Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Effect of Planting Date, Variety and their Interaction on Seed Yield and its Components of Egyptian Clover (Trifolium alexandrinum L.)تأثیر میعاد الزراعة والصنف والتفاعل بینهما علی المحصول البذری ومکوناته
فی البرسیم المصری111390310.21608/ajas.2017.3903ENJournal Article20170105This investigation was carried out to study the effect of temperature resulting from different planting dates during the stage of flowering and seed maturity and the effect of genotypes x environment interaction on seed yield and its components in some varieties of berseem clover (<em>Trifolium alexandrinum</em> L.). A set of six varieties (Serw-1, Gemmeiza 1, Giza-6, Sakha-4, Helally and Local variety) were sown on four planting dates (September 15<sup>th</sup>, October 15<sup>th</sup>, November 15<sup>th</sup> and December 15<sup>th</sup>) in randomized complete block design with four replicates for each planting date. Three cuts were taken after 70, 110, 145 days from sowing. The experiments were conducted during 2014/2015 and 2015/2016 seasons in experimental farm of Assiut University. Results revealed that the highest number of seeds/ inflorescence (48.1), seed setting (72.8%), 1000 seed weight (3.21 g) and seed yield (1.25 kg/plot) were obtained from sowing on the 15<sup>th</sup> September. This result due to seed production is taking place during the period from April to the Mid-June.
The Sakha-4 variety outyielded (1.07 kg/plot) other tested varieties. On the other hand, the local variety gave lowest yield (0.90 kg/plot) over all planting dates and seasons. The estimates of genotypic stability parameters (a and l) for seed yield showed that variety Sakha-4 was the highest seed yielding, but exhibited less stability (instable) in seed yield. While Helally and Serw-1 varieties were more stable. On the other hand, local variety showed lower seed yield and instability.أجری هذا البحث لدراسة تأثیر درجات الحرارة الناتجة عن اختلاف مواعید الزراعة خلال مراحل التزهیر ونضج البذور وتأثیر تفاعل التراکیب الوراثیة والبیئة علی المحصول البذر ومکوناته فی بعض أصناف البرسیم المصری. تم زراعة ست أصناف (سرو-1، جمیزة-1، جیزة-6، سخا-4، هلالی ، صنف محلی) فی أربعة مواعید زراعة (15 سبتمبر ، 15 أکتوبر، 15 نوفمبر، 15 دیسمبر) فی تصمیم القطاعات الکاملة العشوائیة (RCBD) باستخدام أربع مکررات فی کل میعاد زراعة. وتم أخذ ثلاث حشات علی فترات (70 ، 110 ، 145 یوم من الزراعة) وقد نفذت التجربة خلال موسمی 2014/2015 ، 2015/2016 فی المزرعة البحثیة لکلیة الزراعة – جامعة أسیوط.
أظهرت النتائج أن میعاد الزراعة فی 15 سبتمبر الذی کان إنتاج البذور فیه خلال الفترة من أبریل حتی منتصف یونیه أعطی أعلی عدد البذور فی النورة (48.1) ونسبة العقد (72.8%) ووزن الـ 1000 بذرة (3.21 جرام) والمحصول البذری (1.25 کجم/للقطعة).
وعند تقدیر الثبات الوراثی أظهر الصنف سخا-4 أعلی محصول بذری إلا أنه کان أقل ثباتاً لنفس الصفة بینما کانت الأصناف هلالی وسرو-1 أکثر ثباتاً، وفی المقابل کان الصنف المحلی أقل محصولاً وغیر ثابت.https://ajas.journals.ekb.eg/article_3903_16f0eccc5179a0b264611d2aae1f2131.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Comparative Evaluation of Antimicrobial Activity and Functional Properties of Native and Esterified Legume Proteinsتقیم التاثیر المضاد للبکتریا والخصائص الوظیفیة لبعض البروتینات البقولیة الطبیعیة والمعدلة بالاسترة1222390410.21608/ajas.2017.3904ENJournal Article20170207Tow legume proteins (cowpea and common bean proteins) were isolated and esterified with methanol in the presence of hydrochloric acid for 10 h at 4°C to give esterification extent 82% and 79%; respectively. Esterification raised the pIs (iso-electric points) of legume proteins from pH 4 for the native legume proteins, to pH 6 in the case of cowpea protein and pH 8 in the case of common bean. Applying methylated proteins at four different concentrations (0.5, 0.75,1 and 2 mg/ml) to Petri dishes containing nutrient agar infected with two pathogenic Gram- negative <em>(Enterobacter cloacae</em> and <em>Serratia marcescens</em>) and Gram- positive bacteria (<em>Listeria monocytogenes</em>) gave rise to concentration-dependent inhibition zones.تم عزل نوعین من بروتینات البقولیات من بذور کل من اللوبیا والفاصولیا وتم اجراء عملیة استرة بواسطة کحول المیثیل فی وجود حمض الهیدروکلوریک لمدة عشر ساعات علی درجة حرارة 4 مئویة حقق معزول البروتین للوبیا درجة استرة بنسبة 82% بینما حقق معزول الفاصولیا 79%. ادت عملیة الاسترة الی زیادة نقطة التعادل الکهربی من درجة حموضة 4 الی 6 فی حالة اللوبیا و8 فی حالة الفاصولیا. کما تم اختبار البروتینات المعدلة بطریقة الاسترة بعدة ترکیزات ((0.5,0.75,1 and 2 mg/ml مع نوعین من المیکروبات السالبة لجرام هی (<em>Enterobacter cloacae</em> و<em>Serratia marcescens</em>) واخری موجبة لجرام (<em>Listeria monocytogenes</em>) وادی ذلک لظهور تثبیط للبکتریا معتمدة علی الترکیزhttps://ajas.journals.ekb.eg/article_3904_607164ade0cc96c9514ed920ffc0629e.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Removal of Fe+3 and Cu+2 Ions from Aqueous Solutions by Adsorption Using Peanut Hullsازالة کلا من ایونات الحدید والنحاس من المحلول المائی بالادمصاص باستخدام اغلفة الفول السودانی2337390510.21608/ajas.2017.3905ENJournal Article20170214The present study was conducted to evaluate the possibility of using peanut hulls for the removal of Fe<sup>+3</sup>and Cu<sup>+2</sup> from aqueous solutions.This paper incorporates the effects of dose, concentration and pH.Adsorption of heavy metal on adsorbents was found to increase on decreasing initial concentration, the sorption capacity strongly increased with pH in the range 3-4. The results showed that the removal of heavy metals, such as Fe<sup>+3</sup>and Cu<sup>+2</sup>from aqueous solution was efficient using peanut hulls as bioadsorbent. The adsorption percentage of Fe<sup>+3</sup>and Cu<sup>+2</sup> ions by peanut hulls were very high. The Langmuir isotherm model was the best to describe the experimental data. The maximum sorption capacity was found to be 79.28 and 96.58 mg/g for Fe<sup>+3</sup> and Cu<sup>+2</sup>, respectively. Over all, the present findings suggest that peanut hulls are friendly environmental bioadsorbent, efficient and low cost biosorbent which represents an excellent potential for Fe <sup>+3</sup> and Cu<sup>+2</sup> removals from aqueous solutions.