@article { author = {}, title = {Groundwater Potentiality and Suitability for Drinking and Irrigation in the New Valley, Western Desert, Egypt}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {113-124}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2013.636}, abstract = {Egypt is facing increasing water demand by the rapidly growing population,increased urbanizations, higher standards of living and the agricultural policywhich emphasizes expanding crop production in order to feed the growing population.The Western Desert of Egypt is considered as important area for expansiondepending on the groundwater resources. The groundwater needs more studiesregarding its quantity, quality and sustainability for irrigation and drinkingpurposes. The Nubian sandstone aquifer system (NSAS) is considered as one ofthe most significant and potable groundwater basins in the world; it is the onlywater resource for most of the areas sharing its valuable reserve. It extends over avast area in Egypt, Libya, Sudan and Chad. The area occupied by the aquifer extendsbetween lat 15° and 25° N and long 20° and 35 ° E. The area of the Nubianaquifer system of Eastern Sahara is about 2.35 millions km2. It encompassessome 850000 km2 in Egypt (670000 km2 in Western Desert, including the areaknown as Wadi Elgidid (New Valley) CEDARE (2000) and Sefelnasr (2007).The current study aims to evaluate the groundwater potentiality and suitabilityfor drinking and irrigation in the New Valley, Western Desert, Egypt. Thisevaluation includes analysis for the cations: Na+, K+, Ca++ and Mg++ and the anions:Cl-, HCO3- and SO42-, soluble heavy metals (Fe and Mn). Values of pH, TDSand EC of the groundwater samples in El Kharga and El Dakhla Oases were determined.The results were compared with the standards such as: Egyptian standard(2007), WHO (2006) and FAO standard (1980). Result concluded that solubleiron is the major problem for drinking water, since only 2.4% of the studiedsamples were in the safe limits for drinking. 42.8% of the studied samples are inthe safe limits for the modern irrigation systems. Dealing with manganese, 89.8%of the studied wells were in the safe limits for drinking and there is no problem inirrigation. The soluble salts in the groundwater were at the safe level for drinkingand irrigation}, keywords = {Potentiality, Suitability, Evaluation, Groundwater, New Valley,,Western Desert, Hydrochemical analysis, Anions, Cations, Heavy metals,,Iron, Manganese, Total dissolved solids (TDS),Groundwater potentiality and suitability for drinking and agriculture in the,New Valley, Western Desert, Egypt}, title_ar = {تقییم امکانیات المیاه الجوفیة وقیاس مدى صلاحیتها للشرب والری فی الوادی الجدید، الصحراء الغربیة، مصر}, abstract_ar = {تواجه مصر زیادة الطلب علی المیاه بسبب النمو السکانی السریع، وارتفاع مستویات المعیشة والسیاسات الزراعیة الأمر الذی أدی إلی التوسع فی البحث عن المیاه الجوفیه واستحداث انماطا حدیثه للزراعه لکی تغطی احتیاجات النمو السکانی، وتعد الصحراء الغربیة من أهم المناطق المصریة فی التوسع الزراعی معتمده علی المیاه الجوفیة وتحتاج المیاه الجوفیة لمزید من الدراسات التی تخص الکمیة والجودة والاستدامة لأغراض الری والشرب.  یعد خزان الحجر الرملی النوبی أحد أهم خزانات المیاه الجوفیه الصالحه للشرب فی العالم ، فهو یمتد عبر مصر ولیبیا والسودان وتشاد، بین خطوط الطول 15 درجة و 25 درجة شمالا ودوائر العرض 20 و 35 شرقاً ویشغل مساحة 2.35 ملیون کلیومتر مربع منها 850000 کلیومتر مربع فی مصر( 670000 کلیومتر مربع فی الصحراء الغربیة مشتملة علی محافظة الوادی الجدید). تهدف هذه الدراسة إلی دراسة الموارد المائیة فی الوادی الجدید وتقییم مدی صلاحیتها للشرب والری وذلک طبقاً للمعاییر الدولیة والمحلیة وهذا التقییم للکاتیونات ( الصودیوم، البوتاسیوم والماغنسیوم ) والانیونات (الکلوریدات، البیکربونات والکبریتات ) والمعادن الثقیلة القابلة للذوبان (الحدید والمنجنیز) والعوامل ذات الصلة مثل (الرقم الهیدروجینی، المواد الکلیة الذائبه، التوصیل الکهربی للمیاه، احتمالیة ادمصاص الصودیوم و کربونات الصودیوم المتبقیة). خلصت نتائج الدراسه التی تم أجراؤها علی ابار المیاه الجوفیه المتواجدة فی الوادی الجدید أن مشکلة المیاه الجوفیه تتلخص فی تواجد الحدید والمنجنیز بها ، فبالنسبة لتواجد عنصر الحدید بآبار الوادی الجدید فقد تبین أنه لا یوجد سوی 2.4% من الأبار المدروسة (عددها 394 بئر) وقعت فی الحد الآمن للشرب وأن 42.8% من الآبار المدروسة وقعت فی الحد الآمن لاستخدامها فی طرق الری الحدیثة. أما بالنسبة لتواجد عنصر المنجنیز بآبار المیاه الجوفیه فقد اتضح أن 89.8% من الآبار المدروسة فی الحدود الآمنه للشرب ولا یوجد مشکلة منجنیز بالنسبة لمیاه الری، أما بالنسبة للعناصر الآخری الذائبة فلا یوجد بها مشکلة فکلها تقع فی الحدود المسموح بها بالنسبه للشرب والری.}, keywords_ar = {امکانيات، ملاءمة، التقييم، المياه الجوفية، الوادي الجديد، الصحراء الغربية، والتحليل الکيميائي، الأنيونات والکاتيونات والمعادن الثقيلة، الحديد، المنغنيز، مجموع المواد الصلبة الذائبة (TDS),إمکانيات المياه الجوفية وصلاحيتها للشرب والزراعة في الوادي الجديد، الصحراء الغربية، مصر}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_636.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_636_e804ae2255d7345876380029c52985ac.pdf} } @article { author = {}, title = {Land Use Change Detection using RS Data and GIS Application A case study Aswan Governorate}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {125-143}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2014.637}, abstract = {The Egyptian government and the private sector in Aswan are interested in developing Aswan governorate, which represents a large future sustainable zone for different types of land use including agricultural, urbanization, wastewater disposal, landfill and industrial sites. The governorate area is about 62726 km². However, the inhabited area does not exceed 2%. The current study focus on the analysis of the land use changes in the area since 1986 till 2003, by using modern techniques, which include RS data and GIS programs. The results showed that there were obvious changes in land use in the study area of 46382.25 km², since 1986 till 2003 where it was found a lack of arable land as much as 445.25 km² (0.96% of the study area) and a shortage of the desert lands as far as 1752.86 km² (3.78%). On the other hand, the urbanized area increased by 2571.39 km² (5.54%). These lands were utilized for building and other activities. The results also showed that although the reclaimed area increased but the old agricultural land changed to other uses such as building construction and other activities. This was clarified by producing maps showing the changes in land use.