The antimicrobial effect of aqueous and ethanol extracts of stems, roots and leaves of Salvadora persica on oral microbes

Document Type : Original Article

Authors

Dept. of Biology – Coll. of Applied Science – Univ of Thamar

Abstract

Fresh samples of  Salvadora  persica   were collected  from Hudiadah  province  at 23/2/2011 . They include  stems ,roots, and  leaves  . The ethanolic and aqueous extracts were prepared as w/v . (2.5, 5, 10 )% for three plants parts .                                                                                             
      The microbial samples were collected from privet dentists clinics in Thamar  province by mouth swab and mouth  washing  methods . S. aureu s S. mutans, , and C. albicans  were isolated and a pure cultures were  prepared to each microbes for farther studies .The effect of different parts of plant showed high antimicrobial activity of root extract followed by stem and leaves extracts and the antimicrobial effecacy concern positively with  concentration. The ethanol extract  showed more antimicrobial activity than hot water extract.                                                                                           

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التأثير الضد ميكروبي للمستخلصين المائي والايثانولي لساق وجذر وأوراق نبات الأراك Salvadora persica على ميكروبات الفم

Authors [العربیة]

  • عادل الاريانى
  • صلاح البدر
Dept. of Biology – Coll. of Applied Science – Univ of Thamar
Abstract [العربیة]

         جمعت عينات نبات الأراك الطازجة من مناطق نموها الطبيعية في محافظة الحديدة – اليمن بتاريخ 23-2 – 2011 م واشتملت العينات على قطع من الساق والجذر وكذلك جمعت الأوراق الخضراء  وحُضر من جميع العينات التي تم جمعها المستخلص المائي الساخن والايثانولي بتركيزات ( 2,5 % , 5 % و10 % ) وزن / حجم.

أخذت العينات الميكروبية من أشخاص يراجعون العيادات الخاصة بأمراض الأسنان في محافظة ذمار وكان الجمع بطريقتي المسحة وبجمع ماء المضمضة . عزلت ونقيت مزارع S. aureus  وS.mutans   و C.albicans   لأجراء الاختبارات عليها والتي شملت  اختبار تباين التأثير المضاد للميكروبات بحسب الجزء النباتي المستعمل لتحضير المستخلص واختبار تأثير اختلاف التركيز على الفعالية المضادة للنمو الميكروبي ، ، وكذلك المقارنة بين المستخلصين الكحولي  والمائي الساخن .
بينت النتائج بان مستخلص جذور الأراك فاق في تأثيره المثبط للنمو الميكروبي مستخلصي الساق والأوراق على التوالي كذلك أظهرت النتائج  ان زيادة التأثير المثبط للنمو للمستخلصات المائية للجذور والساق والأوراق تزداد مع زيادة تركيزها،   وكان المستخلص الكحولي   ذو فعالية أعلى من المستخلص المائي الساخن.