Effect of some chemical treatments on the quality and storability of sugar beet roots after harvest.

Document Type : Original Article

Authors

1 Food Science& Technology Dept. -Faculty of Agriculture- Assuit University- Assuit- Egypt.

2 Food Technology Institute -Agricultural Research Center- Giza- Egypt.

Abstract

Thisinvestigationwas carried out to study the chemical and technologicalchangesof sugar beet roots during storage in open air after different chemical treatments(calciumhydroxide,sodium metabisulfite and sulfur dioxide). Samples of sugar beet roots were taken from the research fields of Delta sugar company, Kafr El-sheikh Governorate, Egypt during 2010 harvest season. The results revealed that the roots treated with Na2S2O5 recorded the highest values of roots quality, and sucrose recovery

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير بعض المعاملات الكيميائية على جودة جذور بنجر السكر والقدرة التخزينية بعد الحصاد

Authors [العربیة]

  • رضا جمعه 1
  • محمد الريفى 1
  • سامى السيد 1
  • صائب حافظ 2
Abstract [العربیة]

أجرى هذا البحث لدراسة التغيرات الكيميائية والتكنولوجية لجذور بنجر السكر خلال فترة التخزين تحت ظروف الجو العادى بعد معاملته معاملات كيميائية مختلفة( ايدروكسيد الكالسيوم، صوديوم ميتا باى سلفيت وثانى اكسيد الكبريت). تم الحصول على عينات جذور بنجر السكر من حقل أبحاث شركة الدلتا للسكر- محافظة كفر الشيخ- مصر خلال موسم الحصاد 2010. تم تقدير التركيب الكيميائى للجذور وكذلك الصفات التكنولوجية لها قبل وبعد المعاملات الكيميائية. أشارت النتائج أن جذور بنجر السكر المعاملة بالصوديوم ميتا باى سلفيت أعلى جودة وسكر منتج.