MYCOBIOTA, MYCOTOXINS, AND HEAVY METALS FROM INSTANT NOODLES IN SAUDI ARABIA

Document Type : Original Article

Author

Riyadh University For Girls, Saudi Arabia

Abstract

Forty-two samples of instant noodles (fast food meals) were collected from several markets at El-Riyadh, Saudi Arabia and examined for the occurrence of fungi, mycotoxins and pathogenic bacteria in addition to cadmium, lead and aluminum, to stand on their safety for human consumption. Twenty-five fungal species, in addition to one species variety belonging to 9 genera were isolated on both glucose-Czapek's agar and PDA (Potato Dextrose Agar) media at 28oC, before and after cooking process of instant noodle products used. Three fungal genera, isolated with different frequencies on both media  of cooked and uncooked noodle samples used in this study, were Aspergillus (31 – 50%), Penicillium (9.5 – 33.3%), and Cladosporium (9.5 – 19%).          Chromatographic analysis recorded the presence of citrinin which     detected  in only one out of 42 uncooked samples.
The bacteriological analysis of instant noodle samples according to NMKL, indicated that noodle samples used were free from pathogenic bacteria.     The cadmium, lead & aluminum concentrations in each instant noodle samples were determined using atomic absorption spectrophotometer (AAS). The highest concentrations were recorded for cadmium (0.076 ppm), lead (1.143 ppm) and aluminum (11.250 ppm).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الكائنات الفطرية والسموم الفطرية والعناصر الثقيلة من الشعيرية سريعة التحضير بالمملكة العربية السعودية

Author [العربیة]

  • ليلى ناصر
Abstract [العربیة]

جمعت 42 عينة شعيرية سريعة التحضير (الوجبات السريعة) من العديد من السوبر ماركت المختلفة بالرياض بالمملكة العربية السعودية وتم الكشف عن وجود كلأ من الفطريات والسموم الفطرية والبكتيرية الممرضة والكادميوم والرصاص والالومونيوم لتحديد مدى امنها للاستهلاك البشرى. اوضحت النتائج وجود 25 نوعا بالاضافة الى صنفا واحدا تنتمى الى تسعة اجناس من الفطريات تم عزلها على الاوساط الغذائية تشابكس جلوكوز وبطاطس ديكستروز أجار.                                                     
تم عزل ثلالة أجناس من الفطريات بتعداد مخنلف من كلتا الوسطين الغذائيين المستخدمين من الشعيرية  المطهية وغير المطهية فى هذه الدراسة. كانت فطرة الاسبرجيللس ممثله بحوالى (41,5 - 50%) والبنسيليوم (16,7 – 34,2%)  والكلادوسبوريام  (9,8 – 20,8%)  كما تم عمل استخلاص للسموم الفطرية المتواجدة فى العينات  المختلفة من الشعيرية وباستخدام طريقة التحليل الكروماتوجرافى بالطبقة الرقيقة ثبت تلوث عينة واحدة فقط من الشعيرية بالسترينين.                                   
            تم تحليل عينات الشعيرية بكتريولوجيا باستخدام (NMKL) وقد اتضح ان جميع العينات خالية تماما من البكتيريا الممرضة.                                                      
 كما تم تحليل عينات الشعيرية لتحديد مدى تركيز عناصر الكادميوم ( 0,076جزء/مليون ) و الرصاص ( 0,143 جزء/مليون ) والالومونيوم (   11,250 جزء/مليون).