Effect of Sucrose Concentration on Growth and Root Formation of Aboudy fig cultivar (Ficus carica L.) In Vitro

Document Type : Original Article

Authors

Horticulture Dept., Fac. of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

Abstract

Sucrose is a very important component of in vitro culture media, serving as a source of carbon and energy. In this experiment, the rooting and growth of Aboudy fig cultivar (Ficus carica), was studied by culturing the new shoots on MS medium supplemented with 0.1 NAA (mg/L) at pH 5.8 and different concentrations of sucrose (1, 5 and 3% as a control treatment). Sucrose concentration in the culture medium had no effect onplant shooting and growth, but sucrose concentration at 5% gave the highest rate of root production estimated as root numbers or root length.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير تركيز السكروز على نمو وتكوين الجذور فى صنف التين عبودي معمليا

Authors [العربیة]

  • دعاء شحاته العزب
  • مختار ممدوح شعبان
قسم البساتين (فاكهه) - كلية الزراعة- جامعة اسيوط
Abstract [العربیة]

يعتبر السكروز أهم مكون فى البيئات المستخدمة معمليا حيث تعتبر كمصدر كربون وطاقة للنباتات المزروعة معمليا. تم اجراء البحث فى معمل زراعة الأنسجة بقسم البساتين (فاكهه) كلية الزراعة جامعة أسيوط على التين صنف عبودى النامى تحت ظروف أسيوط بشكل جيد.