• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Editorial Staff
    • Publication Ethics
    • Indexing and Abstracting
    • Related Links
    • FAQ
    • Peer Review Process
    • News
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
Articles in Press
Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 49 (2018)
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue Issue 1
Volume Volume 48 (2017)
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
Attia, S. (2018). Effect of Preharvest Application of ProTone, Methionine and Oleic acid as Alternative Materials to Ethephon for Enhancing Berry Coloration and Quality of "Flame Seedless" Table Grapes. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 49(3), 55-64. doi: 10.21608/ajas.1999.16654
S. M. Attia. "Effect of Preharvest Application of ProTone, Methionine and Oleic acid as Alternative Materials to Ethephon for Enhancing Berry Coloration and Quality of "Flame Seedless" Table Grapes". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 49, 3, 2018, 55-64. doi: 10.21608/ajas.1999.16654
Attia, S. (2018). 'Effect of Preharvest Application of ProTone, Methionine and Oleic acid as Alternative Materials to Ethephon for Enhancing Berry Coloration and Quality of "Flame Seedless" Table Grapes', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 49(3), pp. 55-64. doi: 10.21608/ajas.1999.16654
Attia, S. Effect of Preharvest Application of ProTone, Methionine and Oleic acid as Alternative Materials to Ethephon for Enhancing Berry Coloration and Quality of "Flame Seedless" Table Grapes. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2018; 49(3): 55-64. doi: 10.21608/ajas.1999.16654

Effect of Preharvest Application of ProTone, Methionine and Oleic acid as Alternative Materials to Ethephon for Enhancing Berry Coloration and Quality of "Flame Seedless" Table Grapes

Article 5, Volume 49, Issue 3, Summer 2018, Page 55-64  XML PDF (340.39 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.1999.16654
Author
S. M. Attia
Horticulture Department (Pomology), Faculty of Agriculture, Damanhour University, Egypt.
Abstract
In this experiment, ten-years-old "Flame Seedless" grape-vines at El-Nubaria region, Behira governorate, Egypt, were preharvest sprayed during 2016 and 2017 seasons with water only with surfactant (control), 400 mg/ L ethephon, 100 mg/ L ProTone (active ingredient of Abscisic acid 10%), 100 mg / L methionine, 400 mg/ L oleic acid, ProTone plus methionine, ProTone plus oleic acid and ProTone plus methionine and oleic acid, in order to investigate their influence on berry coloration, berry quality of grapes and the possibility of using these materials as alternatives to ethephon treatment. The results revealed that ethephon, ProTone, methionine and oleic acid-treated grapes increased berry anthocyanin contents, TSS and decreased berry acidity and chlorophylls. On the other hand, the formulation containing ProTone, methionine and oleic acid possessed higher anthocyanin contents and reduced berry shattering in addition to weight loss percentage as compared with ethephon and control treatments. This study recommended using the formulation containing ProTone plus methionine and oleic acid at véraison (10- 15% berry coloration) as an alternative to ethephon treatment for enhancing berr
Keywords
Abscisic acid; anthocyanin; Grapes; Methionine; oleic acid; berry shattering; ethephon
Main Subjects
Horticulture (Vegetable, Pomology and Ornamentals)
Article Title [العربیة]
تأثیر المعاملة قبل الجمع بالبروتون، المیثیونین وحامض الأولیک کمواد بدیلة للایثیفون لتحسین لون وجودة ثمار العنب صنف فلیم سیدلس
Authors [العربیة]
سعید محمد عطیة
قسم البساتین (فاکهة)، کلیة الزراعة-جامعة دمنهور -مصر.
Abstract [العربیة]
فى هذة التجربة، تم رش شجیرات العنب صنف فلیم سیدلس عمر عشر سنوات بمنطقة النوباریة، محافظة البحیرة-مصر قبل الجمع خلال موسمى 2016، 2017 بالمعاملات الأتیة: کنترول (ماء مع مادة ناشرة)،400 ملجم/لتر ایثیفون،100 ملجم/ لتر بروتون (المادة الفعالة حامض الأبسیسیک 10%)، 100 ملجم/لتر میثیونین، 400 ملجم/لتر حامض أولیک، بروتون مع میثیونین، بروتون مع حامض الأولیک و بروتون فى وجود کلا من المیثیونین وحامض الأولیک وذلک لدراسة تاثیر هذة المواد على تلوین وجودة ثمار العنب وامکانیة استخدام هذة المواد کبدیلة لمعاملة الایثیفون. وتوضح النتائج ان معاملة ثمار العنب بالایثیفون أدت الى زیادة کلا من محتوى الحبات من صبغة الأنثوسیانین، المواد الصلبة الذائبة الکلیة، نسبة الفرط والفقد فى الوزن. وعلى الجانب الأخر، أدت الى نقص الحموضة ومحتوى الحبات من الکلوروفیل. أدت المعاملة بالبروتون الى زیادة محتوى الحبات من صبغة الأنثوسیانین ونقص نسبة الفرط والفقد فى الوزن. أدت المعاملة بالمیثیونین الى زیادة محتوى الحبات من صبغة الأنثوسیانین والمواد الصلبة الذائبة الکلیة بینما أدت الى نقص الکلوروفیل. أدت المعاملة بحامض الأولیک الى زیادة وزن الحبات، المواد الصلبة الذائبة الکلیة وتقلیل نسبة الفرط والفقد فى الوزن. أدت الترکیبة المحتویة على کلا من البروتون والمیثیونین وحامض الأولیک الى زیادة محتوى صبغة الأنثوسیانین فى الحبات، وتقلیل نسبة الفرط بالاضافة الى تقلیل نسبة الفقد فى الوزن وذلک مقارنة بکل من معاملة الایثیفون والکنترول.
وتوصى هذة الدراسة باستخدام الترکیبة المحتویة على البروتون مع کل من المیثیونین وحامض الأولیک عند بدایة تلوین الحبات (10- 15 % تلون للحبات) کبدیل لمعاملة الایثیفون لتحسین لون وجودة حبات العنب وللتغلب على بعض التاثیرات السلبیة للایثیفون مثل زیادة نسبة الفرط والفقد فى الوزن، والذى ینعکس على مظهر الحبات.
Keywords [العربیة]
حامض الأولیک، العنب، فلیم سیدلس، الایثیفون
Statistics
Article View: 39
PDF Download: 59
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.