یهدف البحث الی امکانیة استخدام اغلفة الفول السودانی لازالة کلا من ایونات الحدید والنحاس من المحالیل المائیة وذلک بدراسة تاثیر کلا من کمیة المادة وترکیز العنصر ودرجة الحموضة. ادمصاص العناصر الثقیلة علی المادة المستخدمة زاد زیادة واضحة فی مدی درجة حموضة 3 الی 4 واظهرت النتائج ان ازالة العناصر الثقیلة المتمثلة فی الحدید والنحاس کانت بکفاءة عالیة باستخدام اغلفة الفول السودانی کمادة بیولوجیة لها القدرة علی الادمصاص ولذا اظهرت النتائج ادمصاصا کبیرا لکلا من الحدید والنحاس وقد استخدم نموذج لانجمیر للادمصاص لتاکید وتفسیر القدرة علی الادمصاص وهذا وقد کان اقصی معدل ادمصاص هو 79.28 و96.58 مللیجرام/ جرام لکلا من الحدید والنحاس علی التوالی. هذا ویوصی هذا البحث ان اغلفة الفول السودانی تعتبر مادة صدیقة للبیئة وذات کفاءة عالیة لادمصاص العناصر الثقیلة علاوة علی ذلک فهی رخیصة الثمنhttps://ajas.journals.ekb.eg/article_3905_b6ded56d2377d5533caac2c33b4d3866.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Improve the Yield and Quality of Red Roomy and Thompson Seedless Grape Cultivarsتحسین المحصول والجودة فی صنفی العنب الرومی الأحمر والطومسون عدیم البذور3858395910.21608/ajas.2016.3959ENJournal Article20160809Experiments were carried out at the Experimental Orchard of Assiut University, Faculty of Agriculture. The experiments aimed to overcome the looseness of berries as well as improving the yield and berry quality of Red Roomy grape cultivar by using Boron, Zinc and NAA. The study also aimed to reduce the cluster compactness by using GA<strong><sub>3</sub></strong> and cluster thinning in order to improve the quality of Thompson Seedless grape cultivar.
The treatments significantly increased the initial fruit set (IFS) and decreased the berry drop percentage. The cluster numbers not significantly affected by various treatments. However, the treatments increased the yield over the control. The control vines gave the lowest yield among all the treatments. The present study showed that there were no significant differences between treatments on the cluster width. On the other hand, treatments exhibited significant differences comparing with the control in respect of the cluster height. The treatments except of spraying with NAA had significant differences comparing with the control in respect of the cluster weight. However, the control vines gave the lowest cluster weight during the two studied seasons. On the contrary, the control gave the highest weight of 100 berries. On the other hand, although the control produced the highest juice weight of 100 berries but the differences were not significant during the two seasons of study. There were no significant differences between the treatments in respect of TSS% during the two studied seasons. The sugar contents took the same trend of TSS%.
On the other hand, there were no significant differences between the treatments on the cluster number per vine of Thompson seedless grape cultivar. Yield weight significantly affected by GA<strong><sub>3</sub></strong> application. The lowest yield obtained from the control. Data revealed that spraying the cluster with GA<strong><sub>3 </sub></strong>at 5 + 20 + 30 ppm gave the highest values of cluster width (cm) and height (cm). The clusters treated with GA<strong><sub>3</sub></strong> at 5 + 20 + 30 ppm were the heaviest clusters among all the treatments and the differences between their values and the values of other treatments were significant during the two seasons of study. The weight of 100 berries and 100 berreis juice weight took the same trend of cluster weight. On the contrary of the previous results, the control and cluster thinning followed by GA<strong><sub>3</sub></strong> at 5 ppm + thinning had the highest TSS% in the berry juice. Concerning the acidity percentage, the differences between the treatments mostly insignificant. GA<strong><sub>3</sub></strong> application recorded also the least ratio of TSS/acid ratio, however, the other treatments significantly surpassed it in this respect. Cluster thinning gave the highest percentage of total sugars followed by GA<strong><sub>3</sub></strong> at 5 ppm + thinning and then the control.
This study concluded that the beneficial effects of spraying boron and zinc during flowering to increase the berry set and decrease berry drop of Red Roomy grape cultivar. On the other hand; Gibberellic acid (GA<strong><sub>3</sub></strong>) spraying increased berry size, cluster weight and expand the cluster length of Thompson Seedless grape cultivar that suffering from cluster compactness. Cluster thinning can be used for increasing berry and cluster weight and improving the quality.أجریت التجارب على مدار موسمین متتالیین 2014 و 2015 على العنب الرومى الاحمر و الطومسون عدیم البذور المزروع فی مزرعة أبحاث الفاکهة – کلیة الزراعة - جامعة أسیوط. کانت أعمار الکرمات 12 عاما فی بدایة التجربة، وکانت مزروعة على2 x2.5 متر من بعضها البعض.. کل الکرمات قلمت بطریقة التربیة الرأسیة التقلیدیة مع ترک 20 دابرة ثمریة و 4 عیون على کل دابرة للعنب الرومى الاحمر و 5 عیون للطومسون عدیم بذور.
