Production of Pectinase Enzymes by Citrus Fruits Contaminant Fungi.

Document Type : Original Article

Authors

1 1Dept. of Food Sci. & Tech., Assiut Univ., Assiut, Egypt

2 Dept. of Food Sci. & Tech., Ibb Univ., Ibb, Yemen

Abstract

Seventy five fungal cultures were isolated from decayed citrus fruits and tested for their pectinolytic activity. Thirty six out of them proved to have ability for pectinase enzymes production. These isolates were identified and classified into twenty strains belonging to eleven species appertaining to six genera of fungi. Aspergillus was the first predominant genus followed by the genera of Cladosporium and Penicillium.
Evaluation of the twenty strains for their ability to produce pectinase enzymes indicated that the greatest clearing zones among the locally isolated fungi were observed with Aspergillus niger AUMC 4156 (22 mm) and Paecilomyces variotii AUMC 4149 (21 mm), which was mostly comparable with the pectinolytic activity of the imported strain Aspergillus niger NRRL 337 (23 mm). Studying the environmental and nutritional factors leading to maximum pectinase (s) production by these three strains showed that, the optimum incubation temperature and period for pectinase (s) production by Aspergillus niger NRRL 337, Aspergillus niger AUMC 4156 and Paecilomyces variotii AUMC 4149 were 30˚C and 5days, respectively.  The optimum pH values were 5 – 6, 5 and 6 for A. niger NRRL 337, A. niger AUMC 4156 and Paecilomyces variotii AUMC 4149, respectively.  The best inoculum size was 1% for Aspergillus niger NRRL 337, and 2% for both Aspergillus niger AUMC 4156 and Paecilomyces variotii AUMC 4149. Pectin at concentration of 2% proved to be the best carbon source followed by starch for all the studied fungal strains. Also, it was found that, the maximum enzyme production was attained by using of 2% yeast extract as the sole nitrogen source for all the studied fungi.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

إنتاج إنزيمات البكتينيز بواسطة الفطريات الملوثة لثمار الموالح

Authors [العربیة]

  • وفيق رجب 1
  • محمد فرج 1
  • شمسان المولد 2
Abstract [العربیة]

تناول البحث اختبار خمسة وسبعون مزرعة فطرية معزولة من ثمار الموالح المصابة من حيث نشاطها في تحليل البكتين وأظهرت ستة وثلاثون مزرعة منها قدرتها على إنتاج إنزيمات البكتينيز.تم تعريف تلك المزارع ووجد أنها تمثل عشرون سلالة تنتمي إلى احد عشر نوعا تابعة لستة أجناس فطرية وكانت السيادة لجنس الاسبرجلس ويليه جنسي الكلادوسبوريم والبنسليوم.
تم تقييم قدرة السلالات العشرين على إنتاج إنزيمات البكتينيز وكانت السلالتان                      Aspergillus niger AUMC 4156 و  Paecilomyces variotii AUMC 4149 هما الأعلى انتاجاً للإنزيم وكانت قدرتهما في ذلك مقارب قدرة السلالة المستوردة A.niger NRRL 337 المعروفة بكفاءتها كمنتج للإنزيم.  اتضح من دراسة العوامل البيئية والتغذوية المؤدية إلى تعظيم إنتاجية الإنزيم بواسطة السلالات الفطرية الثلاثة سالفة الذكر ما يلي:-
-          درجة الحرارة المثلى للإنتاج هي 30 درجه مئوية. وأفضل فترة تحضين هي 5 ايام لجميع السلالات المختبره.
-     أفضل درجة pH  لبيئة الإنتاج كانت في مجال5 – 6   في حالة سلالة فطر Aspergillus niger NRRL 337  وكانت 5 في حالة سلالة فطر   Aspergillus niger AUMC 4156  وكانت 6 في حالة سلالة فطر Paecilomyces variotii AUMC 4149 pH.
-      أفضل حجم لقاح هو 1 % في حالة فطر Aspergillus niger NRRL 337 بينما كان 2 % في حاله السلالتين    Aspergillus niger AUMC 4156   و    سلالة Paecilomyces variotii AUMC 4149
-          ثبت أن إضافة البكتين بتركيز 2% إلى بيئة الإنتاج تمثل أفضل مصادر الكربون لجميع السلالات ويلي ذلك النشا.
-     تحققت أعلى إنتاجية للإنزيم عند إضافة مستخلص الخميرة بتركيز2% كمصدر وحيد للنيتروجين في بيئة الإنتاج لجميع السلالات الفطرية المختبرة.