Kinetic Reaction Estimation of Bifidus Milk

Document Type : Original Article

Authors

1 Dairy Science Dept., Faculty of Agriculture, Al-Azhar University (Assiut)

2 Dairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt

3 Dairy Science Department, Faculty of Agriculure, Assiut University

Abstract

The quantitative data of colony forming unit (cfu) in Bifidus milk as plain and with dibis are scarce mainly because of the lack of suitable methods to quantify the degree of changes in it. These calculations were obtained for Bifidus milk (plain) and with 5% dibis kept at 5, 10 and 15°C for fresh, 3, 6, 9, 12, 15, 18 and 21 days. The order of the reaction was found in the second order kinetics during storage at the studied temperature range (5-15°C).

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقدير حركية التفاعل في لبن البفيدس

Authors [العربیة]

  • على إبراهيم منصور 1
  • خالد حمدي سلمان 1
  • عادل علی تمام 2
  • فتحى السيد الجزار 3
1 قسم الألبان – كلية الزراعة – جامعة الأزهر (أسيوط)
2 قسم الألبان - کلیة الزراعة - جامعة أسيوط - مصر
3 قسم الألبان- کلية الزراعة -جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

إستخدام اللبن الجاموسى كامل الدسـم (6% دهـن)  فى إعداد لبن البفيدس وذلك باضافة 1.5% لبن فرز مجفف و 0.4% جيلاتين, وتم تقسيم المخلوط الى جزئين (عينة مقارنة- عينة بها 5% دبس) ، ثم التسخين على درجـة حــرارة 90°م لمدة 15 دقيقـة , ثم التبريد الى درجة حـرارة 42-44°م ، ثم إضافـة الدبـس بنسبة 5% الى المعاملة الثانية, ثم إضافة بادئ Bifidobacterium bifidum بنسبة 10% , والتحضين على هذه الدرجة (42-44°م) , ثم التخزيـن على ثلاث درجات حرارة مختلفة (5 ، 10 ، 15°م) لمدة 21 يوم