THE DIETARY FIBER, TOTAL PHENOLIC CONTENT, AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ORANGE PEELS

Document Type : Original Article

Author

Food Sci. & Technology Dept., Faculty of Agric., Assiut University

Abstract

This investigation was carried out on the dried orange peels. High dietary fiber content was prepared from orange peels. The dietary fiber composition, total phenolic compounds and antioxidant activity of dried orange peels were studied. Methanolic orange peel extract as a natural source of antioxidant was evaluated during 6 months storage of refined sunflower oil at ambient temperature. The total dietary fiber content in orange peels was 70.95%, with an appreciable amount of soluble fiber (21.64%). Insoluble dietary fiber was the predominant fraction in orange peels (49.31%). The studied orange peels contained the best ratio of soluble/insoluble fractions (1.0- 2.28). The total phenolic compounds in dietary fiber were 21.24 mg/g. The antioxidant activity of total extractable polyphenols was studied, using β-carotene/linoleic acid antioxidant assay. The polyphenols showed high antioxidant activity, largely preventing the bleaching of β-carotene which indicates a good capacity for reduction of the radicals generated by the oxidation of linoleic acid. Antioxidant activity of methanolic orange peels extract was assessed by measuring free fatty acid content, peroxide value and iodine value during 6 months storage of sunflower oil containing 2000 ppm orange peel extract. The treated samples showed lower FFAs content (0.968%) and PV (4.71 meq/kg-1 ) and higher iodine value (98.0) compared to control sample. Therefore, the use of orange peels extract is recommended as a natural antioxidant to suppress development of rancidity in oils and fats

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

محتويات قشور البرتقال من الألياف الغذائية والفينولات الكلية ونشاطها المضاد للأكسدة

Author [العربیة]

  • ماجدة سليم
Food Sci. & Technology Dept., Faculty of Agric., Assiut University
Abstract [العربیة]

أجرى هذا البحث على قشور البرتقال المجففة. وتم تقدير الألياف الغذائية، والفينولات الكلية ونشاطها المضاد للأكسدة. وتم تقييم المستخلص الميثانولى لقشور البرتقال كمصدر طبيعي لمضادات الأكـسدة خلال ٦ شهور من التخزين على درجة حرارة الغرفة لزيت عباد الشمس المكرر. وقـد بلغت نسبة الألياف الغذائية في قشور الموالح ٩٥,٧٠ %وكانت نسبة ملموسة من الألياف الذائبة ٦٤,٢١ %بيد أن الألياف غير الذائبة كانت هي السائدة في قشور الموالح بنـسبة ٣١,٤٩ .%وكانت قشور البرتقال المدروسة محتوية على أفضل نسبة من الألياف الذائبة: الألياف غير الذائبة ( ١ :٢٨,٢ .( ومن الجدير بالذكر أن ارتفاع نسبة الألياف ونسبة الألياف الذائبة: الألياف غير الذائبة في قشور الموالح تلعب دوراً غذائياً وصحياً هاماً. كما أظهرت النتائج أن نسبة الفينولات الكلية في الألياف كانت ٢٤,٢١ مجم / جم. وقد تناول البحث دراسة النشاط المضاد للأكسدة للبولي فينولات الكلية المستخلـصة باستخدام طريقة تقدير البيتا كاروتين / حامض اللينوليك . وقد أظهرت البولي فينولات درجة عالية للنشاط المضاد للأكسدة، حيث منعت إزالة لون البيتا كاروتين ممـا يعطـى دلالة على كفاءتها الجيدة لاختزال الأصول المتولدة نتيجة أكسدة حامض اللينوليك. وقد تم تقييم درجة نشاط مضادات الأكسدة لمستخلص قشور البرتقال الميثانولى بقياس نسبة الأحماض الدهنية الحرة، ورقم البيروكسيد، الرقم اليودي خلال ٦ شـهور تخـزين لزيت عباد شمس المحتوى على ٢٠٠٠ جزء في المليون من مستخلص قشور البرتقال. وقد أعطت العينات المعاملة نسبة منخفضة من الأحماض الدهنية الحرة (٩٦٨,٠ (% -١ ، ورقم ال بيروكسيد (٧١,٤ (مللميكافئ / كجم ، رقم يودى مرتفع (٠٠,٩٨ (أعلى مـن عينة الكنترول. وتأسيساً على ما تقدم فإن استخدام مستخلص قشور البرتقال يوصى به كمضاد أكسدة طبيعي مانع لتزنخ الزيوت والدهون. ويفضل استخدامه عن مضادات الأكسدة الصناعية لتقليل الآثار الصحية الجانبية. ومن جهة أخرى فإن احتواء قشور البرتقال على نسبة عالية مـن الأليـاف، نـسبة الألياف الذائبة : نسبة الألياف غير الذائبة وارتفاع محتوياتها من البولي فينـولات تلعـب دوراً هاماً في التغذية كمضاد للأكسدة. ويمكن استخدام مستخلص قشور البرتقال كمادة مضافة غذائية مضا دة للأكسدة كبديل لمضادات الأكسدة الصناعية.