THE PERFORMANCE OF SOLO AND SUNSET PAPAYA CULTIVARS UNDER THE ENVIRONMENT OF EGYPT A: VEGETATIVE GROWTH AND FRUIT COMPOSITION DURING THE DEVELOPMENTAL STAGES

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt

2 Hort. Res. Inst., Giza Egypt

Abstract

The performance of two known cultivars of papaya i.e., Solo and Sunset under the environments of Giza, Egypt were studied. Such studies are included vegetative growth and characteristics of developing fruits.
Results indicated that Solo plant was much taller which had were leaves number per plant than Sunset one during both seasons of study. Most of plant height increases occurred during the period from February to May then slight increases were observed from September to December. Leaves area in Sunset cv were significantly higher than those of Solo cv. Leaf area increased during the period from Feb. to May then no remarkable changes in leaves area were noticed during the period from May to December. 
Fruit weight and size increased slightly until fruit age of 60 days in both cvs then gradual increases occurred until the age of 120 days of anthesis. The final swell started until the fruit ripening; 150 and 160 days for Sunset and Solo cultivars, respectively. Papaya fruit growth under the environment of Egypt followed the familiar pattern of double sigmoid type of growth curve. Fruit weight, size and
pulp (%) were significantly higher in Solo cv compared to Sunset cv in both seasons.
Total soluble solids percentage was low (less than 5%) until 120 days of anthesis, followed by a sudden sharp increase until the fruit reached the harvesting stage in the two cultivars.
The titeratable acidity of papaya fruits was high at the early stages of growth followed by a gradual decrease until the fruit reached its lowest acidity content at the harvesting stage in Solo and Sunset cvs.
There was a high initial value of ascorbic acid content at the early stages of fruit development declining pattern then took place until fruit aged 60 days, followed by gradual increases until reaching its maximum value at the harvesting stage in the two cultivars.
TSS and acidity were found to be significantly higher in Sunset cv  compared to Solo cv. Ascorbic acid content was also statistically higher in Solo cv.
It could be concluded that these two cultivars strongly confirm the recommendation of planting them due to their good performance under Giza environments.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقييم صنفى الباباظ " سولو وصن ست " تحت الظروف البيئية لمصر أ – النمو الخضرى وخصائص الثمار أثناء مراحل النمو

Authors [العربیة]

  • رافت مصطفى 1
  • سمير العجمى 1
  • ميخائيل بسطوروس 2
  • ايهاب توفيق 2
Abstract [العربیة]

يعتبر الباباظ من محاصيل الفاكهة الثانوية ذات الأهمية القصوى كمحصول تصديرى. لذا كان هدف الدراسة هو تقييم صنفى الباباظ سولو وصن ست تحت ظروف منطقة الجيزة – مصر حيث تضمن التقييم النمو الخضرى وصفات الثمار ومنحنى نموها .
          وقد أظهرت النتائج :
-                    كانت نباتات الصنف سولو الأطول ساقاً والأكثر أوراقاً مقارنة بالصنف صن ست .
-                    كان معدل الزيادة فى طول النباتات خلال الفترة من فبراير حتى مايو أكبر مقارنة بالفترة من سبتمبر إلى ديسمبر .
-                    تزداد مساحة الأوراق خلال الفترة من فبراير حتى مايو وقد كانت مساحة الورقة فى الصنف صن ست أكبر منها فى الصنف سولو .
-        كان معدل الزيادة فى وزن وحجم الثمار قليل حتى 60 يوم تلاها زيادة تدريجية حتى 120 يوم من التزهير يعقبها مرحلة الإمتلاء النهائى حتى 150 ، 160 يوم لكل من صنفى صن ست وسولو على التوالى . وعليه فإن ثمار الباباظ تسلك منحنى النمو ذو الدورين تحت ظروف البيئة المصرية .
-                    كان وزن وحجم الثمرة ونسبة اللب أعلى فى الصنف سولو مقارنة بثمار صن ست .
-                    كانت نسبة المواد الصلبة الذائبة أقل من 5% حتى 120 يوم من التزهير يلى ذلك زيادة حادة حتى مرحلة النضج .
-                    كانت نسبة الحموضة مرتفعة فى المرحلة الأولى يلى ذلك نقص حتى النضج .
-                    حدثت زيادة فى محتوى فيتامين C فى المرحلة الأولى ثم نقص حتى عمر 60 يوم ثم زيادة تدريجية لتصل إلى أعلى محتوى عند النضج .
-        تحتوى ثمار الصنف صن ست على نسبة أعلى من المواد الصلبة الذائبة والحموضة وأقل محتوى من فيتامين C مقارنة بمحتوى ثمار الصنف سولو .
لذا يمكن التوصية بزراعة صنفى الباباظ سولو وصن ست تحت الظروف البيئية لمحافظة الجيزة بنجاح حيث أن الصفات الطبيعية والكيميائية لثمارها على مستوى عال من الجودة