<strong>1 - التجربة الأولى</strong><strong>:</strong>
أجریت على (45) خمسة أربعون کرمة من صنف العنب الرومى الاحمر والتی تهدف إلى التغلب على ظاهرة انفراط الحبات وتحسین المحصول والجودة فی هذا الصنف الهام وذلک باستخدام البورون (20 ، 40 جزء فی الملیون) والزنک (100 ،200 جزء فی الملیون) ونافثالین حامض الخلیک (2.5 ، 5 جزء فی الملیون).
أدت المعاملات الى زیادة کبیرة فبنسبة العقد الأولی. بینما النسبة المئویة للحبات المتساقطة کانت عالیة جدا فی الکنترول بالمقارنة مع المعاملات. اما عدد العناقید / کرمة لم تتأثر بشکل کبیر بالمعاملات المختلفة. بینما أدت المعاملات الى زیادة فی وزن المحصول (کجم/کرمة).
لم تکن هناک اختلافات معنویة بین المعاملات من ناحیة عرض العنقود. اما ارتفاع العنقود فأظهرت المعاملات اختلافات کبیرة مقارنة مع الکنترول. فیما یتعلق بوزن العنقود فجمیع المعاملات - إلا الرش بنافثالین حامض الخلیک - أعطت اختلافات معنویة مقارنة بالکنترول وعلى العکس من ذلک أعطى الکنترول أعلى وزن 100 حبة.
لا توجد فروق ذات دلالة إحصائیة بین المعاملات فی النسبة المئویة للمواد الصلبة الذائبة الکلیة خلال الموسمین. إن أعلى نسبة حموضة کانت مع المعاملة بنفثالین حامض الخلیک بترکیز 2.5٪ ثم الکنترول ثم البورون بترکیز 40 جزء فی الملیون + الزنک عند 200 جزء فی الملیون. فی حین تم الحصول على أدنى نسبة حموضة من معاملتی البورون بترکیز 20 و 40 جزء فی الملیون. وکانت الاختلافات معنویة خلال موسمی الدراسة. اما المواد الصلبة الذائبة الکلیة / الحموضة، کشفت النتائج أن رش البورون بترکیز 40 جزء فی الملیون تفوق إلى حد کبیر على معظم المعاملات الأخرى. أخذت محتویات السکر نفس اتجاه الــ TSS حیث أعطى الکنترول أعلى القیم من السکریات الکلیة. اتخذت السکریات المختزلة نفس اتجاه السکریات الکلیة حیث تفوقت معاملة الکنترول على جمیع المعاملات الأخرى.
<strong>ثانیا: التجربة الثانیة</strong><strong>:</strong>
وکان الهدف من هذه التجربة هو الحد من اکتناز العنقود وذلک بالرش بحامض الجبریلیک بترکیز 5 + 20 + 30 جزء فی الملیون،استخدام حامض الجبریلیک بترکیز 5 جزء فی الملیون + خف العناقید یدویا وبدأ الرش عند وصول طول العنقود من 8 – 10 سم ، خف العنقود یدویا و ذلک بهدف تحسین نوعیة حبات العنب الطومسون عدیم البذور. هذه التجربة نفذت على مدار موسمین متتالیین 2014 و 2015 على ثمانیة وعشرین (28) کرمة من الطومسون عدیم البذور.
لا توجد فروق ذات دلالة إحصائیة بین المعاملات على عدد العناقید/ الکرمة. بینما وزن المحصول (کجم/کرمة) تأثر بشکل کبیر من خلال معاملة الرش بحامض الجبریلیک حیث رش GA3 بترکیزات 5 + 20+ 30 جزء فی الملیون أدى الى تحسن کبیر فی وزن المحصول مقارنة بالمعاملات الأخرى. بینما کان أدنى محصول من معاملة الکنترول. أظهرت البیانات أن رش العنقود بـ GA3بترکیزات 5 + 20 + 30 جزء فی الملیون أعطت أعلى القیم من حیث عرض وطول العنقود (سم). المعاملة بالـ GA3بترکیز 5 + 20 + 30 جزء فی الملیون تفوق على جمیع المعاملات من حیث متوسط وزن. وسلک وزن الـ 100 حبة ووزن عصیر 100 حبة نفس اتجاه وزن العنقود. وعلى العکس من النتائج السابقة، أعطى الکنترول ثم الخف و الرش بالــGA3 بترکیز 5 جزء فی الملیون ثم الخف أعلى قیم TSS% فی العصیر. وکانت الخلافات بین هذه المعاملات الثلاثة والکنترول معنویة، ومع ذلک کانت الاختلافات بین هذه المعاملات وبعضها غیر معنویة. وفیما یتعلق بنسبة الحموضة، کانت الاختلافات بین المعاملات معظمها ضعیفة واعطى خف العنقود أعلى نسبة من السکریات الکلیة تلیها GA3بترکیز 5 جزء فی الملیون + الخف ثم الکنترول.
