EFFECT OF STORAGE PERIODS ON THE STABILITY OF SUNFLOWER OIL TREATED WITH NATURAL ANTIOXIDANTS

Document Type : Original Article

Authors

1 *Fac. of Agric., South Valley University, Qena, Egypt

2 Pomology Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt

Abstract

This investigation was carried out on some sesame seed varieties, namely: Toshka 1, Shandaweel 3 and Giza 32 in order to study the utilization of sesame oil as a source of natural antioxidants. The impact of isolated natural antioxidants on the oxidative stability of sunflower oil during storage at ambient temperature for 8 weeks was studied . The results could be summarized in the following points: 1- Natural antioxidant content (crude lignan) was higher in Shandaweel 3 sesame oil (2.89%) as compared to Giza 32 (2.43%) and Toshka 1 (2.67%) . 2- A gradual increase in acid value occurred during storage of sunflower oils at ambient temperatures. This increment was more pronounced in oils without antioxidants than those containing natural antioxidants. 3- The iodine value decreased gradually in both oils during storage. The rate of decrement in oils without antioxidants was higher than that in oils after adding natural antioxidants. 4- The peroxide value in the stored samples tended to increase up to a maximal value, then began to decrease . Generally, the rate of peroxide formation in the samples contained natural antioxidants were lower than that of control sample during storage. 5- Increases in TBA values were higher in control sample as compared to sunflower oil that contained natural antioxidants . 6- Conjugated diene and triene contents of sunflower oils increased gradually as the storage time increased. In general it could be concluded that: 1- Sunflower oil containing natural antioxidants had a much greater oxidative stability than oils without antioxidants.In addition, natural antioxidants are safe and impart health benefits to the consumer . 2- The antioxidants are suitable in their function for increasing oxidative stability at ambient temperature only. 3- The higher efficiency of the natural antioxidants could be due to the stability of these natural antioxidants during storage.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير فترات التخزين علي درجة ثبات زيت عباد الشمس المعامل بمضادات الأكسدة الطبيعية

Authors [العربیة]

  • مؤمن الوصفى 1
  • رافت مصطفى 2
1 *Fac. of Agric., South Valley University, Qena, Egypt
2 Pomology Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt
Abstract [العربیة]

جريت الدراسة على ثلاثة أنواع من بذور السمسم وهى : توشكى ١ ، شندويل ٣ ، جيزه ٣٢ . وأشتملت الدراسة على البذور ، وكذلك الزيوت المستخلصة منها . ولقد تضمنت الدراسة النقاط التالية : تقييم مدى الاستفادة من زيت بذور السمسم كمصدر لمضادات الأكسدة الطبيعية و دراسة تأثير مضادات الأكسدة الطبيعية المستخلصة من زيت بذور السمسم على درجة الثبات الأكسيدى لزيت عباد الشمس أثناء تخزين الزيت فى عبوات شفافة على درجة حرارة الغرفة لفترة ثمانية أسابيع . Seleim et al., 2008.ويمكن تلخيص النتائج المتحصل عليها على النحو التالى : ١ -كانت نسبة مضادات الأكسدة الطبيعية (lignan crude (المـستخلص مـن بـذور شندويل ٣ هى الأعلى (٨٩,٢ ، (%عند مقارنتها بكل من جيزه ٣٢) ٤٣,٢ ،(%توشكى . (%٢,٦٧) ١ ٢ -لوحظت زيادة تدريجية فى رقم الحموضة أثناء تخزين زيت عباد الشمس على درجة حرارة الغرفة ،هذه الزيادة كانت أكثر وضوحاً عند تخزين الزيوت بدون اضافة مضاد أكسدة مقارناً بالزيوت المضاف إليها مضاد أكسده . ٣ -لوحظ تناقص تدريجى فى الرقم اليودى أثناء التخزين على درجة حرارة الغرفة . وكان معدل التناقص فى الزيوت بدون إضافة مضاد أكسدة أكبر من مثيلتها المضاف إليها مضاد الأكسدة . ٤ -حدثت زيادة واضحة فى رقم البيروكسيد فى الزيوت المخزنة تلى ذلك تناقص تلك القيمة بتقدم التخزين . وبصفة عامة فإن معدل تكوين البيروكسيد فى الزيوت المحتوية على مضاد أكسدة كان أقل من الزيوت الأخرى غير المحتوية على مضاد أكسدة . ٥ -كانت الزيادة في قيم الـ TBA أعلى فى الزيوت غير المضاف إليها مضاد الأكسدة مقارناً بالزيوت الأخرى المضاف إليها مضاد الأكسدة . ٦ -حدثت زيادة تدريجية فى قيم كل من الـ diene conjugated وكذلك conjugated triene بتقدم عملية التخزين وكانت العينات المحتوية على مضاد الأكسدة أعلى فى درجة الثبات بمقارنتها بالعينات الأخرى . بصفة عامة من نتائج الدراسة السابقة أمكن التوصل إلى : ١ -مضادات الأكسدة الطبيعية المستخلصة من زيت السمسم مناسبة جداً لزيادة درجة الثبات الأكسيدى للزيوت عند التخزين على درجة حرارة الغرفة . ٢ -الكفاءة العالية لمضادات الأكسدة الطبيعية ترجع إلى ثبات هذه المضادات أثناء عملية التخزين. ٣ -اضافة مضادات الأكسدة الطبيعية إلى الزيوت يؤدى إلى زيادة فترة صلاحية هذه الزيوت بالإضافة إلى أن هذه المضادات الطبيعية آمنة وذات فوائد صحية للمستهلك