Growing Farafra and Chios Lambs Fed Rations Containing Various Hay Levels

Document Type : Original Article

Authors

1 Faculty of Agriculture, Assiut University

2 Faculty of Agriculture, Sohag University

3 Animal Production Research Institute, Giza, Egypt

Abstract

The present study was carried out at Mallawi Animal Production Research Station, belonging to Animal Production Research Institute, Agriculture Research Center, Ministry of Agriculture in cooperation with Animal and poultry Production Department, Faculty of Agriculture, Assuit University to evaluate carcass traits after early fattening experimental period (105 days). Lambs fed rations containing various hay levels (0 %, 6 % and 15 %). At the end of the experiment, eighteen Farafra and Chios lambs were slaughtered to study carcass yield and traits. Farafra lambs recorded higher hot carcass weights (21.61) than Chios lambs (17.79kg). The dressing percentage based on slaughter weight (A) was significantly (P< 0.05) higher in Farafra lambs than in Chios lambs (50.11 vs. 47.89%). The prime cuts percentage in Chios lambs were highly significantly (P < 0.01) better than in Farafra lambs (79.11 vs. 75.89%). Farafra lambs had higher carcass cuts weights (shoulder, legs, loin, rack, neck, brisket, flank and tail) than Chios lambs as well as offals. The dressing percentage estimated relative to empty body weight (B) did not differ significantly due to hay level in the ration (55.67 in 15 % vs. 55.33 % in 0% hay). The high level of hay in the ration (15%) recorded higher offal weights than the low level (6%) or full concentrate without hay. Farafra lambs had higher sample meat (287 g) of the 9, 10 and 11th ribs cut and meat in carcass (11.73 kg) than Chios lambs (217g) and (9.30 kg), respectively. The differences due to breed genotype were highly significant (P< 0.01). Also, eye muscle area (longissimus dorsi) was higher in Farafra than Chios lambs (11.91 vs. 11.42 cm2), and the differences were highly significant (P< 0.01). Weight of 9, 10 and 11th ribs cut of the group 15% hay carcasses was higher by 7.73 and 8.66% compared to those of group 6% hay or group 0% hay, respectively. But, differences due to hay levels in the ration were not significant.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تغذية حملان الفرافرة و الكيوس النامية على علائق تحتوى على مستويات مختلفة من دريس البرسيم 2- صفات الذبيحة

Authors [العربیة]

  • محمد نصرت عبدالعاطى 1
  • فاروق محمد علام 1
  • حاتم حمدون 2
  • فاتن ابوعمو 3
Abstract [العربیة]

تم إجراء هذة التجربة فى محطة بحوث الإنتاج الحيوانى بملوى التابعة لمعهد بحوث الإنتاج الحيوانى لتقييم صفات جودة الذبيحة بعد التسمين المبكر لمدة 105 يوم. حيث تم ذبح (18) حمل بعد التسمين (9 حملان فرافرة و 9 حملان كيوس) والمغذاة على ثلاث مستويات مختلفة من الدريس(صفر% و 6% و 15% دريس). لم تظهر النسب المختلفة من دريس البرسيم فروق معنوية على مختلف صفات الذبيحة ، تم تسجيل وزن الذبيحة فى حملان الفرافرة 21.61 كجم بينما كان وزن ذبائح حملان الكيوس 17.79 كجم، و كان هناك اختلافات عالية المعنوية فى نسبة التصافى على أساس الوزن الحى و كانت أفضل فى حملان الفرافرة ( 50.11%) عنها فى حملان الكيوس (47.89%). وكانت نسبة القطعيات الممتازة فى حملان الكيوس 79.11% و فى حمـلان الفرافرة 75.89% ، و لكن وزن قطعيات الذبيحة فى حملان الفرافرة كان أعلى من حملان الكيوس. أيضاً تفوقت حملان الفرافرة على حملان الكيوس معنوياً فى الأجزاء المأكولة. كانت نسـبة اللحم: الدهن 2.43 و 2.02 فى حمـلان الكيوس و الفرافرة على التوالى ، و لكن نسبة اللحم : العظم كانت 2.33 و 3.21 فى حملان الكيوس و الفرافرة على التوالى. زادت مساحة العضلة العينية معنوياً (0.01) فى حملان الفرافرة (11.91) عن حملان الكيوس (11.42). أظهرت النتائج أنة لا توجد فروق معنوية لنسب دريس البرسيم المختلفة على مكونات قطيعة الأضلاع 9، 10 ،11 من اللحم والدهن والعظام.