Influence of Tomato Powder as Dietary Supplementation on Some Physiological, Biochemical and Histological Parameters in New Zealand White Growing Rabbits

Document Type : Original Article

Authors

1 Animal and Poultry Production Department, Faculty of Agriculture, Minia University, Egypt.

2 Dept. of Agricultural Chemistry, Fac. of Agriculture, Minia University, El-Minia, Egypt

Abstract

Tomato and tomato-by products contain some phytochemicals that may have health benefits and are important sources of many nutrients. Therefore, this study aimed to investigate the effect of two different concentrations (1 and 2%) of tomato powder (TP) in diet of New Zealand white growing rabbits on some physiological, biochemical and histological parameters. Thirty unsexed New Zealand white growing rabbits (42 days old) were randomly assigned into 3 groups (10 rabbits each). The first group served as control (no additives). The second and the third groups were fed diets containing 1 and 2% tomato powder (TP), respectively, for 8 weeks. Results revealed that, no significant differences were observed in the absolute weights of some organs (kidney and thymus) and serum electrolyte concentrations (Ca, P, K, Na) between TP treated groups and control. Dietary 1 and 2% TP supplementation induced alterations in serum biochemical parameters. Serum albumin (g/dl), A/G ratio urea, uric acid and creatinine concentrations were significantly (p < 0.05) decreased by TP administration (1 and 2%), whereas globulin concentration (g/dl) was significantly (p < 0.05) increased compared to control group. Furthermore, no histopathological alterations were recorded in liver and kidney of TP treated groups. In conclusion, TP can be safely used in New Zealand white growing rabbits diet as natural growth enhancer.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر مسحوق الطماطم کمکمل غذائی على بعض القیاسات الفسیولوجیة والبیوکیمیائیة والهستولوجیة فی الأرانب النیوزیلندی البیضاء النامیة

Authors [العربیة]

  • حمادة عبد الحمید مهنی علوان 1
  • عبد الرحمن إبراهیم زنونی 1
  • عاطف عبد المحسن عبد الرحمن 2
1 قسم الإنتاج الحیوانی والداجنی – کلیه الزراعة – جامعه المنیا – المنیا – مصر
2 قسم الکیمیاء الزراعیة - کلیه الزراعة - جامعه المنیا - مصر
Abstract [العربیة]

تحتوی الطماطم ومنتجاتها على العدید من المواد الکیمیائیة النباتیة التی قد یکون لها فوائد صحیة بالإضافة الی انها مصدر هام للعدید من العناصر الغذائیة. لذلک فقد هدفت هذه الدراسة إلى دراسة تأثیر إضافة ترکیزین مختلفین (1 ، 2٪) من مسحوق الطماطم الی علائق الأرانب النیوزیلندی البیضاء النامیة على بعض القیاسات الفسیولوجیة والبیوکیمیائیة والهستولوجیة. تم تقسیم 30 أرنب (عمر42 یوم) من الارانب النیوزیلندی البیضاء النامیة عشوائیاً إلى 3 مجموعات (10 أرانب لکل مجموعة). استخدمت المجموعة الأولى کمجموعة ضابطة. أما المجموعة الثانیة والثالثة فقد تم تغذیها على علائق تحتوی على 1، 2٪ من مسحوق الطماطم لمدة 8 أسابیع علی التوالی. وقد أظهرت النتائج أنه لا توجد فروق معنویة فی الأوزان المطلقة لبعض الأعضاء (الکلى، الغدة الزعتریة) بالإضافة الی ترکیزات بعض العناصر الموجودة فی سیرم الدم (کالسیوم، فوسفور، بوتاسیوم، الصودیوم) بین المجموعة الضابطة والمجموعات المعاملة بمسحوق الطماطم. وقد أدت تغذیة الارانب على علائق تحتوی على مسحوق الطماطم الی حدوث تغیرات فی القیاسات البیوکیمیائیة لسیرم الدم حیث انخفض ترکیز الألبیومین ونسبة الألبیومین الی الجلوبیولین، الیوریا، حمض الیوریک والکیریاتینین بشکل ملحوظ عند معاملة الارانب بمسحوق الطماطم (1، 2 %)، بینما ارتفع ترکیز الجلوبیولین بشکل ملحوظ وذلک مقارنه بالمجموعة الضابطة. علاوة على ذلک لم تظهر أی تغیرات هستیولوجیة مرضیة فی کل من انسجة الکبد والکلی فی الارانب المعاملة بمسحوق الطماطم. وبالتالی فانة یمکن التوصیة باستخدام مسحوق الطماطم بأمان فی علائق الارانب النیوزیلندی البیضاء النامیة کمحسن نمو طبیعی.

Keywords [العربیة]

  • البيوکيميائية
  • الأرنب
  • الفسيولوجية
  • الطماطم