}, keywords = {RS,GIS,Land use map,Change Detection,Aswan Governorate}, title_ar = {رصد التغیر فى إستخدام الاراضى بإستخدام بیانات الاستشعار عن بعد وتطبیقات نظم المعلومات الجغرافیه ـ دراسة حالة محافظة أسوان}, abstract_ar = {أخذت محافظة أسوان فى الوقت الحالى الاهتمامات الجادة من جانب الحکومة المصریة وکذلک المجتمع المدنى لدفع عملیىة التنمیة فى أسوان. حیث تعتبر محافظة أسوان من أهم المناطق المؤهلة للتنمیة المستدامة المستقبلیة فى العدید من المشروعات الکبرى ومن أهمها التنمیة الزراعیة, المدن السکنیة, مشروعات الصرف الصحى والمخلفات الصلبة, وکذلک المشروعات الصناعیة, وتقدر مساحة المحافظة بحوالى 62726 کیلو متر مربع لکن النسبة المئویة للمساحة المأهولة منها لا تتجاوز 2%. ترکز الدراسة الحالیة على دراسة التغیرات الحادثة فى إستخدامات الاراضى بالمحافظه منذ عام 1986 وحتى عام 2003 وذلک بالاعتماد على إستخدام التقنیات الحدیثة مثل تقنیات الاستشعار عن بعد ونظم المعلومات الجغرافیة . وقد بینت نتائج هذه الدراسة أن هناک تغیرات واضحة فى إستخدامات الاراضى منذ عام 1986 وحتى عام 2003 فى منطقة الدراسة البالغ مساحتها 46382٫25 کیلو متر مربع . حیث تبین نقص فى الاراضى الزراعیة بحوالى 445٫25 کیلو متر مربع (بنسبة 0٫959 % من المساحة الکلیة لمنطقة الدراسة ) ونقص فى مساحة الاراضى الصحراویة بقدر 1752٫86 کیلو متر مربع ( بنسبة 3٫779%) ویرجع ذلک الى زیادة مساحات الاراضى المستخدمة فى البناء والإستخدامات الاخرى مثل الطرق والمبانى السکنیة والخدمیة ومشروعات الرى والصرف بمقدار 2571٫39 کیلو متر مربع ( بنسبة 5٫543%) وهذه النتائج بینت أنه بالرغم من انه تم إستصلاح مساحات جدیدة من الاراضى فى الصحراء والودیان إلا أن مساحات الاراضى الزراعیة القدیمة تغیرت الى إستخدامات أخرى فى إقامة المبانى والإستخدامات الاخرى المختلفة خلال تلک الفترة . وتم توضیح هذه التغیرات بإنتاج خرائط إستخدامات الاراضى والتغیرات الحادثة فیها .}, keywords_ar = {RS ونظم المعلومات الجغرافية,واستخدام الأراضي خريطة,والکشف عن التغيير,محافظة أسوان}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_637.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_637_24157a7f3c156f568a8536e0a7f710db.pdf} } @article { author = {}, title = {An Economic Study of Consumption Patterns of Cereals, Bread in Egypt}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {144-162}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2013.638}, abstract = {Study aimed to know relative importance annual expenditure of the family to each of the groups of food, on the one hand, and cereals, bread in the countryside was attended by Egypt, on the other hand, as well as the study of contrast relative importance of cereals, bread in Egypt attended the countryside between research income, expenditure and consumption during years of study groups on the one hand, compounded by the other hand. and then to know the relationship between the average expenditure on the group of cereals, bread overall consumer spending and the size of the family, on the one hand, compared to patterns of consumption goods that group in all of Egypt attended the countryside on the other.. The study found the following results: - that spending on food and drink and reached about what about 40% in urban areas, and more than 50% in the rural area of Inter consumer spending annual household, any that the bulk of consumer spending annual household}, keywords = {Rural-grain bread-and-economic study consumer patterns}, title_ar = {دراسة اقتصادیة للأنماط الاستهلاکیة لمجموعة الحبوب والخبز فی مصر}, abstract_ar = {الاستهلاک عبارة عن استخدام السلع والخدمات مباشرة وبصفة نهائیة لإشباع حاجات الأفراد، أی أن الاستهلاک ما هو إلا تجسید للمنافع الاقتصادیة المتولدة من الإنتاج، وهو الهدف الربی لجمیع الأنشطة الاقتصادیة، فالنشاط الاقتصادی لیس هو النهایة إنما هو الوسیلة لتحقیق غایة، وهى الاستهلاک، فالغرض من الأنشطة الاقتصادیة هی إشباع رغبات المستهلکین، والمستهلک هو الذی یدفع السعر ویقود الإنتاج، فالإنسان ینتج لیستهلک، وینتج ما یستهلک، ویستهلک ما ینتج، والتأثیر بین الإنتاج والاستهلاک متبادل، وهذا التبادل أن کان حسنا أو سیئا هو أساس العلة الاقتصادیة.(1) والاستهلاک لیس مشکلة فردیة إنما هو مشکلة اجتماعیة لان ما یستهلکه الفرد یتوقف علی مدی ما یستهلکه الآخرون. إذ إننا نقلد الآخرین کثیرا فی هذه الناحیة ولا نحب أن نکون شاذین بالنسبة لما یستهلکه الآخرون ویعرف الاقتصاد الاستهلاکی بأنه العلم الذی یهتم بدراسة إدارة الموارد الاقتصادیة لإشباع الحاجات الإنسانیة.(2) (1) زکی محمود شبانه، (دکتور)، التسویق الزراعی-المعالم الرئیسة فی الاقتصاد والتسویق الزراعی،دار المعارف بمصر، الطبعة الثانیة، اسکندریة1964، ص 75. (2) نفس المرجع السابق.  }, keywords_ar = {الريف-الحبوب والخبز-دراسة اقتصادية-الانماط الاستهلاکيه}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_638.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_638_aea0df0ae655a1eb3a942db324fb2a0b.pdf} } @article { author = {}, title = {An Economic Study of the Most Important Food Crops used in Biofuel Production Globally}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {163-180}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2014.639}, abstract = {Biofuel is extracted from plants as ethanol transparent colourless liquid characterized with special odour and speed great flare. The present research problem represents in the global demand for agricultural food products where grains is the most important specially wheat, corn, sugar crops and vegetable oils used for extract ethanol and biodiesel. This global demand is the most important factor supporting the upward trend in prices; especially the two largest producers and exporters of these grains are the United States and Brazil.  }, keywords = {Biofuel-food crops-economic study}, title_ar = {دراسة اقتصادیة لأهم المحاصیل الغذائیة المستخدمة فى انتاج الوقود الحیوى عالمیا}, abstract_ar = {أتجهت دول العالم المتقدم وخصوصاً الصناعیة منها للبحث عن مصادر جدیدة وآمنة للطاقة لأن المصادر التقلیدیة المستخدمة حالیاً سوف تنضب یوماً ، وفی نفس الوقت ینتج عن هذا الإتجاه ارتفاع أسعار بعض المحاصیل الغذائیة مثل القمح و الذرة والسکر وفول الصویا. وإنتاج الوقود الحیوی لیس السبب الوحید لارتفاع أسعار السلع الغذائیة، لکنه یلعب دورا رئیسیا فی ظهور هذه الأزمة، وعلى الدول الغنیة أن تعی مسئولیاتها وأن تضع برامج طویلة المدى لمساعدة الدول الفقیرة على مواجهة هذا الخطر غیر المقبول فی العالم الحدیث. والوقود الحیوی هو وقود مستخرج من النباتات فهو الإیثانول ذلک السائل الرائق الذی لا لون له، ویتمیز برائحة ممیزة، وسرعة اشتعال کبیرة، واعتبر خبراء الغذاء بالأمم المتحدة أن اتجاه الدول الکبرى إلى تحویل المحاصیل الزراعیة إلى وقود حیوی نظراً لارتفاع أسعار النفط عالمیاً، یعتبر سبباً رئیسیاً فی تفجر موجة الغلاء فی العالم، فقد ارتفعت أسعار المحاصیل الزراعیة إلى الضعف خلال السنوات الثلاث الماضیة لتصل إلى أعلى معدلاتها منذ قرن خلال العام الماضی. وأدت هذه الزیادات الرهیبة فی الأسعار إلى غضب الدول الفقیرة التی لا یکفیها إنتاجها المحلی من السلع الداخلة فی إنتاج الوقود الحیوی، بل تضطر إلى الاستیراد من الدول الکبرى لسد حاجتها من الغذاء([1]).  }, keywords_ar = {الوقود الحيوى-المحاصيل الغذائية-دراسة اقتصادية}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_639.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_639_1ee043a92d55a50813b885e1b71d1a15.pdf} } @article { author = {}, title = {Some Features of Marketing Date Palm in New Valley Governorate}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {181-196}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2014.640}, abstract = {Despite the importance of dates crop in the province of New Valley, which is the main crop in the province, but it was noted that this crop is hampered by a set of problems related to aspects of the marketing face wholesalers and retailers. So it was necessary to identify some features of marketing for the dates crop in the New Valley Governorate in addition to the problems that hinder the marketing of dates from the viewpoint of wholesalers and retailers and proposals of the advancement of this important crop, as well as to identify marketing channels (vein marketable) used in marketing dates New Valley Governorate.}, keywords = {Balah-New Valley-marketing features}, title_ar = {بعض الملامح التسویقیة للبلح فى محافظه الوادى الجدید}, abstract_ar = {بالرغم من أهمیه محصول البلح فى محافظه الوادى الجدید والذى یعتبر المحصول الرئیسى فى المحافظه الا أنه لوحظ أن هذا المحصول تعوقه مجموعه من المشکلات المتعلقه بالجوانب التسویقیه التى تواجه تجار الجمله والتجزئة .لذلک کان من الواجب التعرف على بعض الملامح التسویقیة لمحصول البلح فى محافظة الوادى الجدید بالاضافة الى المشکلات التى تعوق تسویق البلح من وجهة نظر تجار الجملة والتجزئة  ومقترحات النهوض بهذا المحصول الهام , وکذلک التعرف على القنوات التسویقیة ( المنوال التسویقى ) المتبعة فى تسویق البلح بمحافظة الوادى الجدید . وقد أعتمدت الدراسه فى تحقیق اهدافها على البیانات الاولیة التى تم جمعها من خلال استمارتى استبیان احداها لتجار الجملة والآخرى لتجار التجزئة ، وشملت العینة على أختیار 58 تاجر جملة ، 24 تاجر تجزئة , وقد استخدم الاسلوب الوصفى من خلال تلخیص ووصف مجموعة البیانات والنتائج التى امکن الحصول علیها , وقد توصلت الدراسة الى العدید من النتائج التى فى ضؤها توصى  بضرورة التعرف على صفات الجودة والملاحظات التى یحتاجها المستهلک فى السوق الداخلى والخارجى وضرورة الاهتمام بعملیات تصنیع وتعبئة وتغلیف ثمار البلح ، والعمل على تشجیع الاستثمار فى هذا المجال واطلاق حریة خروج البلح والغاء رسوم الخروج من المحافظة .}, keywords_ar = {البلح-الوادى الجديد-الملامح التسويقيه}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_640.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_640_5bd993be2a150f80fa162a02dd071ef5.pdf} } @article { author = {}, title = {Economic Study for Investment and Efficiency of Commodity Sectors in Egypt}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {197-216}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2014.641}, abstract = {This research aims to set some lights on the development of the national investments (pubic and private) and its distribution between the commodity sectors in Egypt, during the period from 2001/2002 – 2011/2012. The study found that there is a continuous decrease in the agricultural investments. Inspite of this the income from agricultural sector is more than that estimated from the other commodity sectors and realized high efficiency. In this position the study recommends to redistribute the national investments between the economic sectors as well as increase the agricultural investments to realize real development in the Egyptian agriculture and at the national economy in general.}, keywords = {Investment-economical-study of the efficiency of the commodity sectors}, title_ar = {دراسة اقتصادیة للاستثمار وکفاءة القطاعات السلعیة فی مصر}, abstract_ar = {تعتبر الإستثمارات والقدرة علی توفیرها بالقدر المطلوب فی کل القطاعات الأقتصادیة الإنتاجیة والخدمیة أحد المحددات الهامة لإمکانیة تنفیذ طموحات وتطلعات الدول النامیة نحو تنفیذ برامج ومشروعات التنمیة الاقتصادیة والإجتماعیة وبالتالی نجاح الدولة فی تحقیق الإستقرار بها والرقی بمستوی معیشة شعبها. وبالرغم من المکانة الإستراتیجیة لقطاع الزراعة فی کل الدول المتقدمة والنامیة علی حد سواء. إلا أنه من الملاحظ فی مصر أن قطاع الزراعة یبدو أنه غیر محفز للاستثمار بالمقارنة بباقی القطاعات الاقتصادیة کالصناعة والتجارة والتشیید والبناء وذلک لانخفاض العائد المحقق منه، حیث أنه لا یحقق عائداً مجزیاً للمنتجین الزراعیین وبما یمکنهم من تحقیق مدخرات یمکن استثمارها بالتوسع أو التطویر فی النشاط الزراعی بصفة عامة. هذا بالإضافة إلی ارتفاع عنصر المخاطرة أو اللایقین الذی یتلازم مع طبیعة الإنتاج الزراعی وذلک لشدة تأثره بالتغیرات فی الظروف الطبیعیة والمناخیة الدائمة التغیر بشدة وضخامة حجم الاستثمارات اللازمة وطول دورة رأس المال الملازم لعملیات الاستصلاح والاستزراع للأراضی الجدیدة والصحراویة بما لا یحقق عائد مشجع فی الفترة الزمنیة القصیرة، وکذلک توالی ارتفاع أسعار مستلزمات الإنتاج الزراعی نتیجة لرفع الدعم عنها وتحریر أسعارها وارتفاع تکالیف العمالة الزراعیة وکذلک رفع القیمة الإیجاریة الزراعیة مما أنعکس أثره علی ارتفاع تکالیف الإنتاج الزراعی بإستمرار وتدنی صافی العائد الفدانی بالرغم من تحریر أسعار بیع الحاصلات الزراعیة. هذا ما جعل الغالبیة العظمی من الزراع غیر قادرین علی تحقیق دخول مناسبة تحقق لهم مدخرات یمکن أن توجه للتوسع فی النشاط الزراعی بتوجیه الاستثمارات له.}, keywords_ar = {الاستثمار-دراسة اقتصاديه-کفاءة القطاعات السلعيه}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_641.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_641_f55f9f3efec5c1f05fe72c45f2f246e2.pdf} } @article { author = {}, title = {Spatial Differences in the Egyptian Television Agricultural Programmes Map and Analyzing these Programmes Using SWOT Analysis}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {217-231}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2013.642}, abstract = {The main objectives of this study are to know: (a) spatial differences in the Egyptian agricultural television programmes, and (b) analyzing these programmes using SWOT analysis. In order to achieve the first objective, all agricultural television programmes addressed through the basic and different local channels during the year 2012 were determined. In order to achieve the second objective, a survey was carried out on a group of 51 academic and professional experts in agricultural extension and information. Results showed that only five agricultural television programmes were addressed through the basic and local channels. Results also showed that the frequency and the period of time of these programmes were limited. Spatial differences among different regions were found. Strengths, weaknesses, opportunities, and threats were determined. The study concluded that further research is needed to evaluate priorities of these SWOT factors in order to put a better strategic plan for the television agricultural programmes in the Egyptian television.