ASSESSMENT OF DEMAND FUNCTION FOR SOME SOURCES OF ANIMAL PROTEIN IN EGYPT

Document Type : Original Article

Author

Faculty of agriculture – Sohag university

Abstract

200





 



Food is a necessity of life that is  closely linked to the standard of health of the communities and have a significant impact on the production capacity of individuals and groups and on the national level. Therefore, food commodities in all societies are the most pressing needs and to satisfy the request. Spending on food consumption are the largest proportion of consumer expenditure items. basic components of food protein may be the most important due to its role in the construction of the main tissues and the compensation of losses. The problem is that research is that the average per capita consumption of protein in Egypt is relatively low and stable . This may be due to some problems facing the development of this important source of protein sources, both at the international level and / or local level. Consequently, this study aimed to identify the most important determinants of per capita demand for red meat in Egypt during the period 1990-2006 as base of any attempt to cover the needs of the population or to ensure a minimum level of those needs. It could be concluded through the results of the simple matrix Alaratiat transactions between the variables that the independent variables, the national consumption of red meat "x 1", and imports of red meat "x 3" and per capita poultry meat "x 6" and the ratio between the price of domestic beef and imported red "x 7" and the share of capita fish meat "x 9" There is an internal Relation between them, and are the remain factors of such relation with the per capita red meat. The study of these relations for each of the models the log steps and the results were largely similar, and the expense of the demand elasticity’s results were as follows: A - the elasticity of demand for the relative change of per capita red meat and the relative change in the quantity of consumed red meat at 0.98 and noted that the flexibility is positive reference This is consistent with economic logic sense that an increase in the consumption of red meat will lead to an increase in per capita red meat. B - the elasticity of demand for the ratio of price to the prices of red meat and the prices of local poultry has reached the value of flexibility - 0.23, where a negative note the reference in line with economic logic, which means that the increase in the ratio of price to the prices of the local red meat and poultry prices result in a decrease of per capita of red meat. C - the elasticity of demand for per capita fish amounted to (- 0.31), where the relationship between them counterproductive increase in per capita meat fish would result in lower per capita red meat. The response to the prices of red meat leads to the tendency of individuals towards the consumption of alternative red meat or poultry,  fish and this is consistent with economic logic.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقدير دالة الطلب على بعض المصادر الأساسية للبروتين الحيوانى في مصر

Author [العربیة]

  • محمد عبدالحفيظ محمد
Abstract [العربیة]

مما لا شك فيه أن الأنشطة الاقتصادية للمجتمع تهدف دائماً إلى إشباع الحاجات الإنسانية من السلع والخدمات ، ومن ثم فإن أجهزة التخطيط تبدأ عادة بتحديد هذه الحاجات لتوجيه الموارد الاقتصادية للمجتمع نحو إشباعها وفقاً لدرجة إلحاحها وأهميتها .
    ويعتبر الغذاء ضرورة من ضروريات الحياة ، فضلاً عن ارتباطه ارتباطاً وثيقاً بالمستوي الصحي للمجتمعات وما لذلك من أثر كبير على الطاقة الإنتاجية للأفراد والجماعات وانعكاس ذلك على المستوى القومي ، وبالتالى تعتبر السلع الغذائية في كل المجتمعات من أكثر هذه الحاجات إلحاحا وطلبا للإشباع ، ويشكل الإنفاق على الاستهلاك الغذائي أكبر نسبة إنفاقية بين بنود الإنفاق الاستهلاكي . فقد تبين أن نسبة الإنفاق على الطعام والشراب فى مصر تبلغ حوالي 41.38% من جملة الإنفاق الاستهلاكي السنوي في الحضر وتزداد هذه النسبة  لتصل إلى حوالي 51% في الريف . وفي الوقت الذي ينفق فيه المستهلك المصري أكثر من نصف دخله على الغذاء فإن المستهلك في الدول المتقدمة ينفق على الطعام والشراب حوالي ثلث دخله كما هو الحال بالنسبة للولايات المتحدة الأمريكية ، أو ربع دخله فقط كما هو الحال بالنسبة للدنمرك، ولعل ذلك يبين الأهمية الخاصة لمجموعة الطعام والشراب بالنسبة للمستهلك المصري في استنفاذ الجانب الأكبر من جملة إنفاقه الاستهلاكي .
          ويحتاج الإنسان في طعامه إلى مكونات غذائية أساسية لعل من أهمها البروتين الذى ترجع أهميته إلى دوره الرئيسى في بناء الأنسجة وتعويض الفاقد منها ومد الجسم بالحرارة اللازمة له ، وبذلك ترتبط بروتينات الغذاء ارتباطاً وثيقاً بميزان النيتروجين داخل جسم الإنسان ، فهناك علاقة كبيرة بين كمية النيتروجين الداخلة عن طريق الغذاء إلى جسم الإنسان وكمية النيتروجين المفرزه من ذلك الجسم من نواتج الهضم النهائية في صورة يوريا وحامض بوريك وكيرياتين . فإذا كانت الكمية الداخلة في الجسم تفوق الكمية المفرزة كان ميزان الأزوت داخل الجسم موجبا ، أما إذا حدث العكس فإن الميزان يكون سالبا ، ومن غير المرغوب فيه إطلاقاً أن يكون هذا الميزان سالبا ، لأن ذلك يدل إما على نقص أو سوء في التغذية البروتينية أو لوجود حالة مرضية معينة.