Effect of GA3 and Lemongrass Oil Spraying on Fruiting of Ruby Seedless Grapevines

Document Type : Original Article

Abstract

This investigation was conducted during the two successive seasons of 2015 and 2016 at the Experimental Orchard Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt, to compare the effects of GA3 and lemongrass oil spraying on fruiting of Ruby Seedless grapevines.
GA3 spraying was applied twice, once at 5 or 7.5 ppm at full bloom and the second, 30 ppm when the berry size about 5-6 mm, whereas, lemongrass oil spraying was applied at 0.5, 1 or 1.5% at the same previous dates.
The results obtained could be summarized under the following main points: lemongrass oil twice spraying significantly decreased the berry set percentage, cluster weight and yield/vine and consequently significantly decreased the cluster compactness coefficient compared to the unsprayed ones. On other hand, GA3 twice spraying significantly decreased the berry set percentage and insignificantly decreased the cluster weight and yield/vine, as well as significantly decreased the cluster compactness compared to unsprayed ones. No significant differences in these traits due to lemongrass oil spray at 1 or 1.5% as well as GA3 at 5 or 7.5 ppm.
Lemongrass oil significantly improved the berry quality in terms of berry weight, total soluble solids and anthocyanin contents, whereas GA3 significantly increased the berry weight and significantly decreased anthocyanin content.
From this study, it is clear that lemongrass oil twice spray at 1% improve the grapevines production and overcome the adverse effects of GA3 used at high concentration.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر رش حمض الجبریلیک وزیت حشیشة اللیمون علی إثمار شجیرات العنب الروبی اللابذری

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة بمزرعة کلیة الزراعة – جامعة أسیوط خلال موسمی 2015 ، 2016 علی شجیرات العنب الروبی اللابذری بغرض دراسة تأثیر رش حمض الجبریلیک وحشیشة اللیمون علی المحصول وخواص العناقید والحبات. حیث تم رش حمض الجبریلیک مرتین المرة الأولی بترکیزی 5 أو 7.5 جزء فی الملیون فی مرحلة اکتمال التزهیر، والثانیة بترکیز 30 جزء فی الملیون عند وصول حجم الحبات 5-6 مم. بینما تم رش حشیشة اللیمون مرتین بترکیزات 0.5 ، 1 أو 1.5% فی نفس الموعدین السابقین.
وقد أظهرت النتائج ما یلی:
- سبب رش حشیشة اللیمون نقصاً معنویاً لکل من نسبة عقد الحبات ووزن العنقود وبالتالی المحصول/شجیرة. بینما سبب رش حمض الجبریلیک نقصاً معنویاً فی نسبة عقد الحبات. وکان النقص غیر معنوی لوزن العنقود ووزن المحصول/شجیرة مقارنة بالشجیرات التی لم ترش.
-  لم تسجل فروق معنویة بین استخدام حشیشة اللیمون بترکیزی 1 أو 1.5% وکذلک حمض الجبریلیک بترکیزیه.
- أدی رش حشیشة اللیمون وحمض الجبریلیک إلی نقص معنوی فی عدد الحبات للعنقود ومعامل التزاحم – بینما حدثت زیادة معنویة فی وزن الحبات مقارنة بعناقید الشجیرات التی لم ترش.
- سبب رش حشیشة اللیمون زیادة معنویة فی نسبة المواد الصلبة الذائبة الکلیة ومحتوی الأنثوسیانین بینما حدث نقص معنوی فی محتوی الحموضة للعصیر، بینما سبب رش حمض الجبریلیک نقصاً معنویاً فی نسبة المواد الصلبة الذائبة والأنثوسیانین مقارنة بثمار الشجیرات التی لم ترش.
من نتائج هذه الدراسة: یمکن التوصیة بأهمیة استخدام رش حشیشة اللیمون مرتین بترکیز 1% الأولی أثناء الأزهار الکامل لتقلیل نسبة العقد، والثانیة عندما یصل حجم الحبات 5-6 مم وذلک لزیادة وزن الحبات وکذلک لإنتاج عنب جید صالح للتصدیر والتغلب عن التأثیرات السلبیة لاستخدام ترکیزات مرتفعة من حمض الجبریلیک مثل تأخر النضج وقلة التلوین.

Keywords [العربیة]

  • GA3
  • الليمون النفط
  • جودة الفاکهة
  • روبي بلا بذور
  • الکرمة