}, keywords = {Four-analysis method ((SWOT Analysis- differences spatial-Egyptian TV-agricultural programs}, title_ar = {الإختلافات المکانیة فى خریطة البرامج الزراعیة فى التلیفـزیون المصرى وتحلیل تلک البرامج بإستخدام أسلوب التحلیل الرباعى ( (SWOT Analysis}, abstract_ar = {یهدف هذا البحث إلی التعرف على الإختلافات المکانیة فى خریطة البرامج الزراعیة فى قنوات التلیفزیون المصرى وتحلیل تلک البرامج بإستخدام أسلوب التحلیل الربـاعى (SWOT Analysis) . وأجرى البحث علی جمیع البرامج الزراعیة بقنوات التلیفزیون المصرى الرئیسیة والإقلیمیة خلال أربع دورات برامجیة لعام 2012 م. واعتمد البحث علی بیانات أولیة تم الحصول علیها من مجموعة من الخبراء ذوى الخبرة الأکادیمیة والمهنیة ذات الصلة بالإعلام الزراعى التلیفزیونى ، وبیانات ثانویة تم الحصول علیها من مصادر مختلفة، وتم إعداد خریطة مکانیة توضح الإختلافات المکانیة للبرامج الزراعیة بمختلف القنوات التی تضمنها البحث . وتشیر نتائج البحث إلی قلة عدد البرامج الزراعیة بمختلف قنوات التلیفزیون المصرى خلال الدورات البرامجیة الأربعة لعام 2012 م. وهذه البرامج هى الفقرة الزراعیة ببرنامج صباح الخیر یا مصر على القناة الأولى وبرنامج سر الأرض الذى یبث على خمسة قنوات إقلیمیة وهى قناة الدلتا وقناة الأسکندریة وقناة القنال وقناة الصعید وقناة طیبة. وبرنامج حبة خیر على قناة الدلتا، وبرنامج الأرض الطیبة على قناة القنال، وبرنامج المجلة الزراعیة على قناة الصعید، وبرنامج أرض طیبة علی قناة طیبة. کما أسفرت النتائج أیضا على وجود إختلافات مکانیة بمختلف القنوات من حیث الفترة الزمنیة للبرامج والمحافظات التى تخدمها کل قناة بالإضافة إلی جملة الزمام المنزرع بکل إقلیم، فأعلى فترة زمنیة مخصصة للبرامج الزراعیة کانت بقناة القنال وهى 400 دقیقة فى الشهر تلیها قناة طیبة ثم قناة الصعید ثم القناة الأولى ثم قناة الأسکندریة وأخیرا ً قناة الدلتا . کما أسفرت النتائج أیضا ومن خلال تطبیق أسلوب التحلیل الرباعى ( (SWOT Analysis على بیانات البحث المیدانى الذى تم إجراؤه بإستخدام الاستبیان عن إستخلاص عدد من نقاط القوة والضعف والفرص والتهدیدات فى البرامج الزراعیة فى قنوات التلیفزیون المصرى طبقاً لرؤى المبحوثین من الخبراء والباحثین فى مجال الإعلام والإرشاد الزراعى.}, keywords_ar = {أسلوب التحليل الرباعى ( (SWOT Analysis-الاختلافات المکانيه-التليفزيون المصرى-البرامج الزراعيه}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_642.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_642_f716eff44d87264e99ad9c395df4f4d3.pdf} } @article { author = {}, title = {Selection for Grain Yield in Bread Wheat (Triticum aestivum L.) Under Normal and Heat Stress Conditions}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {1-18}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2013.731}, abstract = {The objective of the present work is to study the efficiency of pedigree selection in improving grain yield under normal and late planting dates. Two cycles of selection were completed under each date on the F3 and F4-generations. The F5 selected families under normal and late planting were evaluated under both conditions. The genotypic variance was slightly less than the phenotypic variance under both dates and generally decreased from the base population (F3) to the F5-generation. Broad sense heritability estimates for grain yield/plant under normal and heat stress conditions were 81.76 and 75.04% after two cycle's selection, respectively. The realized heritability under normal date was 49.47 and 70.98% compared to 40.90 and 53.92% under heat stress after C1 and C2 respectively. The average observed gain from selection under normal and late planting groups, evaluated under normal planting date showed significant difference in grain yield from the bulk sample by 13.08 and 3.36%, and from the better parent by 25.04 and 15.04%, respectively. Under late planting date, the observed gain showed significant difference (P<0.01) of 6.73 and 7.78%, from the bulk sample and 16.05 and 22.10% from the better parent, respectively. Selection for grain yield under normal planting date evaluated under both dates, increased sensitivity of the selected families, while selection at late planting date, decreased the sensitivity. }, keywords = {Heat stress-optimal conditions-wheat bread-election}, title_ar = {الإنتخاب لمحصول الحبوب فى قمح الخبز( تریتیکم أسیتیفم ل.) تحت الظروف المثلی وظروف الاجهاد الحرارى}, abstract_ar = {یهدف هذا البحث إلى دراسة کفاءة الانتخاب المنسب فی تحسین محصول الحبوب/للنبات تحت ظروف میعادى الزراعة الأمثل والمتأخر. بعد دورتین من الانتخاب تحت میعادی الزراعة الأمثل والمتأخر للعشیرة القاعدیة والجیل الرابع للهجین (جیزة 168 × أنزا). وفى السنة الثالثة تم تقییم منتخبات المیعاد الأمثل والمتأخر تحت ظروف البیئتین. وکان مقدار التباین الوراثى أقل قلیلا من التباین المظهرى تحت ظروف البیئتین، وانخفض تدریجیا من الجیل الثالث الى الجیل الخامس. وکانت کفاءة التوریث بالمعنى الواسع لصفة محصول النبات تحت میعاد الزراعة الأمثل  81.76 و75.04 % ، على الترتیب. کما کانت کفاءة التوریث الفعلیة تحت میعاد الزراعة الأمثل 49.47 و 70.98% مقابل 40.90 و 53.92% تحت تاثیر الحرارة  للدورة الأولی والثانیة علی الترتیب. وقد أظهرت التراکیب الوراثیة المنتخبة ضمن المجموعة الاولى (المیعاد الأمثل) والمجموعة الثانیة ( المیعاد المتأخر) والتى جرى تقییمها تحت میعاد الزراعة الأمثل زیادة معنویة جدا بالنسبة للعینه العشوائیة بمقدار 13.08 و 3.36% و بمقدار 25.04 و 15.04% بالنسبة للاب الامثل على الترتیب. وعند  تقییم المنتخبات تحت میعاد الزراعة المتأخر أظهرت منتخبات المجموعة الأولى (المیعاد الأمثل) والمجموعة الثانیة (المیعاد المتأخر)  زیادة معنویه لمحصول الحبوب بمقدار 6.73% و 7.78% بالنسبة للعینة العشوائیة و بمقدار 16.05 و 22.10 % بالنسبة للاب الافضل على الترتیب. وتشیر النتائج إلی أن الانتخاب لمحصول الحبوب فى میعاد الزراعة الأمثل أدى الى زیادة حساسیة العائلات المنتخبة، بینما کانت العائلات المنتخبة اقل حساسیة للظروف البیئیة فى نهایة الموسم.}, keywords_ar = {الاجهاد الحرارى-الظروف المثلى-قمح الخبز-الانتخاب}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_731.