وخلصت هذه الدراسة إلى الآثار المفیدة لرش البورون والزنک خلال فترة التزهیر وذلک لزیادة نسبة العقد وانخفاض نسبة تساقط الحبات فی العنب الرومی الأحمر. من ناحیة أخرى أدى الرش بحمض الجبریلیک (GA3) الى زیادة حجم الحبات، ووزن العنقود وزیادة طول العنقود الطومسون عدیم البذور حیث یعانی هذا الصنف من اکتناز العنقود. کذلک یمکن استخدام الخف لزیادة وزن العنقود والحبات وتحسین الجودة.https://ajas.journals.ekb.eg/article_3959_44ad6fba2e49ad0d9568ace793f85061.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Response of Manfalouty Pomegranate Trees to Foliar Application of Salicylic Acidاستجابة أشجار الرمان المنفلوطى للرش الورقى بحامض السلسلیک5974390710.21608/ajas.2017.3907ENJournal Article20170102This study was carried out during 2014 and 2015 seasons for examining the effect of different concentrations (50,100 and 200 ppm) and frequencies of application (once, twice or thrice) of salicylic acid on fruit splitting%, yield and fruit quality of Manfalouty pomegranate trees grown under Minia region conditions.<br /> Treating Manfalouty pomegranate trees with salicylic acid once, twice or thrice at 50 to 200 ppm was very effective in stimulating all growth aspects, leaf pigments, N, P, K, Mg, Ca, Zn, Fe, Mn and Cu, initial fruit setting% and fruit retention%, gross and marketable yields, physical and chemical characteristics of the fruits relative to the control treatment. The promotion was materially associated with increasing concentrations from 50 to 200 ppm and frequencies of application from once to thrice. Fruit shape, fruit pomace% and reducing sugars were unaffected with salicylic acid treatments. Fruit splitting % was greatly declined with salicylic acid treatments.<br /> Carrying out two sprays of salicylic acid at 100 ppm at growth start and again just after fruit setting was responsible for controlling fruit splitting % and improving yield and fruit quality of Manfalouty pomegranate trees grown under Minia region conditions.أجریت هذه الدراسة خلال موسمى 2014، 2015 لاختبار تأثیر ثلاثة ترکیزات (50، 100، 200 جزء فى الملیون) وعدد مرات الرش المختلفة (مرة، مرتین، ثلاث مرات) لحامض السلسلیک علی النسبة المئویة لتشقق الثمار وکمیة المحصول وخصائص الجودة للثمار فى اشجار الرمان المنفلوطى النامیة تحت ظروف منطقة المنیا. <br />کان رش الأشجار بحامض السلسلیک مرة، مرتین، ثلاث مرات بترکیز ما بین 50 إلی 200 جزء فى الملیون فعالا جدا فى تحسین جمیع صفات النمو الخضرى وصبغات الورقة وعناصر النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم والماغنسیوم والکالسیوم والزنک والحدید والمنجنیز والنحاس والنسبة المئویة للعقد الأولى وللثمار الباقیة علی الشجرة وکمیة المحصول الکلیة والتى سیتم تسویقها وکذلک الخصائص الطبیعیة والکیمیائیة للثمار وکان التحسن فى هذه الصفات متناسبا طردیا مع زیادة الترکیز المستخدم من 50 الی 200 جزء فى الملیون ومرات الرش المستخدمة من حامض السلسلیک من مرة إلی ثلاث مرات. <br />لم یتأثر شکل الثمرة والنسبة المئویة للتفل والسکریات المختزلة بالمعاملات المختلفة لحامض السلسلیک وکان هناک انخفاض واضح فى النسبة المئویة لتشقق الثمار بمعاملات حامض السلسلیک. <br />لآجل تقلیل النسبة المئویة لتشقق الثمار وتحسین کمیة المحصول وخصائص الجودة فى اشجار الرمان المنفلوطى النامیة تحت ظروف منطقة المنیا فإنه یتم رش الأشجار مرتین بحامض السلسلیک فى بدایة النمو الخضرى وبعد مرحلة عقد الثمار مباشرة بترکیز 100 جزء فى الملیون.https://ajas.journals.ekb.eg/article_3907_1ffaa7b5a732ccd329bf9ce798d17390.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Effect of Dormex, Fructose and Methionine Spraying on Bud Dor-mancy Release of "Superior" Grapevinesتأثیر رش الدورمیکس والفرکتوز والمیثونین علی کسر سکون براعم شجیرات العنب السوبریور7587390910.21608/ajas.2017.3909ENJournal Article20170206This study was carried out during the two successive seasons 2015 and 2016 on 13 years old "Superior" grapevines to study the effect of spraying fructose (3, 5%), methionine (3, 5%) and hydrogen cyanamide 5% (Dormex) on bud dormancy release of "Superior" grapevines. Cyanamide is frequently used for grape bud dormancy release. However, those chemicals are potentially harmful to humans. In this study, we used substances that are less toxic to the environment and grape growers, such as fructose and methionine to determine their effects on "Superior" grape bud break. All treatments significantly improved the percentage of bud break, fruiting buds and yield, as well as the advancement of the harvest date and improving the berry quality compared to untreat ones (control). Also, all treatments induce gradually increased bud contents of IAA and GA<strong><sub>3</sub></strong> and a gradual decrease of ABA from treated date towards buds burst compared to untreated ones. Dormex spraying gave the highest values of studied traits compared to other treatments. No significant differences were found among 5% dormex and 3% fructose spraying. Hence, 3% fructose shows potential for use as a commercial bud break and improves superior grapes fruitingأجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2015 ، 2016 علی شجیرات العنب السوبریور عمر 13 سنة والمنزرعة بالمزرعة البحثیة لمرکز البحوث الزراعیة – أسیوط. بهدف دراسة تأثیر الرش بالدورمیکس والفرکتوز والمثیونین وذلک فی بدایة شهر ینایر علی تفتح البراعم والمحصول وخصائص الحبات. أستخدم الترکیز 5% دورمیکس ، 3 ، 5 % مثیونین ، 3 ، 5% فرکتوز.
وأوضحت النتائج الآتی:
-أدت جمیع المعاملات إلی زیادة نسبة تفتح البراعم وکذلک نسبة البراعم الزهریة مع تبکیر موعد نضج الثمار مقارنة بالشجیرات الغیر معاملة.
-سببت جمیع المعاملات زیادة المحصول وتحسین خصائص العناقید والحبات. وکانت أفضل المعاملات رش 5% دورمیکس. ولم تسجل فروق معنویة بین الرش بالدورمیکس 5% أو 3% فرکتوز.
-حدثت زیادة تدریجیة فی محتوی البراعم المعاملة لکل من أندول حمض الخلیک وحمض الجبریلیک. قابلها نقص تدریجی ومعنوی فی حمض الأبسیسک.
