Resistance Induced in Potato Tubers to Soft Rot Caused by Erwinia carotovora Subsp. carotovora by Treatments with Salicylic Acid and Acetylsalicylic Acid.*

Document Type : Original Article

Authors

Dept. of Plant Pathology, Fac. of Agric., Assiut Univ, Assiut, Egypt.

Abstract

      Nine bacterial isolates obtained from naturally rotted potato tubers collected from different localities of Assiut and EL-Minia Governorates,. proved to be pathogenic and cause soft rot disease to potato tubers. They were identified as Erwinia carotovora subsp. carotovora.  
      The effects of salicylic acid (SA) and acetylsalicylic acid (ASA) at concentrations of 0.0125%, 0.05% and 0.25% significantly reduced soft rot development in wounded entire potato tubers cvs. Diamant, Lady Rosetta, and Argos as compared with control. Such reduction in disease development by tested treatments were significantly decreased with the increasing soaking time. Data also showed that the tested treatments of acetylsalicylic acid proved to be superior than salicylic acid in reduction of soft rot.
Generally, resistance induced in potato tubers by tested chemicals varied upon tested potato cultivars. Potato tuber cv. Lady Rosetta showed the highest reduction in soft rot disease index followed by cv. Diamant and finally cv. Argos.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

حث المقاومة لمرض العفن الطري في درنات البطاطس المتسبب عن بكتريا إيروينيا كاروتوفورا تحت النوع كاروتوفورا بواسطة المعاملة بحمض السلسليك و حمض الأستيل سلسليك

Authors [العربیة]

  • محمد سلام
  • قناوى عبدالمنعم
  • محمد حسن
  • هديل خليل
Abstract [العربیة]

تم الحصول علي 9 عزلات بكتيرية ممرضه تسبب مرض العفن الطري البكتيرى لدرنات البطاطس وذلك من عينات مرضيه مصابه تم تجميعها من مناطق مختلفه من محافظتى اسيوط والمنيا. وقد عرفت هذه العزلات طبقا لصفاتها المورفولوجيه والفسيولوجية علي إنها البكتريا إيروينيا كاروتوفورا تحت النوع كاروتوفورا   Erwinia carotovora subsp. carotovora   
 
ولقد أظهرت دراسة تأثير حمض الأستيل سلسليك وحمض السلسليك ما يلي:                                 
1-  أدى غمر درنات البطاطس في التركيزات  (0,0125% ,  0,05 %، 0,25 %) لكل من حمض الاستيل سلسليك وحمض السلسليك الي خفض الاصابه بالمرض في اصناف البطاطس المستخدمه في الدراسه (صنف الدايمونت ، صنف الليدى روزتا ، صنف الأرجوس) .
2-     أظهرت الدراسة أن تأثير حمض الاستيل سلسليك كان أكثر فعاليه من حمض السلسليك في تقليل الإصابه بالمرض.
3-  أدى تخزين درنات البطاطس للأصناف المختبره المعامله بحمض السلسليك وحمض الاستيل سلسليك  لمدة 9 أيام إلي أكبر خفض للإصابه بالعفن الطري يليه الدرنات المخزنه لمدة 6 أيام وأخيرا الدرنات المخزنه لمدة 3 أيام.
4-  إتضح من الدراسة تباين درنات أصناف البطاطس المختبره في مدى قابليتها للإصابة بالعفن الطري البكتيرى إذ تبين أن درنات صنف الليدى روزتا أقل قابليه للإصابة بالمرض يليه صنف الدايمونت ثم صنف الأرجوس.