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_731_96d061a7993db8ef7ba23dfe76cd6ed8.pdf} } @article { author = {}, title = {Effect of Incubation Temperature on the Production of Fungal Cellulases}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {19-29}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2013.764}, abstract = {This study was aimed to investigate the optimum incubation temperature for cellulases production by Aspergillus niger AUMC 8485, Aspergillus flavus AUMC 8534 and Emericella nidulans AUMC 8581. The obtained results showed that, the optimum incubation temperature for cellulases production as measured by cup-plate clearing zone technique was 355 C for all the studied species. The diameter of clearing zone was 22.0, 24.5, 26.0 mm for Aspergillus niger, Aspergillus flavus and Emericella nidulans, respectively. In case of  exo –D-1,4 gluconase (FP-ase) production, the highest enzymatic activity was obtained at 355 C by all the studied fungal species. Meanwhile, the highest specific activity was recorded at 405 C for A. niger and at 355 C for A. flavus and E. nidulans. At the same time, the optimum incubation temperature for endo- ß- D-1,4 gluconase (CMC-ase) production was recorded at 405 C for A. niger and E. nidulans, and at 35 5 C for A. flavus. The highest CMC-ase specific activity was observed at 405 C for all the studied strains. The maximum amount of reducing sugars found in the culture filtrate at 355 C for A. niger, and at 405 C for A. flavus and E. nidulans. Also, the highest amount of soluble protein was recorded at 355 C for A. niger and at 305 C for A. flavus and E. nidulans}, keywords = {Cellulases,Temperature,Aspergillus niger,Aspergillus flavus,Emericella nidulans}, title_ar = {تأثیر درجة حرارة التحضین على انتاج انزیمات السلیولیز الفطریة}, abstract_ar = {تهدف هذه الدراسة الى اختبار وتحدید درجات حرارة التحضین المثالیة لإنتاج انزیمات السلیولیز بواسطة فطریات Aspergillus niger AUMC 8485,   Aspergillus flavus AUMC 8534 و Emericella nidulans AUMC 8581. وقد أوضحت النتائج المتحصل علیها أن درجة الحرارة المثلى لإنتاج انزیمات السلیولیز کانت 35 5م لکل الأنواع محل الدراسة والتی قدرت بطریقة الأطباق المصبوبة حیث کان قطر الهالة الشفافة هو 22.0 ,  24.5 , 26.0مم لکل من A. niger , A. flavus و E. nidulans على التوالى. بالنسبة لإنتاج انزیم exo-D-1,4-gluconase کان أعلى نشاط انزیمی له عند 35 5م بواسطة کل السلالات الفطریة, أما بالنسبة لأعلى نشاط نوعی للإنزیم فقد أنتج عند 40 5م بواسطة فطر A. niger وعند 35 5م بواسطة کل من A. flavus و E. nidulans. فی نفس الوقت سجلت درجة الحرارة المثلى لإنتاج انزیم endo-D-1,4-gluconase عند 40 5م لکل من A. niger و E. nidulans وعند 35 5م لفطر A. flavus . أعلى نشاط نوعی لانزیم endo-D-1,4-gluconase قدر على 40 5م لکل السلالات محل الدراسة. أعلى إنتاجیة من السکریات المختزلة فی مرشح المزرعة کانت عند 35 5م لفطر A. niger وعند 40 5م لکل من A. flavus و E. nidulans. کذلک سجلت أعلى انتاجیة من البروتین الذائب عند 35 5م لفطر A. niger وکانت عند 30 5م لکل من A. flavus و E. nidulans.}, keywords_ar = {}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_764.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_764_f02181c551c660faf5c35d01745dfade.pdf} } @article { author = {}, title = {Studies of Clarification of Final Beet Molasses using Charcoal}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {30-42}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2013.765}, abstract = {Beet sugar molasses studied in this investigation were kindly provided from  Delta Sugar Factory, Kafr El-sheikh governorate , Egypt. During the 2011 working season. Samples of the molasses were analyzed for the following : Brix , sugar , purity , non-sugar , ash , organic non-sugar , as well as relations between analytical values characterizing beet molasses . Molasses solutions of different concentrations were clarified using charcoal. The obtained results illustrated the following conclusions: 1- Refractive index was greater accuracy in measuring the soluble solids content in molasses . 2- Approximate analysis of beet molasses were : Brix 80.20 - 81.61 , sucrose 48.36 - 49.56 , ash 12.11 - 12.35 and organic non-sugar 18.48 - 20.89 % . 3- Betaine was the most abundant nitrogenous compound found in molasses (3 – 4 %) . 4- The non-sucrose carbohydrate of molasses consist of invert sugar , usually less than 1% in molasses . 5- Other nitrogen free organic impurities in beet molasses were the acids (lactic , citric , malic , acetic and others) . 6- Best results were obtained with solution of 300 gm of beet molasses per liter and 10% of activated carbon (charcoal per 100 gm of beet molasses) .}, keywords = {Drasat- beet,alvhm}, title_ar = {دراسات فی ترویق مولاس البنجر بإستخدام الفحم}, abstract_ar = {تم الحصول على مولاس سکر البنجر المستخدم فی هذه الدراسة من مصنع الدلتا للسکر، محافظة کفر الشیخ ، مصر خلال موسم تشغیل2011 ، وقد تم إجراء التحلیلات لعینات المولاس: البرکس، و%السکر، والنقاوة، المواد الغیر سکریة العضویة، الرماد ،المواد غیر السکریة، وکذلک إیجاد العلاقات بین القیم التی تمیز تحلیلات مولاس البنجر. کذلک تم معاملة ترکیزات مختلفة من المولاس بواسطة الفحم المنشط . وقد تم الحصول على الاستنتاجات التالیة :- 1- یعتبر الرفراکتومیتر من اهم الأجهزة من حیث الدقة فی قیاس محتوى المواد الصلبة الذائبة فی مولاس البنجر. 2-  التحلیل التقریبی لمولاس البنجر هو: برکس   80.20 - 81.61، والسکروز 48.36 - 49.56، الرماد 12.11- 12.35, والمواد العضویة الغیر السکریة.48 18- 20.89 %. 3- البیتان هو المرکب الأکثر وفرة فی المواد النیتروجینیة و قد وجد بنسبة3 – 4   %. 4- المواد الکربوهیدراتیه غیر السکروز تتکون من سکریات محولة عادة أقل من1 %فی المولاس. 5- المواد غیر النیتروجینیة الأخرى والعضویة الحرة فی مولاس البنجر هی الأحماض العضویة مثل حامض الستریک ، اللاکتیک ، المالیک، الخلیک وغیرها. 6- تم الحصول على احسن نتائج بإستخدام محلول مکون من300 جرام مولاس مخفف إلى لتر ومعاملته بواسطة 10% فحم منشط .}, keywords_ar = {دراسات- البنجر,الفحم}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_765.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_765_5ed41a2573f6dbb68d3aa0d2df3ca5a3.pdf} } @article { author = {}, title = {Physico-Chemical Properties, Fatty Acids Content, Oxidative Stability and Antioxidant Activity of some Virgin Olive Oil Cultivars}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {43-55}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2013.766}, abstract = {The present study was carried out on virgin olive oil extracted from four olive cultivars namely: Chemlali, Kronaki, Frantoio and Pecual in an attempt to shed light upon physical and chemical properties of olive oils, assessment of fatty acids composition, oxidative stability of extracted oils, antioxidant activity, as well as fractionation of unsaponifiable matter by gas liquid chromatography. The main results revealed that: 1-     Chemlali fruits had the highest oil content (47.20%). Meanwhile, Pecual fruits recorded the lowest oil content (35.4%). 2-     Chemlali oil recorded low acid value (0.738%). Meanwhile, Kronaki, Frantoio and Pecual samples recorded the highest values (0.845, 0.828 and 0.860%; respectively). 3-     Iodine value of studied samples ranged from 82.5 to 86.5 for Chemlali and Kronaki cultivars; respectively. 4-     Chemlali oil recorded the highest value of peroxide value (10.98 meq/kg). Meanwhile, the lowest value was was recorded Frantoio oils (8.77 meq/kg). 5-     Kronkai oil recorded the highest percentage of unsaponifiable matter (1.84%), the lowest value was recorded for Pecual oil (1.36%). 