من نتائج هذه التجربة یمکن التوصیة بأهمیة إستخدام محلول الفرکتوز بترکیز 3% لیکون بدیلاً للمعاملة بالدورمیکس وذلک لکسر سکون البراعم وتحسین تفتح البراعم وزیادة المحصول وتبکیر النضج إضافة إلی المحافظة علی الشجیرات والبیئة.https://ajas.journals.ekb.eg/article_3909_4892ba8a4ade91c8f53406d39ababcd5.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Effects of Spraying Yeast, Algae and Fish Oil on Growth and Fruiting of Ruby Seedless Grapevinesتأثیر رش الخمیرة والطحالب وزیت السمک علی نمو وإثمار کروم العنب الروبی اللابذری104114391110.21608/ajas.2017.3911ENJournal Article20170309The experiment was conducted during the two successive seasons of 2015 and 2016 on Ruby Seedless grapevines grown in the Experimental Orchard, Faculty of Agriculture, Assiut University. This investigation was carried out to study the effect of spraying yeast, algae and fish oil on vegetative growth, nutrient status and fruiting. The experiment was set up in a randomized complete block design with three replicates, one vine per each. The obtained results could be summarized as follows:
- Pruning wood weight, leaf area and its nutritional status significantly increased with spraying yeast, algae and fish oil compared to unsprayed ones. Spraying yeast combined with algae plus fish oil at half concentration of single spraying gave the maximum values of these aspects.
- Spraying yeast combined with algae and fish oil gave the highest cluster number, heaviest clusters and yield/vine compared to the other spraying treatments and unsprayed ones. No significant differences were observed among double spraying form or triple ones.
- All yeast, algae or fish oil treatments significantly improved the berry quality in terms of increasing berry weight, total soluble solids %, reducing sugars % and skin berry anthocyanin and decreasing titratable acidity % compared to unsprayed ones. The present study concluded that carrying out sprays of mixture of 5 g/L yeast, 0.5 g/L algae or 0.5 ml/L fish oil improved the growth and nutritional status of vines, in addition get high yield with good cluster and berry attributes.أجریت هذه الدراسة بمزرعة الفاکهة – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط – مصر خلال موسمی النمو 2015 و 2016 بهدف دراسة تأثیرات رش الخمیرة ومستخلص الطحالب وزیت السمک علی نمو وإثمار شجیرات العنب الروبی اللابذری – حیث تم رش المرکبات الثلاثة إما فی حالة فردیة وخلیط ثنائی أو ثلاثی لنصف الترکیزات الفردیة المستخدمة، وقد تم الرش مرتین أثناء اکتمال التزهیر وبعد العقد.
ویمکن تلخیص النتائج کما یلی:
- سببت جمیع معاملات الرش سواء فی صورة فردیة أو ثنائیة أو ثلاثیة زیادة معنویة فی وزن خشب التقلیم ومساحة الورقة ومحتوی الأوراق من عناصر النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم مقارنة بعدم الرش. وسجلت أعلی القیم للصفات السابقة علی الشجیرات المرشوشة بالخلیط الثلاثی. ولا توجد فروق معنویة بین الرش بالمخلوط الثلاثی أو الثنائی.
- أدی الرش إلی زیادة عدد العناقید ووزن العنقود وبالتالی وزن المحصول/شجیرة مقارنة بالشجیرات الغیر معاملة. وکان أعلی القراءات للرش فی الصورة الثلاثیة.
- أظهرت المعاملات تحسناً معنویاً فی صفات الحبات من حیث زیادة الوزن ومحتواها من المواد الصلبة الکلیة والسکریات وصبغة الأنثوسیانین مقارنة بثمار الشجیرات الغیر مرشوشة.
من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة بأهمیة رش الخمیرة أو مستخلص الطحالب أو زیت السمک مرتین أثناء اکتمال التزهیر وبعد العقد، ویفضل الرش فی الصورة الثنائیة أو الثلاثیة حیث یؤدی ذلک إلی تحسین النمو الخضری والحالة الغذائیة للشجیرات وبالتالی إنتاج محصول عال ذو خصائص عناقید وحبات جیدةhttps://ajas.journals.ekb.eg/article_3911_359dd9577b216c105920456eed3045e9.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Response of Bent Aisha and Sewy Date Palm to some Fruit Thinning Treatmentsاستجابة نخیل البلح بنت عیشة والسیوى لبعض معاملات خف الثمار115126391210.21608/ajas.2017.3912ENJournal Article20170320Response of yield and fruit quality of Sewy and Bent Aisha date palms to bunches and strands thinning were studied in 2015 and 2016 seasons. Bunches thinning was carried out by adjusting the number of bunches per palm tree to 7, 8 and 10 bunches, where the control was the latter one. The ten bunches/palm, however, were thinned by removing 20 or 30% of strand/bunch as well as 20, 30 or 40% of fruit numbers/strand. The obtained results showed that reducing bunch numbers/palm to either 7 or 8 bunches significantly increased the bunch weight in alliance with 10 bunches/palm. On the other hand, such reducing significantly decreased the yield/palm.<br /> <br /> In addition, reducing strand number/bunch to either 70 or 80% of strands/bunch as well as 70 or 60% fruits/strand significantly decreased the bunch weight and yield of Sewy and Bent Aisha palms, respectively comparing to the unthinned ones. A remarkable promotion on fruit quality was observed due to performing fruit thinning in alliance to unthinning. Thinning either bunches or strands as well as fruits significantly increased the fruit weight, size and flesh percentage comparing to the unthinning. Fruit thinning also significantly improved the fruit chemical properties in terms of increasing the total soluble solids and sugar contents compared to the unthinning treatment. It can be concluded that thinning by removing 20-30% of strands/bunch as well as 20-30 of fruits number/strand achieved on good fruit quality of Sewy and Bent Aisha date palms with a relation suitable yield/palm.