Study the effect of chitosan and Aloe vera coating on mango (Mangifera indica L.)

Document Type : Original Article

Author

Faculty of Agriculture, Assiut University

Abstract

known, mango fruit being a climacteric and ripens quickly at the post-harvest stage. So, the storage period of mango fruit is too short, and this make troubles during local marketing and export abroad. This research aimed to overcome these problems by demonstrating the impact of the edible coating such as aloe vera and chitosan, used either separately or in combination form; in cold storage, on the; shelf life, and marketing period of mango fruit. Through two successive seasons 2019 &2020, the influence of Aloe vera was studied 75%, chitosan 2% on; both physical and chemical properties; of mango fruit (cv. Langra) during cold storage (11 ± 1 C° and 85% RH). All treatments prolonged the storage period reached to more than a month nearly 40 days in a good condition while the control reached 30 days only. On the fortieth day, all treatments gave positive effects on fruit storage but the best treatment was the combined aloe vera with chitosan. This study recommended using the combination of chitosan and aloe vera with cold storage to prolong the storage period of mango fruit until 40 days in good condition and overcome the marketing and export abroad problems.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة تأثير تغطية ثمار المانجو صنف اللانجرا بالالوفيرا والشيتوزان اثناء التخزين البارد

Author [العربیة]

  • مها عبد السلام
کلية الزراعة جامعة اسيوط
Abstract [العربیة]

تعتبر ثمار المانجو من الثمار الکلايمکتيرية وفترة صلاحيتها قصيرة جدًا وسريعة التدهور بعد حصادها وهذا يسبب مشاکل أثناء التسويق المحلي والتصدير للخارج ويتم التغلب على هذه المشاکل باستخدام التخزين المبرد وبعض المعاملات التي تقلل من سرعة التنفس. الهدف من هذه الدراسة هو استخدام المواد الاوفيرا والشيتوزان المستخدمة إما بشکل منفصل أو الدمج بينهما في تغطية الثمار وحفظها في التخزين البارد ودراسة تأثيرها على جوده الثمار ومدة صلاحيتها. تمت دراسة تأثير الصبار 75٪، الشيتوزان 2٪ على الخواص الفيزيائية والکيميائية لثمار المانجو صنف اللنجرا أثناء التخزين البارد (11 ± 1 درجة مئوية و85٪ رطوبة نسبية) خلال موسمين متتاليين 2019 و2020. جميع المعاملات أطالت فترة التخزين لأکثر من شهر قرابة 40 يوم بحالة جيدة بينما وصلت معاملة الکنترول إلى 30 يوم فقط. في اليوم الأربعين، أعطت جميع العلاجات تأثيرات إيجابية على تخزين الفاکهة ولکن أفضل معامله هي المعاملة التي تجمع بين الألوفيرا والشيتوزان. وهذة الدراسة بتنصح باستخدام مرکب من الشيتوزان والالوفيرا في تغطية ثمار المانجو وحفظها في درجة حرارة 11درجة مئويه لاطاله فترة صلاحيتها والتغلب على مشاکل التسويق والتصدير.

Keywords [العربیة]

  • ارضاء
  • مليء بالضوء
  • لانجرا مانجو والتخزين البارد