Influence of Pomegranate Butterfly, Virachola livia (Klug) (Lepidoptera: Lycaenidae) Infestation on Chemical Composition of Pomegranate Fruits

Document Type : Original Article

Authors

1 Plant Protection Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, 71526 Assiut, Egypt

2 Plant Protection Department, Faculty of Agriculture, Alazhar University, Assiut Branch, Egypt

Abstract

The pomegranate butterfly, Virachola livia (Klug), is one of the most important pests in Egypt affects the quantity and quality of fruits. At the end of the season, 20 healthy fruits and 20 infested fruits were collected from Manfaloty, Higazy and Araby cultivars to determine the effect of infestation on some chemical compositions of pomegranate fruits (juice and peels). Results showed that the infestation of pomegranate butterfly reduced the percentage of total soluble solids (14.73, 13.93 and 13.90%), TSS/acidity ratio (12.42, 11.71 and 8.49%), total sugars (12.92, 12.48 and 12.34%) and total reducing sugars (11.32, 11.03 and 10.33%) and caused a significant increase of total titratable acidity (1.19,1.39 and 1.54) in the infested fruits compared to the healthy fruits TSS (16.43, 16.33 and 14.37%), TSS/acidity ratio (14.41, 14.24 and 10.97%), TS (14.88, 14.62 and 13.42%) and TRS (14.13, 13.23 and 11.19%) and TTA (1.13, 1.26 and 1.35) of Mnafaloty, Higazy and Araby cultivars, respectively. In addition, the infestation of this pest also affects the chemical composition of pomegranate peels which reduced the percentage of moisture (72.96, 65.53 and 61.78%), protein (4.52, 4.07 and 3.62%), Potassium (12.70, 10.72 and 10.01 g/kg) and caused a significant increase in total carbohydrates (28.89, 27.27 and 12.93%), Calcium (3.26, 3.70 and 3.95 g/kg) and pH values (3.87, 3.90 and 4.19) in the infested fruits compared to the healthy fruits moisture (74.53, 67.08 and 62.76%), protein (4.93, 4.28 and 4.91%), potassium (15.92, 13.16 and 12.21g/kg), total carbohydrates (22.37, 25.51 and 12.21%), Calcium (2.59, 2.54 and 3.21g/kg) and pH values (4.09, 3.99 and 4.46). These results show that the pomegranate butterfly infestation affects the chemical composition of fruits and decreased the economic importance of pomegranate. Therefore, an integrated control program must be developed for this pest to improve the quality and quantity of pomegranate fruits and to reduce its damage to the crop.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير الإصابة بحشرة ابى دقيق الرمان على المکونات الکيميائية لثمار الرمان

Authors [العربیة]

  • على عبداللاه 1
  • حازم ثابت ابوعميرة 2
  • جابر ابوالحجاج 1
  • محمود محمود 2
  • ابراهيم محمد 1
1 قسم وقاية النبات - کلية الزراعة - جامعة اسيوط - 71526 اسيوط - مصر
2 قسم وقاية النبات - کلية الزراعة - جامعة الازهر فرع اسيوط - مصر
Abstract [العربیة]

تعتبر حشرة ابى دقيق الرمان من اخطر الآفات التي تصيب الرمان في مصر حيث تؤثر على کمية ونوعية الثمار. في نهاية الموسم جمعت20 ثمرة خالية من الاصابة  و20 ثمرة مصابة من أصناف الرمان المنفلوطي والحجازي والعربي لتحديد تأثير الإصابة على المکونات الکيميائية لثمار الرمان فى العصير والقشور. أظهرت النتائج أن الإصابة تسببت في انخفاض معنوي في نسبة المواد الصلبة الذائبة الکلية (14.73، 13.93، 13.90٪) ومعدل المواد الصلبة الذائبة / الحموضة (12.42 ،11.71، 8.49٪) السکريات الکلية (12.92، 12.48، 12.34%) والسکريات المختزلة الکلية (11.32، 11.03، 10.33٪) وتسببت في زيادة معنوية في الحموضة الکلية (1.19، 1.39، 1.54) في الثمار المصابة مقارنة بالثمار السليمة حيث کانت المواد الصلبة الذائبة الکلية (16.43، 16.33، 14.37٪)، نسبة المواد الصلبة الذائبة / الحموضة (14.41، 14.24، 10.97٪)، السکريات الکلية (14.88، 14.62، 13.42٪) والسکريات المختزلة الکلية (14.13، 13.23، 11.19٪) والحموضة الکلية (1.13، 1.26، 1.35) في عصير ثمار أصناف المنفلوطى والحجازي والعربي على التوالي. کذلک الإصابة بهذه الآفة تؤثر أيضًا على الترکيب الکيميائي لقشور الرمان مما أدى إلى انخفاض معنوي في نسبة الرطوبة (72.96، 65.53، 61.78٪) والبروتين (4.52، 4.07، 3.62٪) والبوتاسيوم (12.70، 10.72، 10.01جم/کجم) وتسببت في زيادة معنوية في نسبة الکربوهيدرات الکلية (28.89، 27.27، 12.93٪) والکالسيوم (3.26، 3.70 ، 3.95 جم/کجم) وقيم الأس الهيدروجيني (3.87، 3.90، 4.19) في الثمار المصابة مقارنة مع الثمار السليمة حيث کانت نسبة الرطوبة (74.53، 67.08، 62.76٪) ، البروتين (4.93، 4.28، 4.91٪) ، البوتاسيوم (15.92، 13.16، 12.21 جرام/کجم)، الکربوهيدرات الکلية (22.37، 25.51، 12.21٪)، الکالسيوم (2.59، 2.54، 3.21 جم/کجم) وقيم الأس الهيدروجيني (4.09، 3.99، 4.46). وتشير هذه النتائج إلى أن الاصابة بحشرة ابو دقيق الرمان يؤثر على الترکيب الکيميائي للثمار ويقلل من الأهمية الاقتصادية للرمان. لذلک يجب وضع برنامج مکافحة متکامل لهذه الافة لتحسين نوعية وکمية  ثمار الرمان وخفض ضررها على هذا المحصول.

Keywords [العربیة]

  • الرمان
  • ابودقيق الرمان
  • الترکيب الکيميائى
  • اصناف