EVALUATE THE ECONOMIC EFFICIENCY OF ORGANIC FARMING SYSTEM

Document Type : Original Article

Author

Agricultural Research Center, Agriculture Economic Research Institute

Abstract

Organic farming means a production system based on farm management methods or practices that relay on building soil fertility by utilizing crop rotating, recycling of organic wastes, and application of unsynthesized minerals and when necessary, mechanical or biological pest control. Organic agriculture in Egypt has been successful in potatoes as one of vegetable crops. This research aimed to evaluate the economic efficiency for potatoes production under organic farming system compared with conventional system. Although the economic evaluation indicates that, the yield per faddan of organic agriculture system for potatoes decreased 13.74 % compared with conventional agriculture, the farm price per ton of organic production of potatoes increased by 24.39 % compared with conventional agriculture. This lead to increase net revenue per faddan of organic agriculture for potatoes by about 22.202 % compared with classic agriculture in 2005/2006. In response to the rapid increase of the world demand for environmentally safe productions, the production of organic agriculture could be expanded through allocation of the new lands to the production of organic agriculture for exports. The most important problem and standing block in organic agriculture in Egypt was represented in the difficulty of exporting and the unknown requirements of foreign markets. So, the most important advices is to study the problems and challenges related to the supply market (quality and quantity) and specify the problems and challenges related to market access and distribution system to local and export markets (specially the European market)

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقييم الكفاءة الاقتصادية لأسلوب الزراعة العضوية

Author [العربیة]

  • يوسف حمادة
Abstract [العربیة]

تعتبر الزراعة العضوية نظام متكامل أساسه الطبيعة حيث تعتمد على علـم البيئـة والعلاقات المتبادلة بين الكائنات الحية والبيئات التي تعيش فيها. وتعتمد الزراعة العضوية على تبنى دورات زراعية مناسبة وإعادة استخدام بقايا المحاصيل والمخلفات العـضوية المتاحة في المزرعة كسماد عضوي، مع عدم استخدام الأسمدة الكيماويـة المـصنعة أو مبيدات الآفات ومنشطات النمو، مع تحسين تركيب التربة وخصوبتها باستخدام الصخور المحتوية على عناصر غذائية مثل الصخر الفوسفاتي كمصدر للفوسفور والجلوكونايـت كمصدر للبوتاسيوم، والاعتماد على المقاومة اليدوية والميكانيكية والحيوية للسيطرة على (١ (آفات المحاصيل الزراعية، والحفاظ على المادة العضوية والمغذيات في التربة . وقد ظهر ت في الأسواق العالمية العديد من المنتجات العضوية، كما ظهـرت فـي أسواق المستهلك في الدول المتقدمة الكثير من المنتجات التي تنتج بالزراعـة العـضوية أهمها الخضر وات الطازجة والفواكه والأرز والسكر والنباتات الطبية والعطرية والقطن والشاي واللبن والمنتجات الحيوانية . وينمو سوق الأغذية والمشروبات المنتجة بالزراعة العضوية نموا كبيرا في دول أوروبا الغربية والولايـات المتحـدة الأمريكيـة واليابـان واستراليا وبعض الدول النامية، حيث أوضح تقرير المؤتمر الدولي للزراعة العـضوية والأمن الغذائي الذي تم عقده في روما خلال الفترة من ٣ إلى ٥ مايو ٢٠٠٧ أن الزراعة العضوية لم تعد ظاهرة خاصة بالبلدان المتقدمة فقط حيث أنها باتت شائعة تجاريـا فـي ١٢٠ بلدا فوق رقعة مساحتها٣١ مليون هكتار في سوق تبلغ قيمته نحو ٤٠ مليار دولار، كما تعد عدد من الدول النامية من المصدرين الرئيسيين للعديد مـن منتجـات الزراعـة العضوية مثل الفواكه والخضروات الطازجة والتوابل والنباتات الطبية والعطرية والسكر (جـ-٢ (والأرز والقطن واللحوم والألبان