EFFECT OF DIFFERENT METHODS OF FRUIT THINNING ON ZAGHLOUL DATE PALM PRODUCTION AND FRUIT QUALITY

Document Type : Original Article

Authors

Fac. of Agric., South Valley Univ., Egypt.

Abstract

The effect of bunch and fruit thinning on yield and fruit quality of Zaghloul date palm grown in Experimental Orchard of Qena, Agriculture Faculty, South Valley University was studied during two successive seasons, 2006 and 2007. Fruit thinning was carried out by removing 20 or 30% of the bunch number/palm as well as cutting back or removing 20 or 30% of the spikelets of each bunch. Results showed that thinning 30% of fruit by cutting back strand tips significantly decreased bunch weight and yield/palm, whereas, other fruit thinning treatments insignificantly decreased the bunch weight and yield/palm compared with unthinned ones. On the other hand, thinning by removing 20 or 30% of bunch number per palm significantly increased the bunch weight but decreased yield/palm than unthinned ones. A remarkable promotion on fruit quality was observed due to carrying out the studied thinning treatments than unthinning. Either bunch or fruit thinning significantly increased fruit weight, fruit dimensions, flesh percentage and pulp thickness as compared to control. Also, fruit thinning positively enhanced total soluble solids and sugar contents, where total acidity percentage was significantly decreased as compared to unthinning ones. Fruit thinning by either cutting back 30% of strand tips or removing 30% of total strands from the center of bunch were the best treatments. It could be suggested that, thinning 20 to 30 of strands either by cutting back or removing gave a reasonable yield and best fruit quality of Zaghloul date palm

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير طرق خف الثمار المختلفة على إنتاج وخصائص ثمار نخيل البلح الزغلول

Authors [العربیة]

  • مؤمن الوصفى
  • عبدالعزيز الخواجة
Fac. of Agric., South Valley Univ., Egypt.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال عامى ٢٠٠٦ ، ٢٠٠٧ على نخيل ا لبلح الزغلول بمزرعة كلية الزراعة بقنا – جامعة جنوب الوادى – بهدف دراسة تأثير خف الس وباطات والثمار على المحصول وصفات الثمار . ويمكن تلخيص أهم النتائج كالتالى : - أدى تقصير الشماريخ بنسبة ٣٠ %من أطوالها إلى نقص معنوى فى وزن السوباطة والمحصول – بينما أدت معاملا ت خف الثمار الأخرى (أزالة ٢٠ ، ٣٠ %من الشماريخ أو تقصيرها بنسبة ٢٠ (%إلى نقص غير معنوى . - سبب الخف بإزالة ٢٠ أو ٣٠ %من الس وباطات إلى زيادة مؤكدة فى وزن الس وباطة مع نقص المحصول / نخلة . - أدى خف الثمار والس وباطات إلى تحسين واضح فى خصائص الثمار الطبيعية مـن حيث زيادة وزن وأبعاد الثمار ونسبة اللب وسمكه . وبالمثل حدث زيادة مؤكدة فى نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية ومحتوى السكريات مع نقص معنوى فى نـسبة الحموضـة مقارنة بثمار السوباطات أو الأشجار الغير معاملة . - أوضحت النتائج أن إزالة ٣٠ %من السوباطات أو ٣٠ %من شماريخ الـسوباطات سواء خفاً أو تقصيراً تعطى أحسن خصائص ثمرية مع نقص المحصول – بينما الخـف بنسبة ٢٠ %يؤدى إلى تحسين الثمار ونقص قليل بالمحصول كذلك فإن خف الثمار أفضل من خف السوباطات . لذا يمكن التوصية بخف ٢٠-٣٠ %من شماريخ السوباطات سواء بالتقصير أو الإزالة حيث يؤدى ذلك إلى إنتاج محصول مناسب ذو خصائص ثمرية جيده.