'Reasons of Farmers' Acceptance or Rejection of Some New Varieties of Wheat in some Villages in Assiut Governorate'

Document Type : Original Article

Authors

Department of Rural Sociology and Agricultural Extension ,Faculty of Agriculture ,Assiut University

Abstract

The main objective of this study is to know reasons of farmers' acceptance or rejection of some new varieties of wheat in some villages in Assiut governorate. The study was conducted on a sample of 250 farmers drawn randomly from wheat farmers in three villages distributed in three districts in Assiut governorate. Data were collected by means of  personal  interview using a questionnaire prepared previously.
The most important results of this study were: the most significant reasons of the choice of varieties is productivity , high productivity of straw , then grain and flour characteristics of output , and the choice of farmers varieties that were the best varieties at the present time .
The reasons of the farmers' rejection of new wheat varieties were: low production of grains, low productivity of straw , high price of seeds, and grains falling .

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

" أسباب قبول أو رفض الزراع ببعض قري محافظة أسيوط لبعض أصناف القمح الجديدة " *

Authors [العربیة]

  • سامية هلال
  • احمد عبد اللطيف ابراهيم
  • سمير فارس
کلية الزراعة - جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

تهدف هذه الدراسة إلي التعرف علي أسباب قبول أو رفض الزراع لبعض أصناف القمح الجديدة ببعض قري محافظة أسيوط ، ولتحقيق هذا الهدف تم أخذ عينه من الزراع بتلك القرى حيث بلغ حجم العينة 250 مزارعا ،  وتم جمع البيانات من أفراد العينة بالمقابلة الشخصية من خلال استمارة استبيان تم إعدادها مسبقا وتم معالجة البيانات وتحليلها والخروج بنتائج أهمها : كانت أبرز أسباب اختيار الصنف المنزرع هو إنتاجيته ، ثم الإنتاجية العالية من التبن ، ثم صفات الحبوب والدقيق الناتج ، ثم كان اختيار الزراع للصنف بناء علي انه كان أفضل الأصناف الموجودة في الوقت الراهن ، أما عن أسباب رفض الزراع لأصناف القمح الجديدة فكانت : انخفاض إنتاج الصنف من الحبوب ، و انخفاض إنتاجية التبن ، و ارتفاع سعر التقاوي ، و فرط الحبوب .