Yield, Quality, Land Equivalent Ratio, and Economic viability of Intercropping Combinations of Summer Squash, Faba Bean and Strawberry

Document Type : Original Article

Authors

1 Vegetables Department - Faculty of Agriculture - Assiut University

2 Department of Pomology- Faculty of Agriculture - Assiut University

Abstract

Intercropping system has been reported to enhance quality and yield obtained per unit area.Therefore,the current study was carried out to assess the impact of intercropping of Zucchini or broad beans with strawberry and also, intercropping (IC) Zucchini with broad beans on growth, quality, yield and the economic viability of the studied crops in the mixed IC, compared to the mono-cropping of these crops. A field experiment was carried out during 2017- 2018 and 2018-2019 . According to results of this study, intercropping of strawberry with broad beans achieved significantly the highest levels of anthocyanin content in strawberry fruits compared to the other treatments in both seasons. Maximum yield of strawberry crop was obtained from sole cropping as well as that obtained from strawberry-broad beans intercropping. Intercropping of Zucchini with broad beans resulted in significantly higher yields of both crops as compared with their sole cropping. Yield of broad bean and Zucchini increased by 18.1% and 26.9 % respectively as compared with their sole cropping which indicate yielding efficiency enhancement as a result of intercropping. Land equivalent ratio (LER) of strawberry- Zucchini intercropping was, on average, 1.2 for both years. Whereas, with regard to strawberry-broad beans intercropping was, on average for1.3 for both years, while it was 2.45 when Intercropping Zucchini with broad bean. Intercropping Zucchini with broad bean gave the highest relative yield for both of them compared with the other treatments and also, the highest monetary advantage index (MAI).

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

المحصول والجودة ومعدل استغلال الارض والجدوى الاقتصادية لمحاصيل الفراولة والفول والکوسة المحملة

Authors [العربیة]

  • شرين بعقوب عطااللة 1
  • ابتسام بدوى 2
  • ريهام عبد اللة 1
1 قسم الخضر- کلية الزراعة - جامعة اسيوط
2 قسم الفاکهة - کليه الزراعه - جامعه اسيوط
Abstract [العربیة]

أجريت التجربة الحقلية لهذه الدراسه خلال موسمين متتاليين ٢٠١٧/٢٠١٨ و ٢٠١٨/٢٠١٩.وتمت زراعة ثلاث محاصيل وهى الفراولة والفول والکوسة، واستخدم تصميم القطاعات الکاملة العشوائية مع ثلاث مکررات. وکان الهدف من الدراسة هو دراسة تأثير تحميل الفراولة مع کل من محصولى الفول والکوسة وکذلک دراسة تحميل الفول مع الکوسة (فى الموسم الثانى فقط) على المحصول والجودة وکذلک الجدوى الاقتصادية مقارنة بزراعة تلک المحاصيل بمفردها.
اوضحت النتائج المتحصل عليها ان تحميل الفراولة مع الفول ادى الى زيادة محتوى الثمار من الانثوسيانين مقارنة بباقى المعاملات المستخدمة فى موسمى الدراسة.لوحظ ان اعلى محصول للفراولة تم الحصول علية سواء عند تحميل الفراولة مع الفول او عند زراعة الفراولة بمفردها.ادى تحميل الکوسة مع الفول الى زيادة فى المجصول بمقدار 18.1 %، 26.9%لکل من محصولى الفول والکوسة على التوالى مقارنة بالمحصول الناتج من الزراعة المنفردة.ويتبين من هذة الدراسة ان التحنيل يعتير طريقة مؤثرة فى زيادة الانتاجية.وکان متوسط الکفاءة التمثيلية لاستغلال الرض للموسمين 1.2 وذلک عند تحميل الفراولة والکوسة معا،بينما کانت الفاءة التمثيلية 1.3 عند تحميل الفراولة مع الفول کمتوسط لموسمى الدراسة.اما بالنسبة للکفاءة التمثيلية لاستغلال الارض فى حالة تحميل الفول مع الکوسة فکانت القيمة 2.45 وذلک فى الموسم الثانى وهى الاعلى مقارنة بباقى المعاملات المستخدمة وايضا اعطت اعلى عائد اقتصادى.

Keywords [العربیة]

  • النمو
  • المحصول
  • انظمةالتحميل