أجرى هذا البحث على نخیل البلح السیوی وبنت عیشة بمزرعة کلیة الزراعة – جامعة أسیوط – جمهوریة مصر العربیة خلال موسمى 2015 ، 2016 بهدف دراسة تأثیر بعض معاملات خف الثمار على المحصول وصفات الثمار. حیث أجرى خف السوباطات إلى 7 ، 8 ,10 سوباطة (حیث ان المعاملة الاخیرة هى معاملة المقارنة) / نخلة. وعلاوة على ذلک فإن معاملة 10 سوباطة / نخلة تم خفها بإزالة 20 أو 30% من عدد الشماریخ/سوباطة أو إزالة 20، 30 أو 40% من عدد الثمار / شمراخ. <br />ویمکن تلخیص أهم النتائج کالتالى: <br />- أدى خف عدد السوباطات إلى 7 , 8 سوباطة / نخلة إلى زیادة معنویة فى وزن السوباطة بینما حدث نقصاً معنویاً فی وزن المحصول / نخلة مقارنة بترک 10 سباطات / نخلة (معاملة المقارنة). <br />- سبب إزالة 20 أو 30% من عدد الشماریخ أو خف عدد الثمار بنسبة 30 أو 40% لکل شمراخ نقصاً معنویاً فى وزن کل من السوباطة والمحصول / نخلة من نخیل السیوى وبنت عیشه مقارنة بعدم الخف. بینما لم یظهر تأثیر لمعاملة خف20% من عدد الثمار / شمراخ. <br />- أدى الخف سواء من عدد الثمار/شمراخ أو عدد الشماریخ/سوباطة إلى زیادة مؤکدة فى وزن وحجم الثمار ونسبة اللحم وکذلک محتوى الثمار من المواد الصلبة الذائبة الکلیة والسکریات مقارنة بثمار المقارنة (10 سوباطة /نخلة). <br />- أوضحت النتائج أن إزالة 20-30% من الشماریخ/سوباطة وکذلک إزالة 20-30% من ثمار کل شمراخ تعطى أحسن خصائص ثمریة مع نقص قلیل بمحصول نخیل البلح السیوى أو بنت عیشة. <br />لذا یمکن التوصیة بخف عدد السوباطات <strong>إلى</strong> 10 سوباطة / نخلة مع إزالة 20-30% من الشمراخ أو إزالة 20-30% من عدد الثمار / شمراخ لإنتاج محصول مناسب ذو خصائص ثمریة جیدة لنخیل البلح السیوى ، بنت عیشة.https://ajas.journals.ekb.eg/article_3912_2690378e0ec3b14be1a693fd125791d1.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Effects of Exogenous Salicylic Acid on Morphological and Biochemical Characteristics of Jatropha Curcas L. Irrigated with Saline Waterتأثیر الاضافة الخارجیة لحمض السالسیلک علی الخصائص المورفولوجیة والکیمیائیة لنبات الجتروفا المروی بماء مالح127138391410.21608/ajas.2017.3914ENJournal Article20170115Salinity is one of the major rate-limiting to crop productivity. A field study was conducted at two developmental stages of <em>Jatropha curcas</em> L. namely: the juvenile stage (1-2 years) and the early mature stage (3-4 years). Three levels of water salinity were prepared by diluting sea water (Suez Canal water) to give 2.3, 4.7 and 7.0 dSm<sup>-1</sup>, in addition to fresh water (0.32dSm<sup>-1</sup>). Jatrophaplants were foliar sprayed with three levels of salicylic acid (0.0, 5.0 and 10 mM). On thejuvenile stage, the obtained results indicated that the most effective treatment for vegetative growth characters such as total leaf area (TLA); leaf relative water content (RWC<sub>L</sub>); relative growth rate (RGR) and leaf dry weight (LDW) was performed when Jatropha plants were irrigated with fresh water, without significant difference, than that irrigated plants with either 2.3 or 4.7 dSm<sup>-1</sup>. Application of 5.0 mM salicylic acid (SA) increased RGR, TLA and LDW for plants irrigated with saline water at 4.7 dSm<sup>-1</sup> as compared to either 0.0 mM or 10 m M SA.<br /> On the early mature stage, application of 5.0 mM SA had a positive effect on both vegetative characters and seed yield for 4.7dSm<sup>-1</sup> salinity treatments as compared to control treatment. On the other hand, values of RWC<sub>L</sub> indicated that there was no water deficit in leaves of treatments irrigated with saline water or control. This indicates that application of SAmay minimize salinity stress. Foliar application of SA effectively increased chlorophyll. Generally, spraying jatropha shrubs with SA had a positive effect in reducing the negative impact of water salinity.الملوحة واحده من اهم العوامل المؤثره علی انتاجیة المحاصیل ،اجریت دراسة حقلیة علی مرحلتی نمو للنبات الجتروفا (نبات وقود حیوی) ، مرحلة النمو المبکرة (السنة الاولی الی السنة ثانیة) و مرحلة الاثمار المبکرة (السنة الثالثة الی السنة الربعة)، تم تحضیر ثلاث مستویات من الماء المالح بتخفیف ماء البحر (تم تجمیعه من قناة السویس) وهی 2.3 و4.7 و7 dSm<sup>-1 </sup>. بالإضافة الی الماء العذب ، تم رش نباتات الجتروفا بثلاث ترکیزات من حمض السالسیک (00-5-10- ملیمول) ، النتائج المتحصل علیها فی مرحلة النمو المبکرة اشارت الی ان الری بالماء العذب اعطی افضل نمو لصفات النمو الخضریة (المساحة الکلیة للاوراق ، محتوی الرطوبة النسبیة للاوراق ، معدل النمو النسبی والوزن الجاف للاوراق) ولکن بدون فروق معنویة مع ماء ری عند ترکیز2.3 و4.7dSm<sup>-1 </sup>. الرش بحمض السالسیک عند ترکیز 5 ملیمول زاد من قیاسات النمو الخضریة فی وجود ماء ری بترکیز ملوحة 4.7dsm<sup>-1 </sup>. وتفوقت هذه علی اضافة 0 او 10 ملیمول حمض سالسیلک. <br />فیما یخص النباتات فی مرحلة الاثمار المبکرة کان لاضافة 5 ملیمول من حمض السالسیلک تأثیر ایجابی علی النمو الخضری والثمری تحت معاملة ماء الری 4.7dSm<sup>-1 </sup>. مقارنة بالکنترول ، قراءات محتوی الرطوبة النسبی للأوراق اشارت الی عدم وجود فروق فی رطوبة الاوراق للنباتات المزروعة فی الماء العذب او الماء المالح مما یدل علی ان الرش بحمض السالسیلک قد ادی الی تجنب الاجهاء الملحی، الرش بحمض السالسیلک ادی الی زیادة ترکیز الکلورفیل، بصفة عامة رش شجیرات الجتروفا بحمض السالسیلک کان له تأثیر ایجابی فی تقلیل التأثیر السلبی للماء المالح.https://ajas.journals.ekb.eg/article_3914_762c069fe3a9fa5740e943dd9cfbbe5c.