6-     Kronaki cultivar oil recorded the highest oxidative stability (26.20 hr.), followed by Chemlali, Frantoio and Pecual (23.80, 21.60 and 19.40 hr.; respectively). 7-     Oleic acid was the most predominant unsaturated fatty acid in all studied samples, followed by linoleic acid. Meanwhile, palmitic acid was the major saturated fatty acid. 8-     The studied virgin olive oils recorded the highest value of antioxidant activity in sunflower oil in comparison with synthetic antioxidant (BHT). Sterol fraction represented about 29.60, 29.84, 29.45 and 29.05% of the total unsaponifiable matters of Chemlali, Kronaki, Frantoio and Pecual olive cultivar oils; respectively. Among the sterol components, b-sitosterol was the predominant component in all studied samples}, keywords = {Virgin olive oil,oxidative stability,Antioxidant activity,fatty acids}, title_ar = {الزیتون}, abstract_ar = {أجریت الدراسة علی الزیوت المستخلصة من أربعة أصناف من ثمار الزیتون وهی الشملالی ، الکروناکی، الفرانتیو ، البیکوال. وقد تمت الدراسة لمقارنة الأصناف من حیث الخواص الطبیعیة والکیمیائیة للزیوت البکر المستخلصة ، بالإضافة إلی ترکیب الأحماض الدهنیة باستخدام التحلیل الکروماتوجرافی الغازی ، وکذلک دراسة الثبات الأکسیدی للزیوت المستخلصة باستخدام جهاز الرانسیمات، والنشاط المضاد للأکسدة مقارنة بمضادات الأکسدة الصناعیة. بالإضافة إلی ترکیب المواد غیر المتصبنة باستخدام جهاز التحلیل الکروماتوجرافی الغازی. وقد توصلت النتائج إلی ما یلی: 1- سجلت ثمار الشملالی أعلی نسبة من الزیت (47.20%)، بینما سجلت ثمار البیکوال أقل نسبة من الزیت (35.40%). 2- سجلت ثمار الشملالی أقل نسبة من الحموضة (0.738%) بینما کانت نسبة الحموضة (0.845، 0.828 ، 0.860%) فی أصناف الکروناکی ، الفرانتیو ، البیکوال، علی التوالی. 3-  کانت قیم الرقم الیودی تتراوح بین 82.50 للصنف الشملالی ، 86.5 للصنف الکروناکی. 4- سجل الزیت المستخلص من الصنف الشملالی أعلی قیم لرقم البیروکسید 10.98 (مللی مکافئ/کجم زیت) ، بینما کان أقلها فی الصنف الفرانتیو 8.77 (مللی مکافئ/کجم زیت). 5- کانت أعلی نسبة للمواد غیر المتصبنة فی الزیت المستخلص من الصنف کروناکی (1.84%)، بینما کانت أقل نسبة فی الزیت المستخلص من الصنف بیکوال (1.36%). 6- سجل الزیت المستخلص من الصنف کروناکی أعلی قیمة للثبات الأکسیدی (26.2 ساعة) یلیها کل من الشملالی ، الفرانتیو ، البیکوال حیث سجلت 23.8 ساعة ، 21.60 ساعة ، 19.4 ساعة، علی التوالی. 7- استبان من نتائج ترکیب الأحماض الدهنیة أن حامض الأولییک هو الحامض الدهنی غیر المشبع السائد فی جمیع الأصناف المدروسة ویلیه حامض اللینولییک. بینما کان حامض البالمتیک هو الحامض الدهنی المشبع السائد فی جمیع الأصناف المدروسة. 8- أوضحت النتائج أن الزیوت المستخلصة من ثمار الزیتون ذات نشاط مضاد للأکسدة مرتفعاً مقارنة بمضادات الأکسدة الصناعیة وذلک لمحتواها المرتفع من المواد الفینولیة. 9- أوضحت نتائج التحلیل الکروماتوجرافی الغازی للمواد غیر المتصبنة احتواء زیوت الزیتون المستخلصة من الثمار المدروسة علی نسبة مرتفعة من الاستیرولات (29.60% ، 29.84% ، 29.45% ، 29.05%) فی کل من أصناف الشملالی ، الکروناکی ، الفرانتیو ، البیکوال، علی التوالی. وکان مرکب بیتا – سیتوستیرول هو المرکب السائد فی جمیع العینات المدروسة.}, keywords_ar = {نفط الزيتون البکر الممتاز والاستقرار التأکسدي,نشاط مضادات الأکسدة والأحماض الدهنية}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_766.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_766_4ba79a66eb20f83f298888d58e3ab061.pdf} } @article { author = {}, title = {Quality of Deep Frying Oil as Affected By the Type of Foods and Total Frying-Use Time}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {56-66}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2013.767}, abstract = {Some quality parameters included, free fatty acids, peroxide value, iodine value, fatty acid composition as well as degree of color darkening were evaluated for mixed vegetable oil during 16 hours at 180 C° of deep-frying process. Both of potato and chicken were used as frying materials for 10 and 15 min., respectively. The results indicated that, there were gradually increase of free fatty acids and decrease of iodine value with the two types of the used foods with increasing of deep frying process time. Peroxide value, recorded initially an increase, then decreased after 14 and 6 hours of frying process of potato and chicken, respectively. During the deep frying process, the total unsaturated fatty acid content of the used oil was decreased while the total saturated fatty acid content was increased. Darkening degree of the used oil color was increased by increasing the use-time of frying process with slightly high of color darkening in case of chicken compared to that of potato frying.  }, keywords = {Deep-frying oil,Quality parameters- Fatty acid composition- Color- Potato- Chicken}, title_ar = {جودة زیت التحمیر العمیق ومدی تأثیره بنوعیة الطعام وطول فترة الأستخدام}, abstract_ar = {تم تقییم بعض عناصر الجودة (رقم الحامض, رقم البیروکسید, الرقم الیودی, ترکیب الأحماض الدهنیة بالأضافة الی درجة أغمقاق اللون) لزیت نباتی خلیط خلال 16 ساعة من التحمیر العمیق علی 180 م°. واستخدمت شرائح البطاطس وقطع الدجاج لمدة 10 و 15 دقیقة علی الترتیب فی عملیة التحمیر. أوضحت النتائج أن هناک زیادة تدریجیة فی رقم الحامض وانخفاض فی الرقم الیودی للزیت بزیادة فترة استخدام الزیت مع کلا النوعین من الطعام. وسجل رقم البیروکسید ارتفاعا فی الزیت مع بدایة عملیة التحمیر ثم انخفض بعد 14 و 6 ساعات من تحمیر البطاطس والدجاج علی الترتیب. وسجل محتوی الزیت انخفاضا فی محتواه من مجموعة الأحماض الدهنیة غیر المشبعة مع زیادة فی محتواه من الأحماض الدهنیة المشبعة بزیادة فترة استخدامه فی التحمیر. کما زادت درجة أغمقاق لون الزیت المستخدم فی التحمیر بزیادة فترة الاستخدام مع زیادة طفیفة فی درجة اغمقاق اللون فی حالة تحمیر الدجاج مقارنة بتحمیر البطاطس.}, keywords_ar = {النفط القلي العميق,الجودة parameters- الدهنية composition- حمض Color- بطاطس والدجاج}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_767.