Effects Of Suckering On Vegetative Growth, Yield And Fruits Quality Of Manfalouty Pomegranate Under Assiut Environments

Document Type : Original Article

Author

Horticultural Department, Fac. Agric., Assiut University, Egypt.

Abstract

This study was carried out at the experimental orchard, Faculty of Agriculture, AssiutUniversity, on Manfalouty pomegranate trees, during 2004 to 2007 seasons.
The main objective of this research was to study the effect of removing suckers and/or water-sprouts (suckering) throughout the year [every 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 and 12 months (the untreated control)] on sucker's growth, watersprouts, yield and fruit quality.  The results could be summarized as follows:
There was a negative relationship between suckering frequency and total fresh weight of suckers or watersprouts.  Average weight of single sucker or watersprout also exhibited the same relationship. This relationship was positive with number of the accumulated weight of removed suckers and/or watersprout per tree.
Suckering monthly or bimonthly resulted in significant decrease in total fresh weight of suckers and or watersprouts.  These reductions were expressed as 85.30 and 70.71%, respectively, compared to the untreated control (4026.46 g). It also significantly increased upper shoots length, number of leaves per shoot and leaf area as well as the carbohydrate/ nitrogen (C/N) ratio.  Additionally, it induced significant increase in fruit set, fruit yield/tree and enhanced commercial yield percentage/tree, compared to the untreated control. Moreover, comprehensive suckering not only decreased significantly fruit splitting, but also increased fruit weight as well as grain weight percentage, total soluble solids (TSS) contents, TSS/acid ratio and reducing sugars percentage.
Conclusion and findings revealed that comprehensive suckering monthly or bimonthly is highly recommended for Manfalouty pomegranate tree vigour with high yield of fruits characterized by excellent qualities.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير السرطنة على النمو الخضرى والمحصول وخصائص الثمار للرمان المنفلوطى تحت ظروف أسيوط البيئية

Author [العربیة]

  • حسن عبدالجليل
Abstract [العربیة]

أجرى هذا البحث بمزرعة كلية الزراعة – جامعة أسيوط خلال ا لمواسم من 2004 وحتى 2007 على أشجار الرمان المنفلوطى وذلك لدراسة تأثير السرطنة (إزالة السرطانات و/أو الأفرخ المائية) على نمو السرطانات والأفرخ المائية والمحصول وخصائص الثمار حيث تم إزالة السرطانات طوال السنة كالآتى : كل شهر ، شهرين، ثلاثة ، أربعة ، خمسة ، ستة ، سبعة ، ثمانية ، تسعة  ، عشرة ، احدى عشر ثم اثنى عشر شهراً (الكنترول) وكانت النتائج كالآتى :
1.كانت هناك علاقة عكسية بين عدد مرات السرطنة / سنة وكل من الوزن الرطب للسرطانات والأفرخ المائية / سنة ومتوسط وزن السرطان الواحد أو الفرخ المائى النامى بينما كانت هذه العلاقة طردية مع عدد السرطانات أو الأفرخ المائية النامية/سنة .
2.أدت السرطنة كل شهر أو شهرين إلى تقليل الوزن الرطب للسرطانات والأفرخ المائية حيث كانت 85.30 ، 70.71 % على التوالى بالمقارنة بالكنترول (4026.46 جرام) . كما أدت إلى زيادة معنوية فى طول الأفرع العلوية وعدد الأوراق/فرع ومساحة سطح الورقة وكذلك نسبة الكربوهيدرات إلى النيتروجين . وزيادة نسبة العقد وكمية المحصول والمحصول التجارى بالمقارنة بالكنترول .
3.أدت زيادة عدد مرات السرطنة إلى تحسين خواص الثمار الطبيعية والكيميائية حيث حدث نقص فى نسبة تشقق الثمار ونسبة الحموضة مع زيادة وزن الثمرة ونسبة اللب ونسبة المواد الصلبة الذائبة والسكريات المختزلة .
من نتائج الدراسة نوصى بأهمية إجراء عملية السرطنة شهرياً  أو كل شهرين ابتداء من شهر مارس حيث يؤدى ذلك إلى   تحسين النمو الخضرى ونسبة الكربوهيدرات إلى النيتروجين وبالتالى زيادة نسبة العقد والمحصول مع تقليل نسبة التشقق وتحسين جودة ثمار الرمان المنفلوطى وذلك تحت ظروف هذا البحث .