Improving Nutritional Status and Productivity of Balady Mandarin trees using some Biostimulants and Antioxidants

Document Type : Research papers

Authors

1 1Agricultural Research Center, Shandawel Sohag

2 Assiut University- Faculty of agriculture-departement of Pomology

3 Assiut University _ Faculty of Agriculture _Departement of Pomology

Abstract

Abstract

This study was conducted during two successive seasons of 2018 and 2019 on Balady Mandarin trees, 20 years old budded on sour orange rootstock and planted at 5×5m apart. Grown at the productive farm located at Shandawel Island, Sohag governorate. This experiment aimed to study the effect of active dry yeast, ascorbic acid, vitamin B complex and their combination on yield components, alternate bearing and fruit quality of Balady Mandarin cultivar grown under Sohage conditions. The obtained results showed that using of active dry yeast at 10g/l (as soil application) as single application or in combination with ascorbic acid and vitamin B complex at 1g/l from each (foliar application) caused a pronounced increasing of fruit numbers, fruit weight (g) and yield (kg). The later also improved fruit quality in terms of TSS%, TSS/acid ratio as well as total sugars, vitamin C content and reducing total acidity of Balady Mandarin fruits. According to results of the current study it could be concluded that using active dry yeast at 10g/l (as soil application) as single treatment or in combination with spraying ascorbic acid (1g/l) plus vitamin B complex (1g/l) three times on the first week of May, July and September led to improve both yield and fruit quality of Balady Mandarin Cultivar under Sohage environmental conditions.
Key Wards: Citrus, Balady Mandarin, Active dry Yeast, Ascorbic acid, Vitamin B complex.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسين الحالة الغذائية والإنتاجية لأشجار اليوسفي البلدي باستخدام بعض المنشطات الحيوية ومضادات الأکسدة

Authors [العربیة]

  • صباح بدوى 1
  • ابتسام بدوى 2
  • رشاد ابراهيم 3
1 مرکز البحوث الزراعية _ شندويل _ سوهاج
2 جامعه اسيوط کليه الزراعه قسم الفاکهة
3 جامعه اسيوط- کليه الزراعه- قسم الفاکهة
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال موسمين متتاليين 2018 و 2019 علي أشجار اليوسفي البلدي عمر 20 سنة مطعومة علي أصل النارنج ومزروعة علي مسافة 5×5 متر بالمزرعة الإنتاجية بجزيرة شندويل – محافظة سوهاج.
تهدف التجربة لدراسة تأثير الخميرة الجافة النشطة وحمض الأسکوربيک وفيتامين ب 12 کمعاملات فردية أو مزدوجة منهم علي مکونات المحصول وجودة ثمار اليوسفي البلدي تحت ظروف محافظة سوهاج.
أوضحت النتائج أن استخدام الخميرة الجافة النشطة بترکيز 10 جم/لتر (إضافة أرضية) کمعاملة فردية أو مزدوجة مع کل من حمض الأسکوربيک 1 جم/لتر وفيتامين ب 12 (1 جم/لتر) رشًا علي الأشجار أحدثت تأثير ملحوظ علي زيادة عدد الثمار/شجرة ووزن الثمرة (جم) وکذلک المحصول (کجم) کما أنها حسنت من جودة الثمار فيما يتعلق بنسبة المواد الصلبة الذائبة الکلية ونسبة المواد الصلبة الذائبة الکلية إلي الحموضة وکذلک محتوي الثمار من السکريات الکلية وفيتامين ج کما حسنت الحالة الغذائية للأشجار من حيث محتوى الأوراق من التيتروجين بينما قللت من الحموضة الکلية لثمار اليوسفي البلدي.
طبقًا لنتائج هذه الدراسة يمکن التوصية باستخدام الخميرة الجافة النشطة بترکيز 10 جم/لتر (إضافة أرضية) کمعاملة فردية أو معاملة مزدوجة مع حمض الأسکوربيک وفيتامين ب 12 بترکيز 1 جم/لتر( رشًا علي الأشجار) ثلاث مرات في الأسبوع الأول من شهر مايو ويوليو وسبتمبر لتحسين الحالة الغذائية للأشجار وکلاً من المحصول وجودة ثمار اليوسفي البلدي تحت ظروف محافظة سوهاج.

Keywords [العربیة]

  • الموالح
  • اليوسفى البلدى
  • الخميره
  • حمض الاسکوربيک
  • فيتامين B