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_767_32af3721709d8373845856533986dc8b.pdf} } @article { author = {}, title = {Gene Expression and In Vitro Selection for Salinity Tolerance in Peanut Dhuha, S. M., Adel, S. Taghian, Hamdy, M. El-Aref and Bahaa, E. Abd-El-Fatah}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {67-80}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2014.769}, abstract = {Peanut (Arachis hypogaea L.) is considered to be one of the most important edible oil crops in the world as well as in Egypt. In the present study, tissue culture protocol was established in peanut varieties and the in vitro selection was applied to assess the possibility of obtaining salt tolerant peanut plants via tissue culture. In addition, the change in gene expression under salinity stress as revealed by protein pattern analyses was also studied. Callus and shoot regeneration were decreased with the increment of NaCl level from 50 to 150 mM in the culture medium. At higher concentration of NaCl (200mM), the cultured explants turned brown and the few developed calli failed to regenerate shoots or regenerated abnormal shoots with very low frequency in all tested varieties. A total of 1760 embryonated cotyledons from Giza-5, Gregory, Giza-7 and Giza-6 were cultured under selection conditions of salinity stress (150 mM NaCl). The selected and unselected regenerated plants in comparison to their donor parents were tested for salinity tolerance in vitro by culturing on medium supplemented with 0.0 and 150mM NaCl. The selected plants showed significant enhancement in their growth under salinity treatment, as compared with the unselected plants and their donor parents. Salinity stress treatment lead to differential expression of the genetic information in peanut, resulting from changes in gene products, including the synthesis of four new proteins and simultaneously reduced the expression of 8 proteins in the tested varieties. The newly synthesized proteins may play an important role in the mechanism(s) of salt tolerance in peanut.}, keywords = {Peanut,Arachis hypogaea L,in vitro selection,salinity,Gene expression,Protein pattern}, title_ar = {التعبیر الجینی والانتخاب فی الانبوب لتحمل الملحیة فى الفول السودانی}, abstract_ar = {یعتبر الفول السودانی احد المحاصیل الزیتیة الهامة فی العالم وکذلک فی مصر. فی هذه الدراسة تم توطید تقنیة الزراعة النسیجیة فی الفول السودانی وتطبیق طریقة الانتخاب فی الأنبوب لإمکانیة الحصول علی نباتات من الفول السودانی تتحمل إجهاد الملحیة بواسطة الزراعة النسیجیة. وبالإضافة إلی ذلک تمت دراسة التغیر فی التعبیر الجینی تحت إجهاد الملحیة بواسطة تحلیل نماذج البروتینات. حدث انخفاض فی تکوین الکالوس وتکشف الأفرع الخضریة عند زیادة مستوى کلورید الصودیوم فی البیئة من 50  إلى 150 ملی مول . فی الترکیز العالی من کلورید الصودیوم (200 ملی مول) تحولت الأنسجة المنزرعة إلى اللون البنی والقلیل منها تکشف منه أفرع خضریة غیر طبیعیة بأعداد قلیلة جدا فى کل الأصناف المختبرة. تمت زراعة 1760 ورقة فلقیة جنینیة من الأصناف جیزة-5 ، جریجوری ، جیزة-7 ، جیزة-6 تحت ظروف إجهاد الملحیة (150 ملی مول کلورید الصودیوم). وجد ان معدل تکشف النباتات قد انخفض بشدة تحت إجهاد الملحیة مقارنة بمعاملة الکنترول. النباتات المنتخبة والنباتات غیر المنتخبة وآبائها تم اختبارها فی الأنبوب علی بیئة مزارع أنسجة تحتوی (150 ملی مول کلورید الصودیوم) أو لا تحتوی علی کلورید الصودیوم. أظهرت النباتات المنتخبة تحسن معنوی فی نموها تحت معاملة الملحیة مقارنة بالنباتات غیر المنتخبة وآبائها. أدى إجهاد الملحیة إلى حدوث اختلافات فی تعبیر المعلومات الوراثیة فی الفول السودانی ناتجة من تغیرات فی نواتج الجینات والتی اشتملت علی استحداث بناء أربعة بروتینات جدیدة ، و فی نفس الوقت اختزلت تعبیر ثمانیة بروتینات أخرى فی الأصناف المختبرة. البروتینات الجدیدة ربما تلعب دورا هاما فی میکانیکیة تحمل الملحیة فی الفول السودانی.}, keywords_ar = {الفول السوداني,Arachis hypogaea L,في المختبر الاختيار,والملوحة,والتعبير الجيني,نمط البروتين}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_769.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_769_84a0b695e79db38074c70f5e83faabf3.pdf} } @article { author = {}, title = {Effect of Fertilization and Plant Density on Seed and Oil Productions of Nigella sativa, L}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {81-90}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2014.774}, abstract = {A field experiment was carried out in the Experimental Farm of Assiut University during 2010-2011 and 2011- 2012 seasons. The study aimed to obtain the best yield of Nigella sativa L. seeds and volatile oil per experimental  unit(1× 1.5 m )by using three plant densities ; low ( 20-plant∕ plot) , medium(40-plant ∕ plot) and high ( 80-plant ∕ plot ) and four fertilizer treatments; control (without fertilization) , mineral fertilizer (NPK 70kg/fed.) , cattle manure (CM 30 m3∕ fed.) and foliar fertilization TOP STAR (NPK+TE 2g∕ l). The results showed that low plant density increased both of seed yield and volatile oil production per plant followed with medium and high plant density with significant differences in most cases. Using of mineral fertilizer (NPK) considerably increased both of seed yield and volatile oil per Plant compared with unfertilized plants (control). Although same increases resulted with cattle manure and foliar fertilizer the differences were not always significant. During the first and second seasons As yield per feddan, results showed that both of high plant density and mineral NPK fertilizer resulted in considerable higher production in both of seed and volatile oil yields compared with the other treatments. The interaction among plant densities and the different fertilizer treatments showed that the highest yield of both seeds and volatile oil per feddan, generally, resulted with the high plant density accompanied with mineral NPK fertilization.}, keywords = {Nigella sativa plant-density-volatile oil and seed production}, title_ar = {تاثیر التسمید والکثافه النباتیه على انتاجیه البذور والزیت الطیار لحبة البرکه}, abstract_ar = {اجریت التجربه بمزرعه جامعه أسیوط خلال الموسمین 2010-2011 , 2011-2012 على نبات حبة البرکه وکان الهدف هو الحصول على أعلى محصول من البذور والزیت الطیار بدراسه ثلاث معاملات مختلفه من الکثافه النباتیه : منخفضه ( 20 نبات ), متوسطه (40 نبات) , عالیه ( 80 نبات ) وذلک لوحده المساحه بالتجربه (1 × 1.5 م2 ) وکذلک أربع معاملات سمادیه تشمل : معامله مقارنه )بدون تسمید(, السماد المعدنى (ن فوبو بمعدل 70 کجم ∕ فدان ) , سماد الماشیه ( 30 م3/ فدان ) , السماد الورقى  توب ستار(ن فو بو+ عناصر صغرى بمعدل 2 جم ∕ لتر ). وقد اوضحت نتائج المعاملات ما یلى : - أن الکثافه النباتیة المنخفضه أعطت أعلى انتاج لکل من البذور والزیت الطیار کمتوسط للنبات الواحد یلیها الکثافه النباتیه المتوسطه ثم العالیه وکانت الفروق  معنویه فى معظم  الحالات.  أن استعمال السماد المعدنى ن فو بو أعطى أعلى انتاج لکل من البذور والزیت الطیار کمتوسط للنبات الواحد وکانت  الفروق معنویه بالمقارنه بالنباتات التى لم یضاف الیها اسمده . بالرغم ان سماد الماشیه اعطى بعض الزیاده الا ان الفروق لم تکن مؤکده -بالنسبه لمحصول الفدان اظهرت النتائج ان کل من الکثافة النباتیه العالیه والتسمید  المرکب ن فو بو اعطى اعلى انتاج من کل من  البذور والزیت الطیار وکانت الزیاده مؤکده بالمقارنه بالمعاملات الاخرى . -أظهر التأثیر المتبادل بین معاملات الکثافه النباتیه و معاملات التسمید المختلفه أن اعلى محصول للفدان لکل من البذور والزیت الطیار بصفه عامه نتج عن استعمال  الکثافه النباتیه العالیه مع التسمید بالسماد المعدنى ن فو بو.}, keywords_ar = {حبة البرکة-الکثافة النباتية-انتاجية الزيت الطيار والبذور}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_774.