Utilization of Egg-shell Powder as a Calcium Fortifier in Stirred Dibis Probiotic Yoghurt

Document Type : Original Article

Authors

1 Dairy Science Department, Faculty of Agriculture, Al-Azhar University (Assiut)

2 Dairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut University

Abstract

Date syrup (Dibis) and egg-shell powder were prepared from Siwi date variety and white egg chicken, respectively. Stirred dibis probiotic yoghurt (SDPY) was prepared by adding different concentrations of egg-shell powder (0.5, 0.6, 0.9 and 1.1%) to milk and mixed with 1.5% skim milk powder, 0.4% gelatin and 10% dibis then inoculated with probiotic bacteria ABT-5 (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum and Streptococcus thermophilus) and held at 6±2°C for 9 days. Our results showed that the date syrup was high in total solids & acidity; and rich in Ca, K, P, Mg and Fe. While, egg-shell powder was alkaline and rich in Ca, P, Mg and Fe.  The presence of egg-shell powder in probiotic yoghurt may increase the TS

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الاستفادة من مسحوق قشر البيض لتدعيم مشروب زبادي الدبس الحيوي بالكالسيوم

Authors [العربیة]

  • خالد سلمان 1
  • على منصور 1
  • فتحي الجزار 2
  • عادل تمام 2
1 قسم الألبان - كلية الزراعة - جامعة الأزهر- فرع أسيوط
2 قسم الألبان - كلية الزراعة - جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

تم استخلاص الدبس من البلح السيوي ، مسحوق قشر البيض الأبيض لاستخدامهما  في صناعة مشروب زبادي الدبس الحيوي ، وذلك بإضافة الدبس الذي تم تركيزه إلى 72% بنسبة إضافة 10 % إلى اللبن المعامل حراريا ، ثم إجراء عملية التخمر بإضافة بادئ الزبادي الحيوي مع وجود عينة مقارنة بدون إضافة دبس وأخرى مضاف إليها الدبس ، كما تم استخدام مسحوق قشر البيض بنسب 0.5 ، 0.7 ، 0.9 ، 1.1% ، وقد تم تخزين العينات على درجة حرارة 6±2°م