EFFECT OF SUCKERING AND GIRDLING ON YIELD AND FRUIT QUALITY OF MANFALOUTY POMEGRANATE UNDER ASSIUT ENVIRONMENTS

Document Type : Original Article

Author

Horticulture Department, Fac. Agric., Assiut Univ.

Abstract

This investigation was carried out during 2004, 2005, 2006 and 2007 seasons on Manfalouty pomegranate cultivar (Punica granatum L.) to study the effect of removing the suckers and girdling on yield components and fruit quality of Manfalouty pomegranate.  The experimental trees were divided into two treatments (non-suckering and suckering), while subtreatments were girdling (G) at a level of 0 (control), 3, 6, 9 mm thickness. The results showed that suckering combined with girdling 3, 6, 9 mm significantly increased the carbohydrate/nitrogen (C/N ratio), fruit set percentage, yield, commercial yield percentage and improved the total soluble solids percentage and reducing sugars.  Suckering and girdling 3 mm was the best practice compared with non-suckering.  While, suckering monthly and girdling 9 mm decreased the yield and fruit quality during the third and fourth year.  Moreover, non-suckering with girdling decreased gradually the yield and fruit quality during experimental seasons.
                It can be recommend that suckering combined with girdling have the best effect on C/N ratio, yield and fruit quality of Manfalouty pomegranate.  Also, girdling main trunks tree with 3 mm zone was suitable treatment during four studied experimental seasons.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير السرطنة والتحليق على المحصول وخصائص ثمار الرمان المنفلوطى تحت ظروف أسيوط البيئية

Author [العربیة]

  • حسن عبدالجليل
Abstract [العربیة]

أجرى البحث على الرمان المنفلوطى بمزرعة كلية الزراعة – جامعة أسيوط خلال أربع سنوات 2004، 2005 ، 2006 ، 2007 لدراسة تأثير إزالة السرطانات والأفرخ المائية (السرطنة) والتحليق على كمية المحصول وخصائص الثمار للرمان المنفلوطى وكانت المعاملات كالآتى :
أشجار تركت بدون عملية السرطنة مع تحليق الأشجار بسمك صفر (كنترول) ، 3 ، 6 ، 9 ملى وأشجار أجريت لها عملية السرطنة كل شهر مع تحليق الأشجار بسمك صفر ، 3 ، 6 ، 9  ملى .
            أوضحت النتائج الآتى :
1-         أدت السرطنة كل شهر مع التحليق بسمك 3 ، 6 ، 9  ملى إلى زيادة معنوية فى نسبة الكربوهيدرات إلى النيتروجين ونسبة العقد وكمية المحصول ونسبة المحصول التجارى ونسبة المواد الصلبة الذائبة والسكريات المختزلة ، وكان أفضلها التحليق 3 ملى بالمقارنة بالكونترول.
2-                  سبب التحليق بسمك 9 ملى مع السرطنة إلى نقص المحصول وخصائص الثمار فى السنة الثالثة والرابعة.
3-                  أدى عدم السرطنة مع معاملات التحليق إلى نقص تدريجى فى المحصول وخصائص الثمار طوال سنوات التجربة .
توصى نتائج هذه الدراسة بضرورة إجراء السرطنة لأشجار الرمان المنفلوطى المحلقة حيث يؤدى ذلك لتحسين نسبة الكربوهيدرات إلى النيتروجين وبالتالى إنتاج محصول عال ذو خصائص ثمرية جيدة وأن التحليق للجذوع الرئيسية للشجرة بسمك 3 مللى مناسب للنمو  والاثمار الجيد لأشجار الرمان .