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_774_a253700db198f93de05df46cf78b2523.pdf} } @article { author = {}, title = {Productivity of Grafted Tomato Grown in the Summer Season Under The New Valley Environmental Conditions}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {91-103}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2014.776}, abstract = {This study was carried out at the Experimental farm of the New Valley Agriculture Research Station (EL-Kharga Oasis), New Valley, Egypt, during summer season in 2012 and 2013. Four tomato cultivars ['Castle Rock' (CR), 'Strain-B' (SB), 'Super Marmande' (SM) and 'Peto-86' (P86)] were used to determine whether grafting could improve high temperature tolerance. The experiment included 20 treatments (12 treatments were cross-grafts and 4 treatments were self-grafts, in addition, to 4 intact plant treatments). Under the conditions of this study, intact plants of cvs 'SM’ and ‘P86’ did not survive and their rootstock also neither supported their own scion (self-grafts) nor the alien scions of cvs 'CR' and 'SB’ (cross-grafts). The remaining treatments showed that self-grafted plants were superior to their corresponding intact plants especially for early harvesting and total fruit yield. Cross-grafted plants surpassed their corresponding self-grafted plants in all studied traits. Out of the current study, it is advisable to grow the cross-graft 'CR' / 'SB' or 'SB' / 'CR' for production of tomato during the stressful climatic conditions of summer season in the New Valley. The estimated vigor for total fruit yield in these two cross-grafts, respectively, over their corresponding intact plants averaged 148.9 % and 136.2 %.}, keywords = {crop improvement,Environmental stress,grafting,heat tolerance,Lycopersicon esculentum Mill}, title_ar = {إنتاجیة الطماطم المطعومة المزروعة فی العروة الصیفیة تحت الظروف البیئیة للوادی الجدید}, abstract_ar = {أجریت هذه الدراسة فی مزرعة محطة البحوث الزراعیة بمرکز الخارجة بالوادی الجدید خلال العروة الصیفیة لعامی 2012 و2013. أستخدم فی الدراسة 4 أصناف هی کاسل روک وسترین بی وسوبر مارمند وبیتو-86. وذلک بغرض التعرف علی مدی إمکانیة إستخدام التطعیم فی تحسین تحمل الحرارة المرتفعة. وقد شملت التجربة 20 معاملة منها 12 معاملة تطعیم هجینی و4 معاملات تطعیم ذاتی إضافة إلی 4 معاملات نباتات غیر مطعومة (کنترول). وقد أشارت النتائج إلی أنه تحت ظروف هذه الدراسة قد حدث موت للنباتات الغیر مطعومة من السوبر مارمند والبیتو-86. کما أن الطعوم علی أصول جذریة منها (التطعیم الذاتی) قد ماتت أیضاً. وأما فیما یتعلق بالـ 10 معاملات المتبقیة فقد کان تفوق الطعوم الذاتیة علی النباتات الغیر مطعومة معنویاً خاصة فی التبکیر فی الحصاد والمحصول الکلی للثمار. أما الطعوم الهجینة فقد کان تفوقها کبیراً متخطیاً النباتات المطعومة ذاتیاً والغیر مطعومة. ومن هذه الدراسة فإنه یوصی بإستخدام التطعیم الهجینی کاسل روک/سترین بی أو سترین بی/کاسل روک لإنتاج الطماطم تحت ظروف الإجهاد البیئی فی العروة الصیفیة فی الوادی الجدید. ولقد قدر التفوق فی المحصول الکلی للثمار فی هذین الهجینین بما یعادل 148.9 و136.2% علی التوالی مقارنة بنباتاتهما الغیر مطعومة.}, keywords_ar = {تحسين المحاصيل,والإجهاد البيئي,والتطعيم,تحمل الحرارة,اسکولينتوم مطحنة}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_776.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_776_e92c311ea7e78199ddfbbb341710b961.pdf} } @article { author = {}, title = {Curd Yield of Cauliflower Derived from Chilled and Hydroprimed Seeds}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {45}, number = {2}, pages = {104-112}, year = {2014}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2014.781}, abstract = {This study was carried out at the Experimental Farm of the Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt, during 2012 and 2013. Two cultivar accessions of the local cauliflower "El-Soultani" were used. Six pre-sowing seed treatments were tested. These included: 1)  seeds imbibed in tap water for 6 h and subjected to chilling at 4-5oC for 10 or 15 d, 2) seeds imbibed in tap water for 6 h, air dried and stored for 10 or 15 d, 3) seeds merely imbibed in tap water for 6 h and 4) untreated seeds. These seed treatments were scheduled so as to be simultaneously sown. The results revealed that the highest curd weight total yield were produced by plants derived from seeds imbibed in tap water for 6 h and subjected to chilling at 4-5oC for 15 d. The increase in total crud yield for this treatment ranged from 73.9 to 77.3% relative to control treatment (untreated). The visible curd initiation for this treatment was also earlier by 7 d, on average. It is concluded that considerable cauliflower crop enhancement can be achieved by this simple and environment friendly treatment at low added production cost. Second to this treatment was the seeds imbibed in tap water for 6 h and subjected to chilling at 4-5oC for 10 d. The seeds imbibed in tap water for 6 h, air dried and stored for 10 d came in the third order.}, keywords = {Brassica oleracea var botrytis,crop improvement,environment friendly treatment,seed pretreatments}, title_ar = {محصول اقراص القنبیط الناتج من البذور المرطبة والمبرده قبل الزراعه}, abstract_ar = {أجریت هذه الدراسة فی المزرعة البحثیة لکلیة الزراعة، جامعة أسیوط، خلال عامی 2012 و2013، وأستخدم فیها سلالتین قنبیط من الصنف السلطانی. ودرس تأثیر 6 معاملات لإعداد البذور قبل الزراعة، وکانت هذه المعاملات کالتالی: 1- بذور شربت بالماء لمدة 6 ساعات ثم عرضت للتبرید علی درجة حرارة 4-5 درجة مئویة لمدة 10 أو 15 یوم. 2- بذور شربت بالماء لمدة 6 ساعات ثم جففت تجفیف هوائی بطیء متدرج وخزنت لمدة 10 أو 15 یوم. 3- بذور شربت بالماء فقط لمدة 6 ساعات. 4- بذور غیر معاملة. هذه المعاملات قد نظمت بحیث تکون جاهزة للزراعة سویاً فی ذات الوقت. وقد أشارت النتائج إلی أن أعلی محصول أقراص کان من النباتات الناتجة من البذور التی تشربت الماء لمدة 6 ساعات وبردت علی درجة حرارة 4-5 درجة مئویة لمدة 15 یوم. وتراوحت الزیادة فی المحصول هذه المعاملة ما بین 73.9 – 77.3% مقارنة بالبذور الغیر معاملة. کما سجلت هذه المعاملة تبکیراً فی تکوین الأقراصً بحوالی 7 أیام. وقد أستنتج من هذه الدراسة أن القنبیط یمکن تحقیق زیادة محصولیة ملحوظة به بهذه المعاملة البسیطة، صدیقة البیئة، والتی لا تضیف تکلفة تذکر فی الإنتاج، وقد تلی هذه المعاملة فی التفوق معاملة تشرب البذور بالماء لمدة 6 ساعات وتعریضها للتبرید لمدة 10 أیام. فی المرتبة التالیة معاملة تشرب البذور لمدة 6 ساعات وتجفیفها تدریجیاً وتخزینها لمدة 10 أیام.}, keywords_ar = {براسيکا زيتية المعنقدة فار وتحسين المحاصيل والعلاج صديقة للبيئة,المعالجة المسبقة البذور}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_781.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_781_9c8da10627dff2cfaf16210ca8a67244.pdf} }