Effect of Pre- and Post-harvest Treatments on Quality and Storability of "Manfalouty" Pomegranates under Room Temperature

Document Type : Original Article

Authors

1 Pomology Dept., Faculty of Agricultural, Assiut University

2 Agricultural Research Center

Abstract

This study was carried out during 2011 and 2012 seasons on "Manfalouty" pomegranate cv. grown at the experimental orchard of Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University. The objectives of this study were examining the effects of pre-harvest spray with CaCl2 (4%) and GA3 (100 ppm) as well as post-harvest treatments with jasmine oil (2.5 cm3/L), olive oil (2.5 cm3/L), fiber gard (20 cm3/L) and wrapping individually fruit with food polyolefin stretch as an improving effect in physicochemical characteristics of "Manfalouty" pomegranate cv. during storage under room temperature (22+5°C). The experiments were set up on split-plot arrangements in complete randomized block design (CRBD), with three replicates, 20 fruits each. According to the obtained results of this study, it could be deduced that pre-harvest spray with GA3 (100 ppm) gave in general, the best results on improving physical and chemical characteristics, followed by CaCl2 (4%) during the two growth seasons, as well as wrapping individually fruits with food polyolefin stretch gave the best quality during shelf-life period, followed by dipping fruits in both jasmine oil or olive oil and fiber gard during fruit storage under room temperature. Therefore, the authors recommended with wrapping individually fruits to keep fruits with good quality during fruit storage under room temperature

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر معاملات ما قبل وبعد الحصاد علی جودة وقابلیة ثمار الرمان المنفلوطی للتخزین تحت درجة حرارة الغرفة

Authors [العربیة]

  • فاروق محمد أحمد مصطفی 1
  • علاء عبد الجابر بدوی 1
  • رشاد عبدالوهاب إبراهیم حسن 1
  • فاطمة عصمت إبراهیم 2
  • نجوی محمد عمر 2
1 قسم الفاکهة – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط
2 مرکز البحوث الزراعیة
Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2011، 2012 علی صنف الرمان المنفلوطی المنزرع بمزرعة بحوث قسم الفاکهة – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط بهدف دراسة تأثیر معاملات ما قبل الجمع برش کل من GA3 (بترکیز 100 جزء فی الملیون) وکلورید الکالسیوم (ترکیز 4%) مرتین لکل منهما الأولی عند وصول ثمرة الرمان حجم البرتقالة (حوالی شهرین بعد العقد) والثانیة بعد شهر من الأولی وکذلک معاملات ما بعد الجمع لکل من زیت الیاسمین (2.5 سم3/لتر) وزیت الزیتون (2.5 سم3/لتر) وزیت الفایبرجارد (20 سم3/لتر) ولف ثمار الرمان کل علی حده بالبولی فیلین (الخاص بالأغذیة) وذلک علی خصائص الجودة الطبیعیة والکیمیائیة لثمار الرمان خلال تخزینها تحت درجة حرارة الغرفة 22±5°م وذلک لمدة شهر. وتم تصمیم التجربة باستخدام القطع المنشقة کاملة العشوائیة فی مستوین خلال تصمیم القطاعات کاملة العشوائیة (RCBD) حیث کانت معاملات ما قبل الجمع هی العامل (A) ومعاملات ما بعد الحصاد هی القطع المنشقة فی المستوی الأول (B) ، وفترات التخزین هی القطع المنشقة فی المستوی الثانی (C). مع تکرار کل معاملة ثلاث مرات وتخصیص 20 ثمرة لکل مکررة.
ولقد أتضح من نتائج هذه الدراسة أن رش أشجار الرمان المنفلوطی بحمض الجبریلیک أعطی أفضل النتائج خلال موسمی النمو ویلیه الرش بکلورید الکالسیوم ، بینما لف ثمار المجموعة التی تم رشها بحمض الجبریلیک بالبولی فیلین أعطی أفضل خصائص الجودة الطبیعیة والکیمیائیة لثمار الرمان المنفلوطی المخزنة تحت ظروف حرارة الغرفة یلیها معاملات غمس الثمار بالزیوت الطبیعیة وعلیه فإننا نوصی برش ثمار الرمان المنفلوطی بحمض الجبریلیک (100 جزء فی الملیون) قبل الجمع ولف ثمار هذه المجموعة بالبولی فیلین عند تخزینها تحت ظروف حرارة الغرفة للمحافظة علی خصائصها الطبیعیة والکیمیائیة.

Keywords [العربیة]

  • GA3
  • CaCl2
  • الرمان المنفلوطى
  • والزيوت الطبيعية والمواد الغذائية تمتد البولي