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Classification of Soils East of the Shatt Al-Arab Area and Assess their Agricultural Purposes Using Technologies for the Remote Sensingتصنیف ترب منطقة شرق شط العرب وتقییم قابلیتها للأغراض الزراعیة بالاستعانة بتقانات الاستشعار عن بعد139156391510.21608/ajas.2017.3915ENJournal Article20170222This study was conducted to investigate the Morphological, physical and chemical properties of some soils in study area in province of Basrah, using Remote sensing Technique Satellite image Land Sat 8 OLI, Contour line and Geographic Information System (GIS) to delineate the land form units in area, which was checked and completed through field observation to generate a preliminary soil Mapping units. Ten profiles were taken to represent the different mapping units. The process of land evaluation using the proposals of Sys <em>et al</em>., (1993) requires information about the land and climate characteristics and their conformity with the requirements of crops for these proposals. The results indicated that the lands of the study area are classified according to their suitability for the production of selected crops as Suitable (S1), Moderately Suitable (S2) to cultivate Wheat and Barley with 34.58% and 65.42% respectively. The main limiting factorsare the salinity factor, followed by calciumcarbonate content factor. اجریت هذه الدراسة لمعرفة ملائمة الاراضی لمحاصیل الحنطة والشعیر فی منطقة الدراسة فی محافظة البصرة. اذ تم فصل وحدات الترب باعتماد تقنیة الاستشعار عن بعد من خلال استخدام المرئیة الفضائیة من التابع لاند سات 8 وخطوط الکنتور مع الملاحظات الحقلیة واعدت خارطة بوحدات الترب باستخدام برمجیات GIS و ERDAS ، تم تحدید عشرة مواقع لمقدات التربة. تم تقییم اراضی منطقة الدراسة لزراعة المحاصیل المختارة باستخدام المقترحات المعدلة والواردة فی نظام ( (Sys <em>et al.,</em> 1993وتتطلب عملیة تقییم الاراضی بهذا النظام توفر المعلومات حول خصائص الارض ومطابقتها مع متطلبات المحاصیل الواردة فی تلک المقترحات. وقد اظهرت النتائج الى ان اراضی المنطقة تصنف بموجب ملائمتها لإنتاج المحاصیل المختارة وبدرجات متفاوته إلى صنفین هما اراضی ملائمة S1ومتوسطة الملائمة S2 لزراعة الحنطة والشعیر وبالنسب 34.58 % و 65.42% من المساحة الکلیة على التوالی وکان العامل المحدد الرئیس هو عامل الملوحة یلیه عامل محتوى کربونات الکالسیومhttps://ajas.journals.ekb.eg/article_3915_ec60a80cf52fa8487572fba6c35c93e7.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Magnetic Water and Chemical Substances Impact on Growth Parame-ters and Yield Components of Onion Crop under Assiut Conditionsتأثیر الماء الممغنط والمواد الکیمیائیة على صفات النمو، المحصول ومکوناتة فى محصول البصل تحت ظروف اسیوط157166392210.21608/ajas.2017.3922ENJournal Article20170202The experiments of this study were conducted to investigate the effect of magnetized water and two other chemical substances thatare kown as Agro promotor1 (substance No.48) and Agro promotor2 (substance No.50) on growth, yield and chemical composition of onion variety Giza 6. The sesubstances were obtained from Cairo University. Result revealed that growth parameters, yield and its component and chemical contents increased with using both of magnetic water and Agro promotor1 (substance No.48) at concentration of 3 ml/l comparing with control (untreated) treatment. Using magnetized water and Agro promotor1 (substance No.48) at concentration of 3 ml/l induced positive significant effect on plant height and weight, number of leaves/plant and bulb diameter as well as significantly improved neck and bulb diameters, bulb weight, total soluble soiled, total yield and marketable yield percentage than plants of control treatment which showed an increase in percentage of bolters, in both season. In general, it might be concluded that application of each of magnetized water and Agro promotor1 (substance No.48) treatments proved to be good technology to enhance growth, yield and quality when compare with untreated treatment. The marketable yield was increased by 30% as compared with control treatment by using magnetized water and increased by 22-235% when substance No.48 at concentration of 3 ml/l was used. The increase in total yield ranged from 12-15.4% when using magnetized water and was 14-15.4% when substance No.48 at concentration of 3 ml/l compared with control treatment. This study recommends using magnetized water to obtain the highest marketable yield and the lowest percentage of bolters. In case of magnetized water un-available, Agro promotor1 (substance No.48) at concentration of 3 ml/l can be appliedاجریت هذة الدراسة بمزرعة الخضر البحثیة –کلیة الزراعة- جامعة أسیوط وذلک خلال عامى 2014-2015 ، 2015-2016 باستخدام الماء الممغنط ورش بعض المواد الکیمیائیة التى تم الحصول علیها من جامعة القاهرة. وتم دراسة تأثیر الماء الممغنط وایضا مادة 48، مادة 50 بترکیز 1.5 ملى/لتر ، 3 ملى/لتر وذلک بالرش 6 مرات خلال الموسم على النمو والمحصول ومکوناتة فى صنف البصل جیزة 6.
