EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION AND ITS APPLICATION SYSTEMS ON VEGETATIVE GROWTH AND FRUIT YIELD OF SWEET PEPPER

Document Type : Original Article

Author

Dep. Far. Sys.Technology. Faculty of Applied Sciences - Seiyun Hadramout University of Science and Technology – YEMEN

Abstract

Two field experiments were conducted on sweet pepper plants (cv. California Wonder) during the consecutive summer seasons of 2006 and 2007, at El-Qaten region, Hadramout Governorate, Yemen. The objective of these experiments was to determine the effects of nitrogen fertilization rates (60, 90 and 120 Kg fed-1) and their application systems (three, four, five and six split doses), on vegetative growth, and fruit yield of sweet pepper. The obtained results indicated that increasing N applied rate was accompanied with significant increases in plant height , number of leaves , leaf area and dry mass plant -1 .Moreover, higher yield potential (yield plant -1, number of fruits plant-1 and average fruit weight-1) seemed to be associated with the application of 9o kg N fed -1 .
Increasing number of split N applications up to six split doses, significantly , increased vegetative growth characters ; plant height, number of leaves , leaf area and dry mass plant -1. Total fruit yield plant-1, number of fruits plant-1 and average fruit weight characteristics were positively and significantly responded to the frequent N applications up to 5 or 6 doses. However, early yield was significantly decreased. The interaction between N rates and their application systems reflected significant differences for most of the studied characters, and revealed that the rate of 9o kg N fed-1 applied at six split doses; at transplanting, 4,6,10 and 12 weeks after transplanting, appeared to be the most effective combination treatment, which favored the production of high yield.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير التسميد النيتروجينى ونظم إضافته على النمو الخضري ومحصول ثمار الفلفل الحلو

Author [العربیة]

  • محمد اسحاق
Abstract [العربیة]

كلية العلوم التطبيقية  قسم تكنولوجيا النظم الزراعية- جامعة حضرموت – الجمهورية اليمنية
أجريت دراسة حقلية خلال الموسم الصيفي لعامي 2006 –  2007بمنطقة القطن محافظة حضرموت بهدف دراسة تأثير ثلاث معدلات من التسميد النيتروجينى (120،90،60كجم ن / فدان)، وطريقة إضافة كل منها إما على ثلاث دفعات (عند الشتل و بعد 4و6 أسابيع من الشتل) أو على أربعة دفعات (عند الشتل وبعد 4و6و8 أسابيع من الشتل)  أو على خمسة دفعات( عند الشتل وبعد 4 و6 و 8و 10 أسابيع من الشتل) أو ستة دفعات( عند الشتل وبعد4 و6 و 8و 10و 12 أسبوع من الشتل) على صفات النمو الخضري ومحصول  الثمار لنباتات الفلفل الحلو صنف كاليفورنيا وندر. أوضحت النتائج أن زيادة معدل السماد النيتروجينى المضاف قد صاحبه زيادة معنوية في صفات النمو الخضري معبرا عنها بارتفاع النبات وعدد الأوراق والمساحة الورقية والوزن الجاف للمجموع الخضري للنبات ,هذا بالإضافة إلى أن أعلى جهد محصولي معبرا عنه  بمحصول النبات وعدد الثمار للنبات ومتوسط وزن الثمرة كان متلازما مع إضافة السماد النيتروجينى  حتى 90 كجم ن / للفدان.
ولقد أدى زيادة عدد مرات الإضافة  للمعدل الواحد من التسميد النيتروجينى خلال موسم النمو حتى ستة دفعات إلى زيادة معنوية في صفات النمو الخضري معبرا عنها بارتفاع النبات وعدد الأوراق والمساحة الورقية والوزن الجاف للمجموع الخضري للنبات , ولقد استجاب معنويا  بصورة موجبة كل من المحصول الكلى للنبات وعدد الثمار للنبات ومتوسط وزن الثمرة في حين انخفض المحصول المبكر بزيادة عدد مرات الإضافة للنتروجين ،  أما بالنسبة لتأثير التداخل بين التسميد النيتروجينى وطرق أضافته  فقد عكس اختلافات معنوية لمعظم الصفات المدروسة, ويعتبر  معدل التسميد الازوتى 90 كجم ن  للفدان  عند إضافته على ستة دفعات( عند الشتل وبعد 4و6و8و10و12اسبوع من الشتل) أفضل المعاملات العاملية  كفاءة  والتي أعطت أفضل  محصول من الفلفل الحلو.