NUTRITIONAL VALUE OF CERTAIN BEE BREAD TYPES AND THEIR EFFECTS ON HONEY BEE WORKERS

Document Type : Original Article

Authors

1 Plant Protection Dept., Fac. of Agric. Assiut Univ

2 Plant Protection Research Institute, Agricultural Research Centre, Dokki, Giza, Egypt.

Abstract

The nutritional value of certain bee bread types from monofloral sources was evaluated on honey bee workers under laboratory conditions, by determining the bee bread consumption and development degree of hypopharyngeal glands. The greatest rate of consumed food was recorded during the first six days (c. 79.7%), specially the first three days (c. 44.7%) from total consumption. The cumulative bee bread consumptions by bees during feeding period were 60.7, 58.7, 58.0, 57.1, 56.6, 51.6 and 50.6 mg/bee/21 days for caper, broad bean fennel, maize, Egyptian clover, canola and coriander bee bread, respectively. The highest degree of glands development was recorded in bees fed on canola (3.6) or broad bean bee bread (3.56), whereas the lowest score was obtained in bees fed on fennel bee bread. According to results the bee bread types could be classified into three categories depending on their nutritional values in relation to hypopharyngeal glands development as follows: the first group (most effective), the gland degree was more than 3.5, included canola and broad bean bee bread. The second category (considerably effective) ranged from 3 to 3.5, included Egyptian clover. Meanwhile, the third one (slightly effective) included maize, caper, coriander, and fennel bee bread. Since no single pollen source provides bees with all nutritional requirements. It can be recommendded that honey bees used for pollinating monoculture crops e.g. maize, caper, coriander or fennel, needs to provide nutritional supplement sources to enrich their diets, to establish health colonies and good production.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

القيمة الغذائية لبعض أنواع خبز النحل وتأثيرها على شغالات نحل العسل

Authors [العربیة]

  • محمد خضيرى 1
  • ادهم مصطفى 2
Abstract [العربیة]

جريت هذه الدراسة المعملية بكلية الزراعة بجامعة أسيوط فى موسم ٢٠٠٧م بغرض دراسة تأثير سبعة أنواع خبز نحل من المصادر النباتية : الذرة الشامية والفـول البلـدى والكبر (من علوان) ، الشمر والكانولا ( من أبنوب) ، البرسيم ( من موشا) والكزبرة (من ديروط) على معدل إستهلاك الغذاء ونمو وت طور غدد الغذاء الملكى كدليل على القيمـة الغذائية لخبز النحل . أوضحت النتائج أنه لا توجد إختلافات معنوية فى معدل إسـتهلاك خبز النحل بين الأنواع المختلفة . وقد سجلت أعلى نسبة للإستهلاك الغذائى خلال الأيام الستة الأولى وكانت نسبتها ٧,٧٩ %وخصوصاً خلال الأيام الثلاثة الأولى (٧,٤٤ (%من إجمالى الإستهلاك ، ثم قل الإستهلاك بصورة حادة بعد ذلك . وأوضـحت الدراسـة أن ، ٥٦,٦ ، ٥٧,١ ،٥٨,٠ ، ٥٨,٧ ، ٦٠,٧ كـان النحل لخبز الغذائى الإستهلاك إجمالى ٦,٥١ ، ٦,٥٠ ملجرام /نحلة/٢١ يوم للشغالات التى تغذت على خبز النحل لكل من الكبر والفول البلدى والشمر والذرة الشامية والبرسيم المصرى والكانولا على التوالى . وقـد أوضحت النتائج أن جميع أنواع خبز النحل المستخدمة أعطت تطوراً لغدد الغذاء الملكى بدرجات مختلفة وبصورة معنوية مقارنة بالكنترول (بدون خبز النحل ) الذى لـم يعطـى تطوراً لغدد الغذاء الملكى . وقد سجلت أعلى درجة لتطور الغدد فى النحل الذى تغـذى على خبز نحل الكانولا (٦,٣ (يليه خبز نحل الفول البلدى (٥٦,٣ . (بينما سجلت أدنـى قيمة لتطور الغدد فى النحل الذى تغذى على خبز نحل الشمر . ومن خلال النتائج أمكـن تقسيم أنواع خبز النحل إلى ثلاث مجموعات بناءاً على درجة تأثيرها على غدد الغـذاء الملكى وهى : المجموعة الأولى (أكثر تأثيراً ) وفيها تكون درجة تطور الغدد أعلى مـن ٥,٣ وتشمل خبز نحل كل من الكانولا والفول البلدى . والمجموعة الثانية (تأثير متوسط) وفيها تكون درجة تطور الغدد ما بين ٥,٣ ، ٣ وتضم هذه المجموعة خبز نحل البرسـيم المصرى . بينما المجموعة الثالثة (تأثير طفيف) وفيها تكون درجة التطور أقـل مـن ٣ وتضم خبز نحل كل من الذرة الشامية والكبر والكزبرة والشمر . ومن خلال هذه الدراسة يوصى الباحث بإضافة خبز نحل عالى القيمة أو بدائل غذائية صناعية لرفع قيمتها الغذائية فى حالة إستخدام النحل فى المناطق الزراعية إحادية المحصول مثل الذرة الشامية والكبر والكزبرة والشمر . وذلك لكى تظل طوائف نحل العسل قوية وقادرة على الإنتاج . وذلك لأنه لا يوجد خبز نحل لمصدر نباتى واح د كاف لإمداد طائفة النحل بكامـل إحتياجاتهـا الغذائية .