Effect of Coating and Wrapping Materials on Storage Behavior of Balady Mandarin Fruits

Document Type : Original Article

Abstract

This study was conducted during two successive seasons 2014 & 2015 to investigate the effect of coating and wrapping materials on storability and quality of Balady mandarin fruits during the storage period. Fruits were coated with salicylic acid, paraffin oil or camphor oil, as well as wrapped with foil paper and untreated. The fruits were stored either at room temperature or cold conditions (0±2°C) + humidity of 90±5%.
The results showed that the fruit weight loss %, fruit decay %, total soluble solids % and TSS/acid ratio were significantly increased with prolonging the storage period. On the other hand, the advanced storage period induced a gradual decrease of fruit juice percentage acidity %, vitamin C and total phenolic contents levels.
All treatments caused decreased fruit weight loss and fruit decay percentage under both storage conditions. Using foil paper wrapping or salicylic acid gave the least fruit weight loss and decayed fruit percentage, respectively. The most loss reduction was associated with the cold storage than room temperature conditions. Also, all treatments improved the fruit quality during the storage period compared to the untreated ones.
So, it could be concluded that oil coating or wrapping maintained fruit freshness without negative effects on fruit quality parameters. Meanwhile, coating and wrapping fruits retained high levels of juice volume, acidity, ascorbic acid (V. C) and total phenolic contents as well as lower total soluble solids and TSS/acid ratio loss than controls during storage. Such treatments can be used as alternative of chemical application in order to maintain human health and environment.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر مواد التغطیة واللف علی السلوک التخزینی لثمار الیوسفی البلدی

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2014 ، 2015 لدراسة تأثیر التغطیة واللف ببعض المواد علی القابلیة للتخزین وجودة ثمار الیوسفی البلدی خلال فترة التخزین. تم تغطیة الثمار بحامض السالیسیلیک ، زیت البرافین أو زیت الکافور وکذلک تغلیفها بورق الفویل بالإضافة للمعاملة القیاسیة. ثم تم تخزین الثمار علی درجة حرارة الغرفة أو خزنت تخزین بارد (5 ± 2°م) ورطوبة نسبیة 90% ± 5.
أوضحت النتائج أن النسبة المئویة للفقد فی الوزن والتالف والمواد الصلبة الذائبة الکلیة والمواد الصلبة الذائبة / الحموضة قد زادت معنویاً بزیادة فترات التخزین. من ناحیة أخری حدث نقص تدریجی فی نسبة عصیر الثمار والنسبة المئویة للحموضة وفیتامین ج ومحتوی الفینولات الکلیة بزیادة مدة التخزین.
أدت کل المعاملات لقلة الفقد فی الوزن والثمار التالفة تحت ظروف التخزین العادی والبارد. أعطی استخدام ورق الفویل للتغطیة أو حامض السالیسیلیک أقل فقد فی وزن الثمار وأقل نسبة تالف. أعطی التخزین البارد فقد فی الوزن والتالف أقل من التخزین فی الغرفة. أیضاً حسنت کل المعاملات جودة الثمار خلال التخزین مقارنة بالکنترول.
یمکن القول بأن التغطیة بالزیوت أو لف الثمار یحافظ علی الثمار طازجة بدون تأثیرات سلبیة علی صفات جودة الثمار کذلک حافظت معاملات اللف والتغطیة علی مستوی العصیر فی الثمار والحموضة، فیتامین ج ومحتوی الفینولات وزادت من المواد الصلبة الذائبة والمواد الصلبة الذائبة / الحموضة. لذا یمکن استخدام هذه المعاملات بدیلاً للمواد الکیماویة وذلک للحفاظ علی الصحة العامة والبیئة.

Keywords [العربیة]

  • طلاء
  • التفاف
  • حمض الصفصاف
  • ستورابيليتي
  • نوعية تخزين الفاکهة
  • اليوسفي بالادي