results to those obtained with the high level of mineral nitrogen fertilizer (100 kg N/fed.) alone. Also, the application of active dry yeast at 4 g/l or tryptophan at 100 ppm combined with 50 kg N/fed. resulted in a significant increase in all studied parameterscompared to the high level of nitrogen alone. The maximum vegetative growth and flowering, fruit and oil yield as well as fruit nutrient content were obtained from the combined treatment of 50 kg N/fed. + 2 or 4 g/l active dry yeast + 50 ppm tryptophan

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

النمـو والمحصـول والمكونـات الكيميائيـة لنبات الشمـر متأثـرة بإضافـة النيتروجيـن والخميـرة والتربتوفـان

Authors [العربیة]

  • سيد عبدالرحمن 1
  • محمد فرج الله 2
  • عاطف عبدالقادر 3
Abstract [العربیة]

أجرى هذا البحث بمزرعة أبحاث الزينة بكلية الزراعة – جامعة أسيوط خلال موسمي 2005/2006، 2006/2007 وذلك بهدف دراسة تأثير إضافة ثلاث معدلات من كل من النيتروجين (صفر، 50 ، 100 كجم ن/فدان) والخميره الجافة النشطة (صفر، 2 ، 4 جرام/لتر) والتربتوفان (صفر، 50 ، 100 جزء في المليون) على نمو ومحصول الثمار والزيت والمكونات الكيميائية لنبات الشمر.
وقد أوضحت النتائج المتحصل عليها ما يلي:-

أدى إضافة أي من النيتروجين أو الخميره أو التربتوفان إلى حدوث زيادة معنوية في صفات النمو الخضري والزهري ومحصول الزيت والثمار وكذلك محتوى الأوراق من الكربوهيدرات الكلية والنيتروجين والفوسفور والبوتاسيوم مقارنة بالكنترول.
كان جديرا بالملاحظة أن أعطت إضافة الخميرة بمعدل 4 جرام/لتر كسماد حيوي مع التربتوفان بمعدل 100 جزء في المليون كمصدر نيتروجينى عضوي نتائج مساوية تقريبا مع تلك المتحصل عليها باستعمال المستوى المرتفع من النيتروجين المعدني (100 كجم ن/فدان) بمفرده، ويوصى باستعمال ذلك في الزراعة الحيوية والعضوية لنبات الشمر.   
كما أدى إضافة أي من الخميرة الجافة النشطة بمعدل 4 جرام/لتر أو التربتوفان بمعدل 100 جزء في المليون مع استعمال المستوى المنخفض من النيتروجين (50 كجم ن/فدان) إلى زيادة معنوية في كل من الصفات المدروسة مقارنة بالمستوى المرتفع من النيتروجين بمفرده.

لتقليل التلوث البيئي والاحتياجات السمادية من النيتروجين المعدني وكذلك للحصول على أعلى نمو خضري وزهري ومحصول ثمار وزيت، يوصى بتسميد نباتات الشمر بمعدل 50 كجم ن/فدان مع إضافة الخميرة الجافة النشطة للتربة بمعدل 2 أو 4 جرام/لتر والرش بالتربتوفان بمعدل 50 جزء في المليون