An analytical study of the most important factors affecting on production economics of lentil crop in Assiut Governorate

Document Type : Original Article

Authors

Agriculture Economic Research Institute

Abstract

Local production of lentil crop is not enough to face the local demand which is very increasing. The gap between production and demand is covered through importing from foreign countries which makes economic stress on the trade balance.  The changing of agricultural policies affect the production of lentil crop and also it production cost and profits. The objectives of this study are to shed lights and analyze the important factors affecting the lentil crop in Assiut governorate.
The methodology adopted in this study is the descriptive approach to explain some results as well as the quantitative approach such as index numbers to assess the effect of policies on production cost and net return per feddan into three period, (1980-1986) as a basic period and (1987-1993), (1994-2010) as a comparison periods. In addition the study has also estimated models of supply response and elasticity for lentil crop in Assiut governorate during the period (1994-2010).  This study depends on the secondary data published and unpublished which are collected from different sources for the study period. Some economic studies related to this subject are considered.

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة تحليلية لأهم العوامل المؤثرة علي اقتصاديات إنتاج محصول العدس بمحافظة أسيوط

Authors [العربیة]

  • هشام علي حسن الجندي
  • هيدي علي حسن الجندي
معهد بحوث الاقتصاد الزراعي – مركز البحوث الزراعية
Abstract [العربیة]

تحتل المحاصيل البقولية مكانة بارزة بين المحاصيل الزراعية الرئيسية في مصر، حيث يتغذي عليها كل من الإنسان والحيوان، بالإضافة إلي استخدام نواتجها الثانوية كعلف حيواني وأهميتها أيضاً في زيادة خصوبة الأراضي التي تزرع بها.
يعد محصول العدس من أهم المحاصيل البقولية الغذائية الهامة بالنسبة للإنسان والحيوان، تستخدم بذوره في غذاء الإنسان لارتفاع قيمتها الغذائية وخاصة في محتواها من البروتين النباتي الذي يبلغ حوالي 27% والكربوهيدرات التي تبلغ حوالي 60%، بالإضافة إلي نصف في المائة من الفوسفور. وكذلك يستخدم جرش القشرة المكسورة لتغذية المواشي والدواجن، ويعتبر التبن الأخضر للعدس من أجود أنواع تبن الماشية وخصوصاً ماشية اللبن(12).
وعلي الرغم مما تقدم من أهمية لمحصول العدس، إلا أنه لوحظ حدوث تدهور شديد في المساحة المزروعة منه علي مستوي الجمهورية في ظل السياسات الاقتصادية المطبقة، حيث انخفضت المساحة المزروعة بالمحصول من حوالي 16729 فداناً في متوسط الفترة (93-1995) إلي حوالي 2197 فداناً في متوسط الفترة (2008-2010) بنقص يعادل نحو 87% من الفترة الأولي مما نتج عنه تدهور في الإنتاج الكلي من العدس من حوالي 69382 أردباً في متوسط الفترة (93-1995) إلي حوالي 10147 أردباً في متوسط الفترة (2008-2010) بنقص يعادل نحو 85% عن الفترة الأولي، فتراجع الاكتفاء الذاتي من نحو 10% في الفترة (93-1995) إلي نحو 1% في الفترة (2008-2010)(1).