Effect of Some Fruit Improving Treatments on Ruby and Thompson Seedless Grapevines Productivity

Document Type : Original Article

Authors

Hort. Dept., Fac. Agric., Assiut Univ., Assiut, Egypt.

Abstract

The effect of berry thinning, shoot topping and basal leaves removal on productivity of Ruby and Thompson seedless grapevines during 2008 and 2009 seasons were studied.  All grapevines were 12 year old, grown at the Experimental Orchard, Faculty of Agriculture, AssiutUniversity.  Berry thinning was performed after berry set, whereas pinching and leaves removal were carried out at two weeks of berry set and at verasion phase respectively. The experiment was set up as complete randomized block (CRB) with four replicates, one vine per each.
The obtained results could be summarized as follow
Berry thinning as removing either 25% of apical cluster or 25% of shoulders significant decreases the berries number per cluster and consequently unsignificantly decreased the cluster weight and yield/vine compared to untreated one. Such berry thinning methods significantly increased berry weight and the chemical constituents of juice compared to untreated ones. In addition, removing 25% of apical cluster significantly decreased the compactness coefficient of   clusters.
Shoot pinching alone or along with defoliation significantly increased the berry weight and consequently significantly increased the cluster weight and yield/vine as well as improved the berry chemical quality compared to untreated one (control).  Whereas, the defoliation at verasion phase significantly improved juice chemical constituents, but the effect was unsignificant on the berry weight, cluster weight and yield/vine compared with undefoliation ones.
From this study, it is clear that to improve cluster and berries quality we can make berry thinning as alternatively about 25% of shoulders or combined pinching plus defoliation

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير بعض معاملات تحسين الثمار على إنتاجية شجيرات العنب البناتى والروبى

Authors [العربیة]

  • عبد الفتاح مصطفي الصالحي
  • حمدى مرزوق
  • عبدالرحيم محمد
قسم الفاکهة ; کلية الزراعة ; جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة بمزرعة كلية الزراعة – جامعة أسيوط – مصر خلال موسمى 2008-2009 بغرض دراسة تأثير خف الحباب وتطويش الأفرخ وإزالة الأوراق القاعدية للأفرع المثمرة على إنتاجية العنب البناتى والروبى . حيث تم إجراء خف الحبات والتطويش بعد أسبوعين من العقد بينما إزالة الأوراق فى بداية نضج وتلوين الحبات .
            ويمكن تلخيص أهم النتائج المتحصل عليها كالآتى :

أدى خف الحبات سواء 25% من طرف العنقود أو فريعاته نقصاً جوهرياً فى عدد الحبات وبالتالى حدث نقص غير جوهرى فى كل من وزن العنقود ووزن المحصول / شجرة مقارنة بالشجيرات التى لم تخف عناقيدها .
أدى إزالة 25% من طرف العنقود إلى نقص طوله  وبالتالى زيادة معامل تزاحم الحبات .
أظهر الخف زيادة جوهرية فى وزن الحبات ومحتوى عصيرها من المواد الصلبة والسكريات.
أدى تطويش الأفرخ فردياً أو مع خف الأوراق القاعدية للأفرخ المثمرة زيادة جوهرية فى كل من وزن العنقود والمحصول / شجيرة ووزن الحبات وتحسين خصائصها الكيميائية مقارنة بعناقيد أو حبات الشجيرات التى لم تعامل تطويشاً أو توريقاً .
لم تظهر إزالة الأوراق القاعدية أسفل العنقود قبل نضج الحبات أى تأثير على عدد الحبات بالعنقود ووزن العنقود ووزن المحصول / شجيرة بينما أدت إلى تحسين معنوى فى الصفات الكيميائية للحبات مقارنة بالمعاملات الأخرى أو عناقيد وحبات الشجيرات الغير معاملة .

من نتائج هذه الدراسة يمكن التوصية بأهمية إجراء خف الحبات بإزالة 25% من الفريعات مع تطويش الأفرخ وذلك بعد العقد بالإضافة إلى إزالة الأوراق القاعدية أسفل العنقود قبل نضج وتلوين الحبات وذلك لإنتاج محصول جيد ذو صفات ثمرية مرتفعة .