EFFECT OF MANUAL FRUIT THINNING ON ALTERNATE BEARING, YIELD AND FRUIT QUALITY OF BALADY MANDARIN TREES.

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt

2 Dept. of Horticulture, Fac. of Agric., Al-Azhar Univ., Assiut, Egypt.

Abstract

The effect of fruit thinning rate on regulate bearing, yield and fruit quality of Balady mandarin trees was investigated during two successive seasons, 2006 and 2007.  Fruit thinning were performed when the fruit diameter reached about 25-30 mm, as hand thinning by removing 20, 30, 40 or 50% of fruits number per tree.  The experimental treatments were arranged in a complete randomized block design.  The results of this investigation could be summarized as follow:
-                      Fruit thinning caused a significantly decreased in fruits number and yield/tree and relative yield during first season (on-year).  Whereas, during the second year (off-year), all fruit thinning significantly increased the produ-ctivity of trees compared to unthinned ones.
-                      Removing 40% of fruits number/tree was the most effective thinning treatment in increasing and regulating the tree produ-ctivity.
-                      The fruit weight and dimension
were significantly increased as a result of fruit thinning in either (on-year) or as average of two studied seasons.
-                      Such fruit traits were significantly decreased in (off-year) seasons compared to unthinning ones.
-                      All fruit thinning rates significantly increased fruit juice content of soluble solids, sugars and V.C and decreased total acidity.
-                      Fruit thinning as removing either 40 or 50% of fruits number/ tree gained the highest score record, 99.8 and 93.7 units, respectively as a general evalua-tion of treatments.
On the account of the present findings, it can be concluded that manual hand fruit thinning at 40% when the fruit diameter is about 25-30 mm was the best economic treatment for Balady mandarin trees to obtain the high yield with good fruit quality, furthermore, overcome the alternate bearing which the major problem for such cultivar

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير خف الثمار يدوياً على تبادل الحمل والمحصول وخصائص ثمار اليوسفى البلدى

Authors [العربیة]

  • رافت مصطفى 1
  • احمد عبدالعال 2
2 Dept. of Horticulture, Fac. of Agric., Al-Azhar Univ., Assiut, Egypt.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة على أشجار اليوسفى البلدى عمر 15 سنة بمزرعة خاصة تقع بالكيلو 72 بطريق مصر / الاسكندرية الصحراوى بمحافظة 6 أكتوبر – مصر خلال موسمى 2006 ، 2007 وذلك بهدف دراسة تأثير معدل الخف اليدوى بنسب (صفر ، 20 ، 30 ، 40 ، 50%) على المحصول وتبادل الحمل وصفات الثمار . وقد تم إجراء الخف عندما كان قطر الثمار يتراوح ما بين 25-30 مم ( الأسبوع الثانى من يونيو) .
          وقد أظهرت النتائج ما يلى :
-         سبب خف الثمار نقصاً جوهرياً فى عدد الثمار والمحصول / شجرة خلال موسم الحمل الغزير (on-year) مقارنة بالأشجار التى لم تخف ثمارها . بينما حدث العكس خلال موسم الحمل الخفيف (off-year) أو متوسط سنتى الدراسة – حيث أدى الخف إلى زيادة جوهرية فى المحصول / شجرة .
-         كانت معاملة الخف بإزالة 40% من الثمار هى أكثر المعاملات تأثيراً على زيادة المحصول وتقليل معامل تبادل الحمل وبالتالى تنظيم الحمل السنوى للأشجار .
-         سبب خف الثمار زيادة جوهرية فى وزن الثمرة وأبعادها فى سنة الحمل الغزير أو متوسط سنتى الدراسة بينما حدث العكس فى سنة الحمل الخفيف مقارنة بالأشجار التى لم تخف ثمارها.
-         أدت جميع معاملات خف الثمار إلى تحسين الصفات الكيميائية لعصير الثمار من حيث زيادة نسبة المواد الصلبة الذائبة والسكريات ومحتواها من فيتامين (ج) مع قلة الحموضة الكلية.
-                      سجلت معاملتى الخف بإزالة 40 أو 50% من الثمار/شجرة أعلى درجات التقييم العام للمعاملات وهى 99.8 ، 93.7 درجة على التوالى .
من نتائج هذه الدراسة يمكن التوصية بضرورة إجراء خف الثمار يدوياً بنسبة 40% عندما يكون قطرها حوالى 25-30 مم حيث يؤدى ذلك إلى تقليل تبادل الحمل وبالتالى تنظيم المحصول وتحسين خصائص الثمار .