Effect of salinity and some salinity curing compounds on yield and fruit quality of Manfalouty pomegranate cultivar.

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Dept., Faculty of Agricultural, Assiut University

2 Dept. Hort., Fac. Agric., Assiut Univ.

Abstract

This study was carried out during 2003 and 2004 seasons to investigate the effect of salinity, as well as yeast and P-humex application on yield weight (kg)/ tree, commercial fruit percentage / tree ,fruit weight (g), fruit volume (cm3), and peel weight % / fruit. In addition to that TSS% , TA%, TSS / TA ratio and reducing  and total sugars % in fruit juice. Four levels of salinity ( zero , 1000 ppm , 2000 ppm , 3000 ppm ) applied as a mixture of Nacl and CaCLat ratio 1:1 based on the equivalent weight of both (Nacl and CaCL2 ). The salt mixture was applied before each irrigation with 24 hours the heated tars have been received 120 g / tree for the 1st level , 240 g / tree for the 2nd  level and360 g / tree for the 3rd  level at the end of growth neasan. Yeast was applied as anti-salinity at rate of 40 g / tree as soil drench only once application before the 1st irrigation after bud-burst occurring. As well as P-humex was applied at rate of 20 g / tree as once application, 40 g / tree as twice application and 60 g / tree as thrice application. The experiment was
designed as factorial experiment
setted up in
 
split-split-plot arrangement at
complete randomized back de
sign with 3 replicates, one tree each. Results showed that salinity
reduced both of the total and the commercial yield weight % / tree as well as fruit weight, fruit volume and peel weight %. In addition, to that salinity induced negative effects on TSS%, TSS / TA ratio and reducing – and total sugars %, while it increased the TA% in fruit Juice. All treatments with yeast or P-humex improved the total and commercial   yield / tree and minimized the negative effects of salinity on the physical and chemical characteristics of Manfalouty pomegranate fruits. According to this study, it was found that treatment with yeast or P-humex gave the best result to minimize the undesirable effects on yield and fruit characteristics of Manfalouty pomegranate cv.. Therefore, it could be recommended with the aforementioned treatment to improve yield and fruit quality of pomegranate trees grown under the conditions of this study.                                                                 Key Words : Salinity , Yeast , P-humex , Yield , Manfalouty.      
 *This research C. F. Ph. D.
 disertation

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير الملوحة وبعض المركبات المعالجة لها على المحصول وجودة ثمار الرمان المنفلوطى

Authors [العربیة]

  • فاروق محمد أحمد مصطفی 1
  • كامليا امين 2
  • ياسر على 2
1 قسم الفاکهة ; کلیة الزراعة ; جامعة أسیوط
2 Dept. Hort., Fac. Agric., Assiut Univ.
Abstract [العربیة]

– جامعة أسيوط على الرمان المنفلوطى  باختيار 96 شجرة رمان مثمرة.
بهدف دراسة تأثير أربع مستويات من الملوحة مع مياه الرى ( صفر ،1000، 2000 ،3000 جزء فى المليون ) وكذلك مدى الإستجابة للمعاملة بالخميرة
 (بمعدل ،40 جم / شجرة تم إضافتها مرة واحدة مثل الرية الاولى بين تفتح البراعم ) وكذلك مركب ال البى – هيوميكس    P-humex  )بمعدل،20،40،60 جم/ لكل شجرة تم إضافته ثلاث مرات خلال الموسم) فى تقليل التأثير الضار لملوحة مياه الرى على المحصول وبعض الخصائص الطبيعية و الكيميائية لثمار الرمان المنفلوطى.
 وقد تم دراسة تأثير هذه المعاملات على الصفات التالية خلال موسمى الدراسة :-





1-       وزن المحصول / الشجرة.


5 - النسبة المئوية للمواد الصلبة الذائبة.  




2- النسبة المئوية لوزن الثمار التجارية / الشجرة .


6- النسبة المئوية للحموضة الكلية.                      




3- حجم ووزن الثمرة


7- نسبة المواد الصلبة الذائبة /الحموضة.                            




4- النسبة المئوية لوزن القشرة.                            


8- النسبة المئوية للسكريات الكلية والمختزلة.





 
وقد أوضحت النتائج الأتى:-
1-   أدى الرى بالتركيزات المختلفة من ملوحة مياه الرى إلى تأثير سلبى على المحصول  وبعض الخصائص الطبيعية والكيميائية لثمار الرمان المنفلوطى.
2-  قللت المعاملة بالخميرة والبي-هيومكس التأثير السلبى للملوحة على المحصول وبعض الخصائص   
     الطبيعية والكيميائية لثمار الرمان المنفلوطى وقد وجدت تحت ظروف هذه الدراسة أن المعاملة بالخميرة  بمعدل  (40جم/شجرة تضاف مرة واحدة قبل الرية الاولى بعد تفتح البراعم مع إضافة البي –هيومكس  P-humex ثلاثة مرات بمعدل 60  جم/شجره) أعطت أفضل النتائج من حيث تحسين المحصول التجارى وجودة صفات الرمان وعليه فإنه ينصح بإجراء هذه المعاملة للتغلب على التأثيرات السلبية لملوحة ماء الرى على المحصول وجودة ثمار الرمان المنفلوطى المنزرع تحت ظروف التجربة .
 
 *   هذا البحث مستخلص من رسالة الدكتوراه