واوضحت النتائج الاتى:
کان لکل من الماء الممغنط والمادة الکیمیائیة 48 بترکیز 3 سم/ لتر تأثیر واضح على صفات النمو والمحصول ومکوناتة مقارنة بالکنترول. فکان لهما تأثیر على طول النبات ووزنة، وعدد الاوراق/ نبات ، وقطر البصلة. وایضا على وزن البصلة والمحصول الصالح للتسویق والمحصول الکلى والمواد الذائبة الکلیة مقارنة بمعاملة الکنترول التى ادت الى زیادة نسبة النباتات المزهرة ونستخلص من ذلک ان استخدام کلا من الماء الممغنط والمادة 48 ادى الى تحسین النمو والمحصول والجودة فى البصل. فلقد زاد المحصول الصالح للتسویق بمقدار 30% عن معاملة الکنترول عند استخدام الماء الممغنط ، وزاد بمقدار 22-23 % عند استخدام المادة الکیمیائیة 48 بترکیز 3 ملى/ لتر. وتراوحت مقدار الزیادة فى المحصول الکلى من 12- 15,4 % عند استخدام الماء الممغنط، وبمقدار 14- 15,4% عند استخدام المادة الکیمیائیة 48 بترکیز 3 ملى/ لتر. وأدى استخدام الماء الممغنط الى الحصول على أعلى محصول صالح للتسویق واقل نسبة من النباتات المزهرة عن استخدام المادة الکیمیائیة 48 بترکیز 3 ملى/ لتر. اما بالنسبة للمحصول الکلى، والمواد الصلبة الذائبة الکلیة فلم تکن هناک فروق معنویة بین استخدام الماء الممغنط والمادة الکیمیائیة 48 بترکیز 3 ملى/ لتر. لذلک توصى الدراسة باستخدام الماء الممغنط للحصول على أعلى محصول صالح للتسویق واقل نسبة من النباتات المزهرة ، وفى حالة عدم توفر هذة المعاملة یمکن استخدام المادة الکیمیائیة 48 بترکیز 3 ملى/ لتر.https://ajas.journals.ekb.eg/article_3922_09382d946cd8576e79b80edb19abb8df.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048648220170401Seed Chilling Enhances Head Earliness and Yield of Artichoke (Cynara scolymus L.) under Assiut Conditionsمعاملات تبرید البذور قبل الزراعة تحسن المحصول والتبکیر فى الخرشوف تحت ظروف اسیوط167176397010.21608/ajas.2017.3970ENJournal Article20170202Subjection of seeds to a chilling pretreatment has been reported to enhance crop yield particularly earliness in number of vegetable crops including seed-grown (annual) globe artichoke. Therefore, the current study was carried out to assess the impact of seed chilling pretreatment on the production of seed-propagated globe artichoke in two cultivars (EL-Balady and Chinese) under Assiut conditions. Four seed pretreatments were utilized. These were seeds imbibed in water for 24 h and subjected to chilling at 4-5 <sup>0</sup>C for 0 (positive control), 10 and 15 d, in addition to untreated seeds (negative control). These seed pretreatments were scheduled so as to be simultaneously ready at the time of sowing. A field experiment was carried out to test these treatments during 2014/2015 and 2015/2016 winter seasons at the Experimental Farm of Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt. Data revealed an influential effect for seed chilling on growth, earliness and yield of artichoke. Comparing to plants of both control treatments, imbibed seeds which were subjected to chilling at 4-5˚C for 15 d gave the greatest reduction in number of days to form heads and highest early head yield. Average head weight, number of heads/plant and head diameter and height were increased while total yield was elevated. This pre-sowing seed chilling treatments increased yield by 22.5% and 40.3% relative to positive and negative controls, respectively, on average. The reduction in the number of days to develop harvestable inflorescences ranged from 21 d to 23 d comparing with the positive and negative controls, respectively, on average. Apparently, seed chilling pretreatment may be usefully applied to overcome the delay in head formation, due to insufficient natural chilling under Assiut conditions, while elevating total head yield and expanding production season. اجریت هذة الدراسة بمزرعة التجارب البحثیة – کلیة الزراعة – جامعة اسیوط وذلک خلال عامى 2014/2015 ، 2015/2016 واستخدم فیها صنفین من الخرشوف (البلدى، الصینى).
وتم دراسة تأثیر 4 معاملات لاعداد البذور قبل الزراعة، وکانت هذة المعاملات کالتالى: بذور شربت بالماء لمدة 24 ساعة ثم عرضت للتبرید على درجة حرارة 4-5 م لمدة 10 او15 یوم ، وبذور شربت بالماء لمدة 24 ساعة فقط (الکنترول الایجابى) ، وبذورغیر معاملة (الکنترول سلبى).هذة المعاملات نظمت بحیث تکون جاهزة للزراعة سویا فى ذاک الوقت. وقد اشارت النتائج الى ان النباتات الناتجة من بذور تشربت الماء لمدة 24 ساعة وبردت على درجة حرارة 4-5 م لمدة 15 یوم کانت الافضل ، فهى الاکثر فى عدد الاوراق ووزن النورة (الرأس) والاعلى فى المحصول ، وتراوحت الزیادة فى المحصول لهذة المعاملة ما بین حوالى 22,5-40,3 % مقارنة بالکنترول الایجابى والسلبى على التوالى. کما سجلت هذة المعاملة تبکیرا فى تکوین النورات بحوالى 21 - 23 یوم مقارنة بالکنترول الایجابى والسلبى على التوالى، وتلى هذة المعاملة تلک التى شربت بذورها بالماء 24 ساعة وبردت على درجة حرارة 4-5 م لمدة 10 ایام ، ثم معاملة البذور التى شربت بالماء 24 ساعة فقط ثم معاملة البذور الجافة. ومع وجود مشکلة فی انتاج الخرشوف فی وقت مناسب وقصر موسم الانتاج بأسیوط ، فان هذه الدراسة تقدم معاملة تبرید البذور کطریقة سهلة ومتناغمة مع الحفاظ على البیئة لتطویر انتاج الخرشوف باستخدام البذرة وبما یحقق التبکیر على وجه الخصوص مع اعطاء محصول اعلى. <strong> </strong>
<strong> </strong>
https://ajas.journals.ekb.eg/article_3970_ca71589c2473ecbc64feb1790863550c.pdf