Effect of Moringa Leaves Powder on the Chemical, Microbial and Sensory Evaluation of Catfish Burger

Document Type : Original Article

Authors

Dept. Food sci., Minia Univ., Egypt.

Abstract

Fish is considered as one of the cheapest sources of animal protein all over the globe. It provides protein, vitamins, minerals and omega-3 fatty acids for human diets. It represents one of the national income sources in Egypt. The Egyptian Fisheries Authority declared in 2020 that, the production of fish reached 1 million 920 thousand tons. Since African catfish is one of the fish species consumed in Egypt. This study was done to use the fresh (Nile Karmout) catfish (Claries gariepinus) to produce catfish burger, and study the effect of adding 1% of Moringa leaves powder to the formula on the chemical composition, microbiological stability, and sensory evaluation of the product. The data showed that the addition of 1% moringa leaves powder to the catfish burger caused reduction in the water holding capacity, and increased the cooking loss while reduced the number of the examined bacterial count and improved the sensory evaluation compared to the control samples.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير اضافة مطحون أوراق المورينجا على التقييم الکيميائي والميکروبي والحسي لبرجر سمک السلور (القرموط النيلي

Authors [العربیة]

  • رانيا حسن عبد اللطيف
  • محمد أحمد قناوى
  • حسين عبد الجليل عبد العال
قسم علوم الأغذية – کلية الزراعه – جامعة المنيا
Abstract [العربیة]

تعتبر الأسماک من أرخص مصادر البروتين الحيواني في جميع أنحاء العالم. حيث توفر البروتين والفيتامينات والمعادن وأحماض أوميجا 3 فى الوجبات الغذائية للأنسان خاصة فى الدول الفقيرة. کما يمثل الأنتاج السمکى أحد مصادر الدخل القومي المصرى. و قد أعلنت هيئة الثروة السمکية المصرية في عام 2020 أن الإنتاج السمکى قد بلغ مليون و 920 ألف طن. و يعتبر القرموط الأفريقي هو أحد أنواع الأسماک المستهلکة في مصر ، لذلک فقد أجريت هذه الدراسة لاستخدام سمک السلور الطازج (القرموط النيلي) (Claries gariepinus) لإنتاج برجرالسمک ،تم دراسة تأثير إضافة 1٪ من مسحوق أوراق المورينجا إلى خلطة البرجر و دراسة تأثير تلک الاضافة على کل من الترکيب الکيميائي ، واالنشاط الميکروبيولوجي ، والتقييم الحسي للمنتج. و قد أظهرت البيانات أن إضافة 1٪ من مسحوق أوراق المورينجا إلى برجر سمک السلور قد تسبب في تقليل قدرة الاحتفاظ بالماء ، وزيادة الفاقد في الطهي بينما قلل من العد البکتيري وأدى الى تحسين التقييم الحسي مقارنة بعينات الکونترول.

Keywords [العربیة]

  • برجر سمک السلور
  • مسحوق أوراق المورينجا
  • نايل کرموط